Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

ПсихологіяПитання психологу: Як упоратися із виснаженням під час війни та зберегти ресурс

Щоб зберегти своє психологічне та фізичне здоров’я

Питання психологу: Як упоратися із виснаженням під час війни та зберегти ресурс — Психологія на Wonderzine

Питання про те, як упоратися зі стресом, актуальні завжди. Але за умов війни вони виявляються особливо гострими, адже якими сильними ми б не були, настає момент занепаду сил. Додайте до цього горе від втрати людей, житла, роботи, улюблених місць і величезне інформаційне навантаження.

Ми не можемо впливати на багато факторів і те, що відбувається навколо, але можемо максимально зберегти своє психологічне та фізичне здоров’я, підтримати близьких, а отже, залишатися розсудливими та ухвалювати правильні рішення в найбільш гострих ситуаціях.

Ми поговорили з психологинею Яною Рудюк про те, чому виникає виснаження і як упоратися зі станом, коли нічого не хочеться робити.

Яна Рудюк

практична психологиня


 Наразі ми всі переживаємо стрес незалежно від того, у якому місті чи країні перебуваємо. І це нормально, бо наш організм переживає дуже сильний постійний тиск і знаходиться в стані стиснутої пружини. Умовно стрес можна розділити на стадії:

Стадія хвилювання. На цій стадії в нас лише розпочинається мобілізація сил. Наша нервова система адаптується, і ми переходимо в стадію опору.

Стадія адаптації. На цій стадії відбувається максимальна акумуляція наших можливостей та енергії для вирішення проблем. Друга стадія призводить або до стабілізації, або змінюється останньою стадією – виснаженням. Це залежить від психологічного потенціалу людини.

Стадія виснаження. На стадії виснаження починаються незворотні процеси: у людини порушується психічне здоров’я, з’являються психічні розлади, фізичні захворювання тощо. Стадія виснаження настає, коли наші ресурси вичерпані.

Наше головне завдання – зберегти свої ресурси та пройти момент «занепаду сил» із мінімальними втратами.

Як запобігти виснаженню

Якщо ви втомилися, відчуваєте, що у вас немає сил, найкращим варіантом буде взяти паузу та дозволити собі відпочити. Як приклад: якщо займаєтеся волонтерською діяльністю, візьміть перерву на кілька днів. Після відпочинку ваш потенціал відновиться, і знову повернетеся до стадії мобілізації сил.

Якщо є можливість, займайтеся рутинними справами, готуйте їжу, садіть розсаду, прибирайте квартиру. Це дозволяє створити ілюзію контролю над ситуацією та подолати стрес у конкретний момент.

Слідкуйте за здоровим, регулярним харчуванням, фізичними навантаженнями і якістю сну. Це базові речі, які дозволять зберегти ресурс для подальших дій.

Допомагайте іншим. Це збільшує активність лобової кори, яка зберігає нормальну соціалізацію та здоровий глузд. Ніщо не допомагає зберегти самовладання так, як допомога іншим людям.

Не витрачайте свій час і сили на чужі провокації. Стрес, тривога, утома можуть провокувати сплески агресії. У магазинах, на вулиці, навіть ваші близькі друзі та родичі можуть зриватися на вас. Тому важливо навчитися дистанціюватися від провокаторів, бо зараз як ніколи важливо зберегти свої сили. Тому в цей момент найкраще рішення – ігнорувати й не вступати в комунікації. Якщо ж ви бачите, що не можете мовчати, тоді не поспішайте, подумки зберіть аргументи й лише тоді конфронтуйте. Але пам’ятайте, що це призводить до виснаження. Ми не повинні глушити свої емоції, але й втрачати самовладання в умовах, за яких зараз знаходимося, небезпечно.

Як пережити втому та сум:

Давайте вихід емоціям. Ми всі живі люди, і відчувати емоції – це нормально. Якщо вам хочеться плакати, плачте; якщо хочеться покричати, не стримуйте себе. Тамування емоцій може призвести до так званого застрягання в «замороженому» стані, з якого значно тяжче вийти. Не зважайте на оточення, якщо вам кажуть, що зараз треба бути сильними й поки не час для сліз. Це лише ваша справа, як ви проживаєте ті чи ті події.

Зверніться до психотерапевта. Зараз дуже багато служб безкоштовної підтримки, а терапія – хороший спосіб проговорити те, що вам болить, і знайти опори, які допоможуть переживати важкі ситуації.

Спробуйте виділити собі окремий час для зневіри. Це може бути 10–15 хвилин на день, щоб подумати про щось погане або пожуритися.

Ще один важливий аспект: наш мозок не багатозадачний. А це означає, що ми можемо змістити фокус уваги на допомогу іншим людям і відволіктися від негативних думок. Тому дбайте про себе, підтримуйте своїх близьких, допомагайте оточенню: це дозволить вам зберегти здоров’я та самовладання навіть у найскладніших умовах.

Фото: Rawpixel

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.