Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

ПсихологіяПитання експерту: Як будувати стосунки, якщо в мого партнера депресія?

Дати вашому партнеру розуміння того, що ви поряд

Питання експерту: Як будувати стосунки, якщо в мого партнера депресія? — Психологія на Wonderzine

Згідно з даними ВООЗ у 2021 році, депресія – найпоширеніший психічний розлад, який переживає приблизно 300 мільйонів людей. Під час депресії людина стикається з апатією, відчаєм і втратою сенсів. Також цей стан суттєво впливає й на якість життя та стосунки.

Ви можете кохати одне одного, будувати спільне майбутнє, але з появою депресії все починає руйнуватися, оскільки в одного з вас зникають будь-які бажання, натхнення й інтереси. Тоді між партнерами зʼявляється відчуття пустоти, самотності, зникає контакт. Намагаючись допомогти своїй коханій людині під час депресії, ми можемо забувати про себе й свої почуття, ігнорувати свої потреби й комфорт.

Ми поговорили з психотерапевткою платформи «ЇЇ підтримка» Лєною Нєтіковою про специфічність таких стосунків, а також про те, як ми можемо допомогти партнеру й не нашкодити собі.

Текст: Анастасія Попович

Ми створили цей матеріал за підтримки наших читачів

Лєна Нєтікова

психотерапевтка волонтерської платформи «ЇЇ підтримка»


Які ознаки депресії?

Депресія – це стан, коли в людини зникають будь-які бажання, зокрема бажання жити. Насправді поява депресії повʼязана з багатьма факторами, тому важко назвати один конкретний чинник, який може спровокувати або погіршити депресивний стан. Важливо розуміти, що на цей процес впливає саме критична кількість факторів, які, власне, і провокують депресію.

Ознаки депресії насамперед залежать від глибини й інтенсивності цього стану. Здебільшого в людини зникають бажання, надії, бачення власного майбутнього. Вона перестає бачити життя яскравим, таким, у якому хочеться щось робити й будувати власне майбутнє, усі сенси, які були важливими до моменту виникнення депресії, утрачають свою значущість. Також зникає зацікавленість до того, чим людина раніше горіла й переймалася.

У суспільстві існує думка, що якщо людина усміхається, то це ознака того, що з нею все добре. Але насправді варто звернути увагу саме на форму й зміст жартів. Під час депресії в людини зникає прояв щирої усмішки, натомість можуть зʼявлятися саркастичні й злі жарти. Під час депресії людина може усміхатися й жартувати, але це буде суттєво відрізнятися від того, як вона робила це раніше.

Як говорити з партнером про депресію?

У стосунках, де один із партнерів живе з депресією, дуже важливе місце посідає діалог. Насправді деякі люди здатні самостійно усвідомлювати свій депресивний стан, оскільки добре себе розуміють. У такому разі допомога може й не бути потрібною. Достатньо буде лише запитати про те, як вам краще поводитися під час таких її станів. Ви можете разом знайти, що саме допоможе витримати або подолати етапи депресії. Це можуть бути ваші спільні ритуали, наприклад ранкові прогулянки в лісі, або правила: за будь-яких обставин гаряча кава з тостом після пробудження не повинна бути пропущеною. Але іноді буває й таке, що людина не дуже знайома з власною депресією, тому вона може й не давати чітких відповідей.

Дуже важливо не знецінювати почуття й емоції свого партнера. Варто розуміти, що цезміни, які не лише відбуваються на емоційному рівні, але це також і біохімічні процеси в організмі. Людина, яка перебуває в депресії або в депресивному стані, не схильна щось вигадувати або імітувати, тому не варто говорити: «Ну, що таке? Тобі ж раніше подобалося це, а зараз щось змінилося».

Свою розмову з партнером ви можете почати, наприклад, так само як починають психотерапевти, коли до них приходять пацієнти: «а що ти відчуваєш?», «як можеш оцінити свої стани та зміни?», «що змінилося?», «чого ти хочеш?»Водночас не слід активно розпитувати партнера й намагатися його «продавити», бо така поведінка може, навпаки, дратувати.

Для партнера, який переживає депресію, світ насправді перестав бути яскравим і цікавим, з цього стану неможливо вискочити миттєво. Деякі люди починають ображатися на свого партнера через ці емоційні зміни й говорити речі на кшталт «ти ж був такий веселий, що з тобою сталося?» Важливо розуміти, що єдине, чим ви можете допомогти своєму партнеру, – супроводжувати й підтримувати його або просто бути поруч.

Як я можу допомогти партнеру?

Під час депресії людина втрачає звичну структуру планів, бажань, цілей та опор, тому варто допомогти партнеру підтримувати його набір стандартних дисциплін. Рутинні справи допомагають людині «протягувати» себе скрізь життя. Наприклад, ви можете приготувати своєму партнеру каву зранку, а потім піти прогулятися. Фізична активність є досить важливою під час депресії. Наприклад, якщо ваш партнер до депресії активно займався спортом, то відмова від цього може тільки погіршити його самопочуття. Річ у тім, що під час фізичних навантажень у нас виробляється дофамін, який сприяє поліпшенню емоційного стану.

Слід памʼятати, що ваша наполегливість може діяти й навпаки, тобто дратувати людину. Тут варто уважно слідкувати й відчувати свого партнера і його зміни. Ваша головна мета – дати партнеру розуміння того, що ви поряд і розумієте, що він або вона переживає.

Як попіклуватися про себе?

