Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниЗвернення до поліції не підтверджує факт вчинення домашнього насильства – Верховний Суд

Так підсумували рішення про одну зі справ щодо фізичного та психологічного насильства

Верховний Суд постановив, що звернення до правоохоронців щодо домашнього насильства свідчать про наявність конфлікту між сторонами, однак не підтверджують факт вчинення такого насильства. Підсумки підбили після судової справи, яка почалася у вересні минулого року. Про це повідомляє «Закон і Бізнес».

У Києві до суду звернулася жінка, яка просила видати заборонний припис на шість місяців щодо свого колишнього чоловіка. Причиною розриву шлюбу стали неприязні стосунки, насильство та погрози. Щоразу під час зустрічі чоловік «намагався відібрати доньку, вчиняв насильницькі дії щодо заявниці, пошкоджував майно, нецензурно висловлювався, спричиняючи фізичний біль і тілесні ушкодження».

Жінка зверталася до поліції з приводу фізичного та психологічного насильства, а також погроз до неї і її близьких. У жовтні суд задовольнив її позов частково: заборонив наближатися до її будинку та будинку її матері, однак не заборонив чоловіку вести листування з колишньою дружиною та переслідувати її, зокрема через третіх осіб.

У березні апеляційний суд скасував рішення першої інстанції. Там вказали, що звернення до поліції, на які посилалася заявниця, свідчать лише про їхню реєстрацію, а надані правоохоронними органами відповіді на них свідчать про відсутність ознак кримінального правопорушення в діях колишнього чоловіка.

«Постанова суду апеляційної інстанції мотивована тим, що Особою 1 не надано достатніх доказів на підтвердження вчинення Особою 2 домашнього насильства. Апеляційний суд вказав, що звернення до поліції, на які посилається заявник, свідчать лише про їх реєстрацію, а надані правоохоронними органами відповіді на них свідчать про відсутність ознак кримінального правопорушення в діях Особи 2», – ідеться в рішенні.

Судді погодилися з рішенням апеляції та наголосили, що «звернення до різних органів державної влади, зокрема правоохоронних, свідчать про наявність конфлікту між сторонами й самі собою не підтверджують факту вчинення домашнього насильства».

Нагадаємо: із початку 2021 року поліція поставила на облік понад 16 тисяч осіб за домашнє насильство.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.