Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниДослідження: егоїстичні люди вважають себе більш щедрими, ніж є насправді

І не запам'ятовують своїх вчинків

Швейцарські й американські вчені з'ясували, що егоїстичні люди схильні вважати себе більш щедрими, ніж вони є насправді. Про це йдеться в дослідженні, опублікованому в журналі Nature Communications.

Дослідники дійшли висновку, що пам'ять захищає людей від загроз, здатних похитнути їхні уявлення про власний моральний образ. 

«Більшість людей переконані, що вони моральні істоти, і багатьох психологів дивує, що в це вірять навіть ті, хто схильний бути не дуже доброчесним», − зазначив один з авторів дослідження Раян Карлсон. Крім того, з'ясувалося, що люди схильні раціоналізувати свої аморальні вчинки.

Щоб виявити це, учені провели кілька експериментів із понад 3 000 учасників. Один з них полягав у тому, щоб респонденти розподілили велику суму грошей між собою й незнайомцями. Згодом їх попросили згадати, скільки коштів вони віддали. З'ясувалося, що більш скупі й егоїстичні учасники згадували, що вони давали більшу суму коштів незнайомцям, ніж то було насправді.

Учені також підсумували, що вчинки, які суперечать нашим моральним нормам, ми можемо запам'ятовувати інакше. Саме тому егоїстичні люди схильні вважати себе більш щедрими, ніж це є насправді. На думку дослідників, такий механізм пам'яті допомагає людям зберегти віру в те, що вони доброчесні.

Обкладинка: Rawpixel

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.