Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

ПсихологіяЄ питання: Як знайти свого психолога

Є питання: Як знайти свого психолога — Психологія на Wonderzine

Та визначити, чи психологічна допомога працює

Під час війни багато хто особливого гостро відчуває себе вразливим і розгубленим, з’являється безсилля перед новими реаліями. Адже ці події застали кожного зі своїм індивідуальним емоційним ресурсом і стійкістю до життєвих перешкод. І впоратися з цим станом самотужки буває непросто.

У людини, яка вперше вирішила звернутися по психологічну допомогу, може виникнути багато запитань. Як знайти спеціаліста, якому не ніяково буде довірити свої душевні переживання? Який правильно почує вас, допоможе розібратись у собі та надасть дієві інструменти для розв’язання бентежливих питань. Як зрозуміти ще до початку роботи, чи компетентний спеціаліст? За якими ознаками зрозуміти, що терапія проводиться якісно? І як припинити роботу з психологом, методи терапії якого не підійшли.

Ми поговорили з психологинею платформи «ЇЇ підтримка» Наталією Кулинич і зібрали відповіді на основні запитання, які допоможуть знайти свого психолога.

Текст: Олександра Мельник

Ми створили цей матеріал за підтримки наших читачів

Наталія Кулинич

психологиня платформи «ЇЇ підтримка»


На що має орієнтуватися людина в пошуку психолога?

Людина, яка вперше вирішила звернутися по кваліфіковану психологічну підтримку, але не знає, до якого саме спеціаліста звернутися, має пам’ятати декілька моментів.

Не потрібно повністю покладатися у виборі спеціаліста на рекомендації знайомих чи відгуки в інтернеті. Немає гарантії, що ті методи, які були ефективними для інших, будуть ефективними для вас.

Потрібно враховувати й те, що психологічний стан може бути пов’язаний із фізичним здоров’ям. Стресові чинники, баланс гормонів, вживання деяких лікувальних препаратів можуть впливати на психоемоційний стан чи просто мати схожу симптоматику. Тож для початку добре було би звернутися до лікаря широкої практики, сімейного лікаря. На основі анамнезу він точно зможе визначити, чи не пов’язані ймовірні фізіологічні зміни з психічним станом. Якщо ні, то, імовірно, вам порекомендують звернутися до психолога.

І хоча психолог не займається встановленням діагнозу, він має отримати інформацію щодо первинної діагностики, наприклад, у разі посттравматичного стресового розладу (ПТСР) чи за розладів особистості. Якщо він зрозуміє на першій зустрічі, що певні ознаки вашого стану не відповідають його кваліфікації, він дасть вам рекомендацію, до якого профільного спеціаліста звертатися надалі. Перед сесією можна уточнити, чи працює спеціаліст із вашим станом.

Чим відрізняється психолог від психотерапевта?

Психолог працює з людиною, у якої немає тяжкої симптоматики, але є запит на покращення загальної якості життя чи розв’язання конкретного питання. Він допомагає людині в дослідженні свого психоемоційного стану шляхом консультування та діагностики. А також пропонує немедикаментозні способи корекції. Багато психологів використовують у своїй практиці методи психотерапії, тому чіткого розділення між психологом і психологом-психотерапевтом зараз досить незначне.Психотерапія – це галузь науки, яка займається корекцією та лікуванням психологічних проблем.Психотерапевти поділяються на лікарів-психотерапевтів і психологів-психотерапевтів. Психолог-психотерапевт є спеціалістом із відповідною психологічною освітою. Він не ставить діагнозів і не призначає медичні препарати для корекції стану клієнта. Він працює з психологічними станом клієнта за допомогою науково обґрунтованих методик. Тобто тих, які були систематично протестовані шляхом клінічних спостережень, рандомізованих контрольованих досліджень, метааналізу. Вони довели свою безпечність та ефективність, наприклад, КПТ-терапія, гештальт, символдрама. Спеціаліст має враховувати переваги й обмеження різних терапевтичних методів. Та обрати той, який у конкретному випадку буде направлений на встановлення та досягнення психотерапевтичних цілей. Покращення психоемоційного стану клієнта в роботі з психологом-психотерапевтом відбувається шляхом самопізнання та рефлексії думок і вчинків.