Деякі люди, які мають депресивного партнера, можуть стикнутися з відчуттям провини. Варто памʼятати важливе правило: одна людина не може спровокувати депресію, це завжди комплекс факторів, тому не звинувачуйте себе. Досить поширена практика, коли до фахівця звертається не лише людина, яка переживає депресію, але і її партнер. Тобто ви можете попіклуватись і про себе, звернувшись по психологічну допомогу. Наприклад, ваш запит може звучати так: «Я живу з депресивною людиною, як мені підтримувати себе під час її депресії?»

Важливо розмовляти з партнером і про свої емоції також. Наприклад, вас обох запросили на вечірку, але партнер відмовляється від веселощів. Тоді вам варто сказати, що ви хочете піти, поговорити з ним не лише про його почуття, але й про ваші. Це досить складний момент, бо часто депресивні люди поводяться байдуже, тому у відповідь ви можете почути «роби, що хочеш».

Після діалогу вже наступає момент вибору: варто памʼятати, що в будь-чого є свої наслідки. Тому у виборі йти чи не йти на вечірку, коли ваш партнер проти, немає однозначної відповіді. Не існує правильних або неправильних бажань. Варто уважно прислухатися до себе, аналізувати ваші стосунки, намагатися зрозуміти, куди вони рухатимуться залежно від ваших рішень: заглушити свої почуття й залишитися вдома, чи обрати себе й піти на вечірку. Так, вибір доведеться робити завжди. Це може стосуватись і завершення стосунків у разі, коли ви відчуваєте, що більше не «вивозите» на цьому етапі.

Стосунки – це про домовленість бути разом упродовж деякого часу й рухатися до певної спільної мети, а не про те, що хтось комусь належить. У депресії є дуже складний зворотний бік, зокрема й те, що депресивні люди схильні насолоджуватися своїм стражданням. Тому, якщо в якийсь момент ви відчуваєте, що більше вже не витримуєте, то варто сказати про це партнеру й, можливо, закінчити стосунки. Також буде доречним на цьому етапі запропонувати партнеру звернутися до фахівця, який працює з парами. Досить часто ми йдемо не від поганих людей, а від того, де ми вже не здатні впоратися з проблемами, які проявилися на тлі стосунків.

Що почитати про стосунки з партнером, який перебуває в депресивному стані:

«Нестерпна легкість буття»

Мілан Кундера

Один із найвідоміших романів письменника Мілана Кундери. Книжка сповнена роздумами, сенсами й різноманітністю почуттів. Сюжет роману розгортається на тлі вторгнення російських танків до Праги в 1968 році. У центрі історії Томаш – успішний хірург, який ніжно любить свою дружину Терезу, але не може відмовитися від позашлюбних зв’язків. Через постійні зради чоловіка Тереза живе з відчуттям пригніченості, яке щоразу стає дедалі дужчим.

«Сонячний промінь у холодній воді»

Франсуаза Саган

Книжка вважається одним із найкращих психологічних романів французької письменниці Франсуази Саган. Сюжет твору будується навколо 35-річного журналіста Жиль Лантье, який переживає депресію. Його життя змінюється після зустрічі з жінкою Наталі, але через розлад Жиля почуття, які виникають між ними, руйнують життя Наталі.

«Нормальні люди»

Саллі Руні

У школі Маріанна самотня дивачка, з якої відкрито насміхаються, а Коннелл – популярний хлопець. Але попри це в них виникає звʼязок, який вони вирішують тримати в таємниці.

За роки навчання в коледжі вони постійно кружляють одне довкола одного, то віддаляються, то зближуються. Згодом кожен із них стикається з особистими випробуваннями: стосунки, саморуйнування й депресія. Зрештою вони стають порятунком одне для одного.

Що подивитися

«Години»

Стівен Долдрі, 2002

Стрічку знято на основі однойменного роману Майкла Каннінгема. Фільм розповідає про долі трьох жінок, які живуть у різний час. Події першої історії відбуваються в 1920-х роках: письменниця Вірджинія Вулф страждає на біполярний розлад і хоче покінчити життя самогубством. Друга історія розповідає про молоду дружину й матір Лару Браун із 50-х, яка вирішує залишити свого сина. А події третьої історії відбуваються на початку 2000-х років у Нью-Йорку: Клариса Вон вирішує влаштувати вечірку для свого хворого на СНІД друга Річарда.

«Сільвія»

Крістін Джеффс, 2003

Фільм розповідає про двох відомих літераторів XX століття – американської поетеси Сільвії Плат і британського поета Теда Хьюза. Жінка переживає депресію й намагається вийти з цього стану, її постійні зусилля, щоб утримати життя на плаву в кінцевому підсумку тягнуть її в найтемнішу прірву. Стрічка розповідає про взаємини в подружжі, які розвиваються під впливом ментального захворювання.

«Звичайні люди»

Роберт Редфорд, 1980

У центрі сюжету сімʼя, яка переживає втрату найстаршого сина. Так, фільм не зовсім розповідає саме про стосунки між партнерами, утім зображує депресивні стани членів родини й те, як вони між собою продовжують співіснувати після трагедії: мати, яка у відчаї через смерть сина, починає надмірно ідеалізувати його. Таким способом жінка віддаляється від ще одного свого сина – Конрада. Сам хлопець переживає відчуття провини, усвідомлюючи, що він не стане таким, як його брат.

Фото: Etsy

Розповісти друзям
1 коментарпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.