Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниНобелівський комітет заявив, що не планує впроваджувати гендерні квоти

Лауреатки становлять 6,2% від загальної кількості переможців

Шведський учений і генеральний секретар Королівської академії наук Швеції Гьоран Ханссон прокоментував впровадження гендерної чи етнічної квоти під час відбору лауреатів Нобелівської премії.

Із моменту заснування в 1901 році премію отримали лише 59 жінок, що становить 6,2% від загальної кількості.

Під час конференції Ханссон визнав, що серед претендентів на перемогу мало жінок, але підтвердив, що премію в підсумку отримує той, хто «визнається найдостойнішим».

«Сумно, що нобелівських лауреаток так мало, це відображає несправедливість у суспільстві, особливо в минулому, але це досі триває. Ще багато роботи [...] Ми вирішили, що в нас не буде квот за гендером чи етнічною приналежністю. Ми хочемо, щоб кожного лауреата прийняли, тому що він зробив найважливіше відкриття, а не через гендер чи етнічну приналежність», – заявив Ханссон.

Учений додав, що впровадження гендерних квот обговорювалося близько трьох тижнів тому, але було відхилено на підставі, що це може зменшити легітимність лауреатів.

«Ми подбаємо про те, щоб у нас зростала частка науковиць серед номінантів. І ми продовжимо дбати про те, щоб у наших комітетах були жінки, але нам потрібна допомога, і тут має допомогти суспільство. Нам потрібне інше ставлення до науковиць. Щоб вони мали можливість зробити ці відкриття, що варті відзнаки», – підсумував Ханссон.

Журналістка Марія Ресса з Філіппін – єдина жінка, яка отримала Нобелівську премію цього року. Вона розділила її з колегою Дмитром Муратовим.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.