Лікар-психотерапевт є медичним працівником, який отримав відповідну профільну освіту. Він встановлює діагноз і призначає медикаментозне лікування. Він також проводить терапевтичні бесіди з пацієнтом. Проте основним методом лікування в цього спеціаліста є медикаментозна корекція психічного стану. Варто памʼятати, що лікар-психотерапевт не працює з випадками, коли причиною психічного стану людини слугували серйозні фізичні травми головного мозку або інші органічні ураження. Лікуванням людини в такому випадку має займатися психіатр.

Коли доцільно звертатися до психіатра?

Робота з психіатром можлива у випадку попередньої консультації з лікарем широкої практики, лікарем-психотерапевтом або з психологом-психотерапевтом. Якщо спеціаліст в ході консультації віднайде певні ознаки вашого психоемоційного стану, які збігаються з офіційною симптоматикою Міжнародної класифікації хвороб або із системою класифікації психічних розладів від Американської психіатричної асоціації (DSM), він може дати направлення на консультацію психіатра.

Зауважте, що самостійно ставити собі діагноз на основі можливих збігів із симптомами, які описуються в цих класифікаціях чи за допомогою тестів, неефективно та може не відповідати дійсності.

Чи говорить висока вартість консультації про рівень кваліфікації спеціаліста?

Ціна консультації – це суб’єктивна оцінка спеціаліста власних можливостей. Ціна формується на основі багатьох чинників: практичного досвіду спеціаліста, витрачених фінансів на навчання, загального попиту на ринку психотерапевтичних послуг, від місця, у якому терапевт проводить консультації, його медійності.

Чи варто з обережністю ставитися до спеціалістів-початківців?

Вимоги до перевірки компетентності психотерапевтів-початківців такі самі, як і до спеціалістів із більшим досвідом роботи.

У дослідженні спеціалістів у галузі психіатрії та психотерапевтичної роботи зазначалося, що психотерапевти-початківці, які проводять консультування за підтримки супервізора, показують такі самі хороші результати, як у їхніх колег із більшим практичним досвідом.Хороший спеціаліст, навіть якщо він на початку свого професійного шляху, у своїй роботі буде використовувати офіційно перевірені безпечні методики, консультуватися із супервізором і колегами. До того ж вартість послуг спеціаліста-початківця доступніша. Тому остерігатися такого варіанту співпраці не варто.

Який метод психотерапії мені підійде?

Американська психологічна асоціація (APA) затвердила резолюцію, у якій ідеться про те, що будь-яка науково обґрунтована психотерапія працює. Для початку потрібно звіритися, чи офіційно зареєстрований пропонований метод психотерапії. Чи проводилися дослідження цього методу. Чи є підтвердження ефективності цього методу. Кожен окремий метод психотерапії має свої особливості в роботі. Наприклад, когнітивно-поведінкова терапія (КПТ) базується на дослідженні впливу думок на емоції та поведінку. Гештальт – терапія фокусується на усвідомленні власних бажань.Психоаналіз базується на дослідженні несвідомих ментальних звʼязків і процесів і їхнього впливу на поведінку людини. Метод АСТ-психотерапії (Acceptance and commitment therapy) використовує концепцію свідомого сприйняття реальності, своїх думок і вчинків як головних аспектів терапевтичного процесу.

Також нормальною є ситуація, якщо вам підійшов спеціаліст, але не підійшов метод психотерапії. Чи навпаки. Тому, якщо ви вперше стоїте перед вибором методу психотерапії, може знадобитися деякий час для розуміння найбільш дієвого у вашому випадку, або того, що працює з вашим запитом.

Як зрозуміти компетентність спеціаліста перед візитом?

