Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниЧехія виплатить компенсацію ромським жінкам за незаконну стерилізацію

Раніше постраждалим відмовляли у відшкодуванні

Сенат Чехії ухвалив закон про компенсацію тисячам ромських жінок, яких незаконно стерилізували між 1966 та 2012 роками. Про це повідомляє правозахисна організація Amnesty International.

Новий закон встановлює процес подання заяв на компенсацію для жінок, які пережили процедуру стерилізації. Він включає вимоги щодо надання доказів, які підтверджують позов, й опис справи включно з назвою лікарні, де проводилася незаконна стерилізація.

Постраждалі матимуть право на компенсацію в розмірі 300 000 чеських крон (близько 375 000 гривень). Подати заяву можна буде через Міністерство охорони здоров’я протягом трьох років після того, як закон набув чинності.

У 2009-му уряд Чехії вибачився за незаконні стерилізації. Однак до цього часу постраждалим відмовляли у відшкодуванні та будь-яка форма судового захисту була недоступна через строк позовної давності.

За даними Європейського центра із захисту прав ромської спільноти, процедуру стерилізації часто проводили одночасно з кесаревим розтином. Також жінкам могли давати бланки зі згодою на процедуру, коли вони відчували сильний біль під час пологів. Траплялися випадки, коли ромські жінки проходили процедуру через погрози інституціоналізувати їхніх дітей або скасувати соціальну допомогу.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.