Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

ПсихологіяПитання психологу: Як наважитися попросити про психологічну допомогу

І чому це буває складно через відчуття сорому

Питання психологу: Як наважитися попросити про психологічну допомогу — Психологія на Wonderzine

На перших консультаціях досить часто буває, що клієнти починають свою розповідь із сумнівів. Чи варто їм тут бути? Чи варті вони того, щоб на них витрачали час та увагу? Вони можуть відчувати сором через нібито незначущість свого запиту. Можуть відчувати провину через те, що буцімто забирають час, який психолог міг би приділити допомозі іншим людям, у яких, здається, усе значно гірше.

Разом із Громадською організацією «Почута» і психологинею волонтерської платформи «ЇЇ підтримка» Світланою Ковальською розбираємось, чому відчуття сорому заважає попросити про допомогу та як подолати цей барʼєр.

Текст: Олександра Мельник

 

 

 

Світлана Ковальська

психологиня платформи «ЇЇ підтримка»

 

 

 

Якщо сором чи відчуття провини заважають попросити про психологічну допомогу

Наші емоції – це фізіологічні реакції організму на зовнішні чи внутрішні подразники. Їх не варто блокувати чи намагатись «вимкнути». Навпаки, досліджувати та розбиратись, чому вони виникають.

Пошук психологічної допомоги часто може викликати в людей відчуття сорому або провини. Це може бути пов'язано з певними застарілими стереотипами, що психологічна допомога потрібна лише тим, хто має серйозні клінічні порушення.

Те, що людина соромиться попросити про допомогу, уже може бути предметом терапії. Сором, пов'язаний із пошуком психологічної підтримки, часто відображає глибші проблеми повʼязані із самооцінкою, страхом бути вразливим, або переконання, що попросити допомогу – означає визнати власну слабкість. Робота з терапевтом може допомогти розібратися в цих питаннях і знизити ці психологічні бар'єри.

Відчувати незручність, тривожність чи навіть страх, коли ви вперше плануєте попросити про психологічну підтримку, цілком нормально. Розповісти абсолютно незнайомій людині про свої проблеми справді може бути дискомфортно.

 

 

 

 

Зробіть перший крок

Важливо зрозуміти, що прагнення до психологічного добробуту є природним і здоровим бажанням, а не ознакою слабкості чи недоліком. Потреба в психологічній допомозі є такою ж рівноцінною, як і потреба в допомозі при фізичній травмі або хворобі. І перший крок до покращення свого психологічного стану має бути ініціативою клієнта.

Наважитись звернутись по психологічну допомогу можуть допомогти:

Визнання потреби в допомозі

Почніть із чесного самоаналізу. Визначте, чи знаєте ви, як без кваліфікованої допомоги покращити свій психоемоційний стан, розуміти та відстежувати причини, які на нього впливають. Це може бути складно, але визнання власних емоцій і проблем є важливим для формування мотивації до змін.

Поінформованість

Дослідіть, які напрями психотерапії є і в чому їхні особливості. Подумайте, який напрям може бути для вас найбільш комфортним.
Обізнаність може допомогти вам відчувати себе більш підготовлено та впевнено.

 

 

Планування запиту

Оберіть спеціаліста, напишіть список запитань, які б ви хотіли обговорити. Необовʼязково одразу зобов'язуватися на тривалу терапію – навіть одна зустріч може бути великим кроком уперед.

Усвідомлення конфіденційності терапевтичних сесій

Знайте, що ваші розмови з психологом конфіденційні. Це може допомогти вам відчути себе більш захищеними та вільними у висловлюваннях.

Неосудність психологом ваших думок і переживань

Психолог під час сесій створює безпечне середовище, у якому клієнт може бути повністю відвертим без страху бути засудженим. Розуміння цього аспекту психологічних консультацій може зменшити відчуття сорому, оскільки ви знаєте, що всі ваші думки та почуття в процесі терапії є прийнятними.

 

 

 

Встановлення реалістичних очікувань

Не чекайте на миттєві результати. Психолог може допомогти виявити проблему й опанувати навички, з якими вам буде легше долати життєві виклики та власні проблеми. Проте цей процес вимагає часу та зусиль від клієнта.

Самопідтримка та самоспівчуття

Ваше звернення по допомогу – ознака вашої готовності до роботи над собою. Це вимагає сміливості та зусиль, тому будьте більш доброзичливі до себе.

 

 

 

Є уявлення, що до психолога треба йти, тільки коли геть нестерпно, коли думки відчутно погіршили загальну якість життя, проте це хибна думка. Адже своєчасне звернення до психолога, навіть зі, здавалося б, незначною проблемою, може запобігти розвитку більш складних, наприклад, ускладнення психічних розладів. Тому будь-яка проблема, яка впливає на ваше життя та самопочуття, уже варта уваги.

Якщо у вашому житті присутні:

- погіршення сну

- труднощі з концентрацією уваги

- високий рівень тривожності

- підвищена емоційність

- апатія

- відчуття смутку без очевидних причин

- погіршення стосунків із близькими чи колегами через ваш психоемоційний стан 

Це вже вагома причина звернутись по допомогу психолога. І ви не маєте вважати це ознакою слабкості. Навпаки, це прояв відповідального ставлення до власного психологічного здоров'я, який допоможе не тільки впоратися з наявними проблемами, а й відкрити можливості для особистісного зростання та розвитку.

 

  

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.