Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

ПсихологіяТривога та невизначеність. Як психологічно впоратися з відключеннями світла, води та зв’язку?

Розповідає психологиня

Тривога та невизначеність. Як психологічно впоратися з відключеннями світла, води та зв’язку? — Психологія на Wonderzine

Відключення комунікацій – це стрес для багатьох, адже до осені не всі знали, як це – жити та працювати без світла, води та зв’язку.

Багато хто може відчувати тривожність, наприклад, через роботу, зіпсуті харчові продукти, теплоту, гігієну, складність у догляді за дітьми, людьми з інвалідністю або хворими людьми. Люди також можуть почуватися ізольованими, коли вони не мають зв’язку з рідними або не можуть дізнатися останні новини.

Відсутність світла впливає й на наш настрій. Хоча його штучні джерела не мають вітаміну D, вони таки можуть додавати яскравості та радості. Коли ж засніжені вулиці не залиті теплим світлом, а вдома є лише мінімальні вогники свічок, ми можемо почувати сум і страх.

На жаль, ми не можемо впливати на відключення, але ми можемо спробувати підтримати себе психологічно. Ми поговорили з психологинею ЇЇ платформи Наталією про те, як ментально пережити час блекаутів і відключень.

Текст: Анастасія Микитенко

Ми створили цей матеріал за підтримки наших читачів

Наталія Кулинич

психологиня платформи «ЇЇ підтримка»


Прийміть свої почуття

Насамперед важливо дати собі відчути все, що ви відчуваєте, і не засуджувати, не карати себе за це. Для тих, хто звик до інтернету, світла, газу та води, це велике випробовування – учитися жити без усіх комунікацій. Потрібен час, щоб адаптуватися та знайти нові рутини, а до тих пір нормально відчувати тривогу, злість, безсилля. Ви в ненормальній для себе ситуації, яка викликає раціональні страхи щодо майбутнього. Ми незламні та не здаємося, проте це не означає, що ми мусимо ховати всі негативні емоції та ніколи не розповідати, що ця ситуація є для нас важкою. Варто прислухатися до своїх почуттів і ділитися ними, просити про підтримку та надавати її, знаходити комфорт у спільних болях.

Контролюйте тільки те, що можете

Ніхто не може контролювати вимкнення світла, наш максимум – це готуватися до планових. У таких випадках варто створити собі різні сценарії та продумати всі можливі шляхи: знайти коворкінги, заклади з генераторами, шукати пункти незламності або, якщо є можливість, переїхати до місця зі стабільними комунікаціями. Тут ви можете мати якийсь контроль.

Проте якщо це відключення під час обстрілів, то не варто звинувачувати себе в тому, що ви наразі не можете нікуди вийти, і тому не працюєте та не на зв’язку. Ми всі опинилися в однаковій ситуації, і всі зрозуміють, якщо ви випадете з робочих процесів на певний час. Досить імовірно, що ваше керівництво зараз у такому самому становищі, і ніхто й не думає про дедлайни. Якщо ви розумієте, що ви зробили все від себе залежне, то не варто звинувачувати себе в тому, що ви не зробили неможливого.

У таких випадках ви можете обговорити зі своєю компанією, які у вас є варіанти та можливості, як ви можете організовувати свою роботу в інший час і в яких умовах неможливо взагалі нічого зробити.

Прийняти нову реальність

Це дуже добре – нагадувати собі, що колись це скінчиться, і все знову повернеться до якоїсь нормальності. Водночас, якщо ви маєте чіткий дедлайн на це «колись» та уявляєте, що воно настане вже ось-ось, то ви лише будете засмучуватися, коли кожен раз близьке майбутнє сунутиметься все далі. Це може заважати вашій адаптації до нових умов, адже ви будете не будувати рутини по-новому, а лише чекати повернення старого життя.

Варто прийняти, що наразі вам потрібно ходити в офіс або в кафе щодня, що потрібно тримати постійний запас води та їжі, завчасно прати та мити посуд, вкласти гроші в павербанки, ліхтарики, радіо, теплі речі та додаткові ковдри. У таких випадках вам уже не треба витрачати енергію на те, щоби щодня роздумувати – чи потрібно виходити, чи потрібно щось докуповувати, чи шукати альтернативні шляхи проведення вечорів.

Плануйте час по-новому

Багато наших хобі та способів відпочинку були підв’язані під інтернет й електроенергію. Зараз вони стали недоступними, і не всі знаходять здоровий спосіб заповнити свій час і зняти стрес – люди можуть частіше звертатися до шкідливих звичок, куріння або вживання спиртних напоїв і наркотичних речовин. Дехто не заповнює свій час нічим, а просто нервово чекає, коли світло ввімкнуть знову.

Та під час відключень світла життя не зупиняється. Коли наші старі рутини стають недосяжними, дуже важливо виділити час і зусилля, щоб знайти нові або окремо виписати, що зі старого життя досі нам доступно. Ви можете заздалегідь завантажувати фільми, книжки та серіали, купувати настільні ігри або завантажувати комп’ютерні та мобільні, ходити на спортивні тренування або скласти список вправ, доки є доступ до мережі, купити ліхтарик, щоби займатися рукоділлям тощо. Ви можете також виписати список справ, які ви давно хотіли зробити, але постійно забували або відверталися на соціальні мережі.

Водночас важливо не покладатися на щось одне, а дати собі вибір, до якого ми звикли за час з електроенергією. Може бути, що вдень вам хотітиметься дивитися серіали, а ввечері вже грати в настільні ігри. Якщо ви заздалегідь не сплануєте, що ваше бажання може змінюватися, то темна пора доби може сильно засмучувати та тиснути обмеженістю занять.

Ви також можете спробувати побудувати свій день навколо сонячної доби – лягати та прокидатися раніше. Коли за вікном світло, то у вас завжди буде більший простір для активностей.

Подбайте про потреби

Якщо у вас є можливість, то проаналізуйте свої потреби під час планових відключень та обстрілів і спробуйте їх задовольнити. Якщо вас найбільше лякає відсутність новин – придбайте радіо. Якщо ви починаєте панікувати, що вам не вистачить продуктів і води, то не соромтеся робити закупівлі. Якщо це про холод, то вкладіться в теплий і м’який домашній одяг, термобілизну, додаткові ковдри тощо. Немає нічого поганого в тому, щоби бути «занадто» підготовленим, якщо так ви можете мінімізувати свій рівень стресу.

Фото: Areaware

Розповісти друзям
1 коментарпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.