Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниУ Раді ухвалили за основу законопроєкт щодо протидії сексизму в рекламі

Рішення підтримали 266 народних депутатів

Верховна Рада України в першому читанні ухвалила за основу законопроєкт №3427 «Про внесення змін до Закону України «Про рекламу» щодо протидії дискримінації за ознакою статі». Про це повідомили на офіційному сайті Ради.

До чинного ЗУ «Про рекламу» пропонують внести такі зміни:

  • дати визначення понять «дискримінаційна реклама» та «дискримінаційна реклама за ознакою статі»;
  • посилити відповідальність за порушення законодавства про рекламу;
  • посилити захист прав споживачів реклами.

За проєктом, пропонують заборонити розміщувати в рекламі твердження або зображення про інтелектуальну, фізичну, соціальну чи іншого виду перевагу однієї статі над іншою або про стереотипність ролі чоловіка і жінки, що обмежує свободу життєвого вибору людини. Також забороняється принижувати гідність людини за ознакою статі; демонструвати насильство за ознакою статі; містити зображення тіла людини або частини тіла виключно як сексуальний об’єкт із метою залучення уваги споживача, а також натяки (слова, звуки, зображення) на сексуальні взаємини, які не мають прямого зв’язку з рекламованим продуктом або способом його споживання.

Також із законопроєктом зміниться сума штрафу: у разі порушення рекламодавець має сплатити його у п’ятикратному розмірі мінімальної заробітної плати. Раніше він був у десятикратному розмірі. Повторне вчинення такого порушення протягом року тягне за собою штраф у 30-кратному розмірі вартості розповсюдженої реклами.

Проєкт, який зареєстрували 4 квітня минулого року, відповідає зобов’язанням України відповідно до Конвенції ООН з ліквідації всіх форм дискримінації щодо жінок, Угоди про асоціацію с ЄС, а також Стратегії гендерної рівності Ради Європи на 2018–2023 роки та Глобальних цілей сталого розвитку ООН.


Раніше ми писали про недоліки української реклами до 8 березня та якою насправді вона має бути.

Фото: Анна Бобирєва для The Village Україна

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.