Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

ПсихологіяЩо таке парасоціальні стосунки й чому ми формуємо нездорові взаємини із зірками й блогерами?

«Він мені ближче за всіх друзів»

Що таке парасоціальні стосунки й чому ми формуємо нездорові взаємини із зірками й блогерами? — Психологія на Wonderzine

Знамениті люди були завжди, але ніколи вони не здавалися такими близькими, як після появи телебачення й соціальних мереж. Зараз ми можемо дізнатися, що з’їв наш улюблений блогер на сніданок або який вигляд має ванна надпопулярної співачки.

Іноді видається, що ми знаємо про знаменитих людей навіть більше, ніж про власних друзів, бо можемо бачити їхнє обличчя в Instagram щогодини, а з близькими так часто зустрічатися не виходить.

Іноді така прив’язаність може бути здоровою, але досить часто вона перетворюється на сліпу прихильність або ж навіть бажання стати цією людиною. Іноді вона перетворюється на ненависть. Разом із психотерапевткою Надією Волченською розбираємося, як формується прив’язаність до відомих людей, як ми вкладаємося в стосунки з блогерами й чи можливо зробити їх здоровими.

Текст: Анастасія Микитенко

Ми створили цей матеріал за підтримки наших читачів

Надія Волченська

психотерапевтка


Що таке парасоціальні стосунки?

Парасоціальні стосунки – це форма взаємодії та прив’язаності між людиною й відомою персоною, яка виникає лише з одного боку. Це може бути як здорова прихильність до відомих акторів і співаків, блогерів або навіть персонажів фільмів і книжок, так і нездорова емоційна залежність від іншої людини.

Ці стосунки є односторонніми, оскільки людина розглядає медійну персону як знайому або навіть дружню й близьку, хоча фактичного контакту на близькій відстані не відбувається. Люди можуть відчувати симпатію, інтерес, прихильність, емоційну залежність й інші почуття щодо медійної персони.

Проте іноді ці стосунки можуть будуватися не на прихильності, а на ненависті. Наприклад, хейтери також формують парасоціальні стосунки з людиною, і вони майже завжди токсичні.

Що кожна зі сторін інвестує в парасоціальні стосунки?

Відомі люди, особливо після появи соціальних мереж, сприяють формуванню парасоціальних стосунків. Вони діляться не тільки своєю творчістю, а й моментами свого особистого життя, щоб їхня аудиторія відчувала себе ближчими до них. Вони віддають своє право на приватність у замін на довгострокову прихильність своїх фанатів і можливість впливати на їхні рішення, наприклад, щодо покупок. Зірки також вкладають час, щоб поспілкуватися з фанатами в коментарях, приватних повідомленнях або прямих ефірах.

А фанати інвестують найцінніше – свій час, увагу й емоції. Це можуть бути години або цілі вихідні емоційних переглядів відео, сторіз і навіть створення контенту про медійну особу. Фанати також можуть витрачати час на те, щоб сваритися з тими, хто не згоден з позицією їхньої зірки, бо тоді вони відчувають, що в них є щось спільне – спільний ворог, цінність, думка, яку вони відстоюють.

Водночас вони можуть дуже емоційно проживати все, що відбувається з їхніми улюбленими зірками, радіти за їхні успіхи, плакати, коли щось іде не так, відчувати ненависть, бажання знищити всіх, хто образив людину.

Коли парасоціальні стосунки стають токсичними?

Парасоціальні стосунки не завжди погані. Коли ми слідкуємо за іншими людьми, то можемо дізнатися щось нове, знаходити нові ідеї й перспективи, легше переживати якісь події, знаючи, що не в нас одних такі проблеми, знаходити спільноту, яка має схожі хобі або цінності й підтримує одне одного. Також це може бути безпечним варіантом для людей, які мають проблеми зі спілкуванням в реальності.

Та парасоціальні стосунки можуть мати різний ступінь інтенсивності:

  • розважальний: людина сприймає медійну особу як джерело розслаблення або пліток, вона не формує сильну залежність від іншої людини;
  • персонально-інтенсивний: людині хочеться знати про медійну особу і її життя якомога більше, вона може почати копіювати її звички або мислення;
  • межево-патологічний: людина має обсесивні фантазії, сталкерить, робить усе, щоб зустрітися із зіркою або прагне стати повністю як вона

Друга стадія – на межі з нездоровою, а третя – це вже токсичні стосунки. Людина може вірити всьому, що каже зірка, повністю вимикати критичне мислення, робити все, до чого вона закликає, й ізолюватися від людей у реальному житті. У такому стані нею легко маніпулювати – впливати на вибір її покупок, ставлення до себе й інших або навіть політичні вибори. Занадто прив’язана людина буде купувати все, щоб лише зберегти стосунки із зіркою, або ж намагатися відповідати її ідеалам краси, щоб сподобатися йому або їй.

