Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниКабмін передав 62 мільйони з бюджету МОЗ з онкології на ремонт доріг. Як реагують у соцмережах

«МОЗ не відстояв гроші на медицину»

21 жовтня прем’єр-міністр України Денис Шмигаль підписав розпорядження про перерозподіл частини бюджетних коштів, передбачених проєкту МОЗ з «Удосконалення молекулярно-генетичної діагностики онкологічних захворювань в Україні». Частина цих коштів, а саме 61,5 мільйони гривень, підуть в «Укравтодор».

Загалом із програми перерозподілили 104,75 мільйона гривень. З них 33,2 мільйона пішло в Міністерство освіти та науки, а 10 мільйонів – Міністерству енергетики.

У розпорядженні зазначається, що кошти підуть на «покращення стану автомобільних доріг загального користування у Львівській області». Уряд пояснив таке рішення тим, що кошти з бюджету цього проєкту не використовувались, тому їх вирішили розподілити на нагальні потреби.

«Рішення Комісії про перерозподіл було прийнято на підставі моніторингу реалізації проєкту у 2020 році (сума використаних коштів за 8 місяців поточного року становить 0,4%)», – зазначають у департаменті комунікацій Кабінету Міністрів України.

Також у заяві кабміну зазначили, що реалізувати проєкт «Удосконалення молекулярно-генетичної діагностики онкологічних захворювань в Україні» зможуть коштом бюджету 2021 року.

Ситуація викликала великий резонанс. Зокрема в соцмережах представники громадських організацій і благодійних фондів почали висловлювати свої позиції.

Наприклад, на офіційній сторінці фонду «Таблеточки» у Facebook з’явився пост із заголовком «МОЗ не відстояв гроші на медицину». Зокрема, у ньому зазначено про потреби, на які повинні були бути спрямовані кошти, а також наслідки перерозподілу.

«Згідно з паспортом програми, гроші мали бути використані на розбудову діагностичної лабораторії Національного інституту раку, і були виділені у бюджеті ще 2018-го року. Але ні у 2018-му, ні у 2019-му, ні у 2020-му ці гроші так і не були освоєні… Посилює наше обурення те, що в результаті МОЗ не відстояв перед Кабміном необхідність лишити ці гроші у медичній сфері. Не зміг чи не спробував – нам не відомо. Але нам точно відомо, що потреба в цих коштах існує», – зазначають у пості.

МОЗ НЕ ВІДСТОЯВ ГРОШІ НА МЕДИЦИНУ❗ Через недбалість чи байдужість Міністерства охорони здоров’я замість лабораторії...

Опубликовано Таблеточки Среда, 28 октября 2020 г.

На інцидент відреагувала також журналістка Яніна Соколова, яка розповіла про роботу заснованого нею колл-центру «Варто Жити», що надає психологічну допомогу онкохворим та їх сім’ям. Журналістка зазначила, що враховуючи те, як важко їм вдається знаходити кошти для фінансування проєкту, подібний перерозподіл її дуже обурює.

Я дуже зла. Гра на темі раку - це повний, цинічний пздц.  Пів року ми з Olesia Korzhenevska зустрічаємося з...

Опубликовано Yanina Sokolova Вторник, 27 октября 2020 г.

Також свою думку з цього приводу висловили й інші активістки. Наприклад, засновинця вищезгаданого фонду «Таблеточки» Ольга Кудієнко зазначає, що кошти, які були передбачені для розвитку діагностичної лабораторії Національного інституту раку не використовувались три роки.

Вчера стало известно, что МОЗ отдал 65 млн грн с онкологии на ремонт дорог. Мы в фонде разобрались и вот, что хотим...

Опубликовано Olya Kudinenko Среда, 28 октября 2020 г.

А співзасновниця громадської організації «Афіна.Жінки проти раку» Вікторія Романюк розповіла також про те, що кошти, які були зекономлені під час реалізації інших проєктів МОЗ з онкології, так і не вдасться реалізувати й вони, ймовірно, так само будуть перерозподілені.

Ще я про це сьогодні не писала. Саме так, Кабмін передав 61,55 млн. грн, які мали бути направлені на вдосконалення...

Опубликовано Вікторіей Романюк Вторник, 27 октября 2020 г.
Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.