Є ключові моменти, які допоможуть визначити рівень компетентності терапевта ще до початку роботи:

  • Ви можете запитати, яка в нього профільна освіта. Які компетенції, додаткове навчання. Також потрібно запитати, які методи психотерапії він використовує у своїй практиці. Перевірити, чи є ці методи безпечними, офіційними та доказовими. Якщо метод тільки досліджується, спеціаліст повинен про це попередити.
  • Дізнатися чи має спеціаліст інтервізії чи супервізії, особисту терапію для підвищення рівня кваліфікації.
  • Запитати, чи не використовує він без згоди клієнта його історії для публікації в робочих соцмережах.
  • Звертати увагу, чи не суперечить наратив текстів у робочих соцмережах спеціаліста вашому світогляду, інакше вам буде складно йому довіритися.
  • Важливим чинником для початку роботи є те, як спеціаліст реагує на всі ваші запитання перед початком роботи. Якщо його дратують запитання або він ухиляється від прямої відповіді щодо його компетентності, імовірно, варто розглянути інші варіанти.

Чи є перша сесія зі спеціалістом показовою для продовження роботи?

Перша сесія дає зрозуміти, чи подобається вам спеціаліст. Поняття ефективності під час психотерапевтичної роботи – це питання динаміки процесу. Вам може бути комфортно, якщо ви зможете довіритися спеціалісту. Вам також може бути дискомфортно, бо ви ніколи про конкретну проблему ні з ким не говорили.

Але у вас не має бути внутрішнього спротиву, коли йдеться про саму особистість вашого психотерапевта. Ви маєте відчути себе в безпеці. Розуміти, що все відбувається добровільно та без примусу. У вас є право в будь-який момент призупинити процес.

Основна мета терапевтичної співпраці клієнта та терапевта базується на загальній узгодженості та готовності йти до спільної мети.

Цей альянс базується насамперед на довірі й емпатії. Якщо терапевт на першій сесії створив сприятливі умови для того, щоб ви могли розкриватися та довіряти йому, це хороша ознака для подальшої позитивної співпраці.

За якими ознаками можна визначити якість проведення психологічного консультування?

Насамперед у вашій взаємодії не може бути порушення етичних питань із боку спеціаліста. У психотерапевтичному консультуванні немає місця знеціненню пережитого досвіду, звинуваченням, образам.

Хороший спеціаліст складає план своєї роботи з клієнтом. Він встановлює цілі, стратегію роботи та зможе приблизно пояснити, скільки для їхнього досягнення знадобиться сесій. Чи проговорити, що в конкретному випадку потрібно дивитися на динаміку, і від неї буде залежати, скільки сесій знадобиться.

Психотерапевт має чітко відповідати на запитання, що стосуються методик, які він використовує у своїй роботі з вами.

Психолог не дає прямих порад. Він має фіксувати ваші думки, а не рекомендувати, наприклад, кидати роботу тут і зараз.

Буває і так, що в ході терапії виникають моменти, які можуть вас насторожити. Тоді це потрібно обговорити, щоб терапевт змінив підхід.

Як припинити роботу з психологом, методи терапії якого вам не підійшли

Насамперед потрібно пам’ятати, що психотерапевтичне консультування – це послуга. Така сама, як і послуга медика, який працює з вашим фізичним станом. Якщо вам із певних причин не підійшов стоматолог, ви навряд чи до нього повернетеся.

Інше питання, якщо тривалий період вас усе влаштовувало, і раптом виник внутрішній спротив – це може бути показником динаміки психотерапевтичного процесу. І в такому випадку краще поділитися з психотерапевтом вашими переживаннями з цього приводу. Можливо, це, навпаки, вам допоможе просунутися у процесі роботи.

Вам може бути емоційно складно, але якщо ви вирішили припинити роботу, спеціалісту потрібно про це сказати або написати та пояснити причину. Для того, щоб зважитися на зміну психолога, потрібно поставити собі запитання: «Які перспективи в мого психічного стану, якщо я зараз не відмовлюся від цієї терапії?» Відповідь, імовірно, допоможе ухвалити правильне рішення.

Фото: Smallable, Amazon, Icons8

Розповісти друзям
2 коментаряпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.