Нездорові парасоціальні стосунки часто складаються між харизматичною медійною особою (яка водночас позиціонує себе, не такою, як інші зірки) і людиною, яка почувається самотньою, зневіреною або не розуміє, що їй робити в реальному житті. Вона може відчувати безпеку, якщо в неї в житті є сильний, упевнений у собі інфлуенсер, який багато чого досяг.

Завершення парасоціальних стосунків

Іноді ми втрачаємо парасоціальні стосунки: люди закінчують кар’єру та зникають із соціальних мереж, улюблені шоу й серії книжок закінчуються або ж іноді виявляється, що ті, кого ми так любили, є зовсім не такими хорошими, як нам здавалося.

У такі моменти людина може переживати ті самі емоції, що й під час справжнього розставання: біль, сум, страх, агресію. Якщо ж медійна особа виявилася поганою людиною, то сюди також може додаватися розчарування і зневіра. Заразом може загострюватися почуття самотності: якщо людина була самотньою до таких стосунків, але створила відчуття приналежності до когось за допомогою зірки, то повертатися в одиноке реальне життя буває дуже важко.

У цей період важливо визнати, що людина була частиною вашого життя і що у вас є право на ці емоції, що це не дивно, що ви наразі так почуваєтеся. Можете проговорити це з іншими фанатами або ж, якщо ви відчуваєте, що вам це принесе більше розради, дистанціюватися повністю від фандому, значно зменшити використання соціальних мереж і попросити підтримки в реальних людей.

Важливо не звинувачувати себе в тому, що сталося. Якщо людина виявилася шахраєм, то не варто злитися на себе, що ви начебто дозволили медійній людині так легко обманути себе. Цей обман також не побачили сотні інших людей, а медійна особа і її команда багато працювали над тим, щоб створити неправдивий образ.

Якщо це були токсичні парасоціальні стосунки, особливо якщо вони не перші, то цей розрив – добре місце для рефлексії й роздумів, що саме ви шукаєте в цих парасоціальних стосунках, чому обираєте стежити саме за такими людьми. Ви можете запитати себе:

  • Чи можу я цікавитися далі цією темою чи мені потрібна ця людина?
  • Чи це схоже на залежність? Від чого тоді я дійсно залежний або залежна?
  • Чому це шахрайство на мені спрацювало? Що саме спрацювало?

Як будувати здорові соціальні стосунки?

  • Визнати, що те, що я бачу в інтернеті або на екрані, не завжди відповідає реальності

Люди, які виступають у ролі блогерів або інфлуенсерів, показують лише обраний аспект свого життя. Вони можуть використовувати різні стратегії, щоб створити певний образ або імідж, зокрема, щодо свого завжди хорошого настрою, неймовірно цікавого життя й ідеального тіла. Проте справжнє життя не може бути ідеальним, і вам не потрібно старатися зробити його таким самим захопливим, як у ваших улюблених блогерів і виконавців.

Також варто не забувати, що навіть якщо людина здається дружньою до підписників у публічному просторі, вона може не хотіти бути друзями з усіма в приватному житті, і це не пов’язано з тим, що це ви якась погана або нецікава людина.

  • Знайомитися з різними думками, переконаннями й поглядами

Коли ми будуємо свій світогляд на переконаннях однієї людини, то можемо спотворити своє бачення світу, закритися від альтернативних думок, вважати, що тільки одна думка є правильною. Водночас ця думка може навіть не бути нашою. Шукайте додаткові джерела інформації, читайте книги, статті, переглядайте різні документальні фільми: це допоможе вам отримати більш широку й об'єктивну картину світу.

Можна також спробувати слідкувати за темою, а не за особистістю. Тоді буде менше шансів стати залежними від однієї особи і її думки.

  • Плекати критичне мислення

Навчіться аналізувати й оцінювати інформацію, яка надходить від інфлуенсера, запитувати себе, чи відповідає ця інформація вашим власним цінностям, чи є вона об’єктивною й перевіреною.

  • Будувати реальні взаємини з іншими людьми

Навіть найздоровіші парасоціальні стосунки не замінять справжніх міжособистісних взаємин. Так, їх складніше будувати, треба бути досить уразливим і більше відкриватися, проте вони часто дають набагато більше, аніж одностороння зачарованість.

Фото: Freepik, Etsy

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.