Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

ПсихологіяЧому виникають непорозуміння між клієнтом і психологом і як їх вирішити

Про їхнє вирішення та причини припинення співпраці

Чому виникають непорозуміння між клієнтом і психологом і як їх вирішити — Психологія на Wonderzine

Непорозуміння між клієнтом і психологом можуть виникати, і це нормально. Іноді навіть чудово, оскільки непорозуміння – це класний матеріал для обговорення під час вашої зустрічі та побудови гіпотез щодо поведінки клієнта в буденному житті. 

Утім, обговорення може й не відбутися. Адже обговорення має початися – і має початися з прояснення незрозумілої та, цілком можливо, неприємної ситуації, оскільки в роботі з психологом часто обговорюються теми дуже чутливі й навіть болючі. Клієнт не завжди готовий ставити питання щодо неприємної для нього ситуації. А психолог іноді може не помітити реакції клієнта.

Разом із психологинею волонтерської платформи «ЇЇ підтримка» Вікторією Кравчук ми спробували розібратися, чому можуть виникнути непорозуміння у процесі роботи з психологом і які є шляхи вирішення. 

Текст: Вікторія Кравчук

 

 

 

Вікторія Кравчук

психологиня волонтерської платформи «ЇЇ підтримка»

 

 

Якщо можеш – запитай

Якщо у вас як клієнта є можливість поставити запитання щодо незрозумілих вам слів або дій психолога – спробуйте це зробити. Яку форму для нього краще обрати? 

Будь-яке непорозуміння, з психологом або з іншою людиною, вирішується проясненням ситуації. Слова: «Поясніть, будь ласка, що ви маєте на увазі?» можуть запобігти образі, конфлікту й навіть припиненню стосунків – не тільки терапевтичних. 

Коли ми ставимо запитання: «Що ви маєте на увазі», ми:

- даємо іншій людині шанс пояснити свої думки або наміри в ситуації, коли вона, можливо, дійсно не зовсім коректно висловилась;

- даємо собі шанс почути іншу людину, бо іноді ми чуємо не зовсім те, що нам намагалися сказати, або навіть зовсім не те;

- даємо людині можливість подумати над своїми словами та вчинками, якщо вона дійсно зробила щось не те, і перепросити, вибачитися;

- даємо собі час подумати, що ми відчуваємо, що відчувається й чому нас це зачіпає.

Усе, що відбувається в кабінеті психолога (включно з онлайн-кабінетом), є частиною роботи. Ми працюємо з матеріалом, який приносить клієнт - і що більше вдається зауважити під час зустрічей, то швидше можна зрозуміти, як реалізується в житті людина, яка сидить перед нами. Клієнт під час зустрічей із психологом найчастіше проявляє себе так само як і в буденному житті.

Отже, під час обговорення непорозуміння психолог отримує матеріал для роботи. На що саме гостро зреагував клієнт – фахівець зверне увагу й розпитає більше. Як саме клієнт зреагував? Його реакція дасть змогу перевірити, чи правда те, що він сам розповідає про себе, чи, навпаки, його уявлення про себе хибні. Психолог «повертає» побачене клієнту – дає зворотний зв'язок. Усе це детально обговорюється із клієнтом і є частиною спільної роботи психолог-клієнт. 

 

Відповідальність психолога 

Час від часу психолог питає клієнта про зворотний зв'язок. Це нагода для того, щоб обговорити проблемні моменти, поставити питання щодо вашої спільної роботи, мети окремих завдань (якщо це не було проговорено завчасно) та їхньої ефективності. 

Не бійтесь образити психолога своїми словами про неефективність роботи, про його можливі помилки або недостатню чутливість до вас. Для психолога такі зауваження – не образа, а можливість зрозуміти про вас більше та вибудувати роботу більш ефективно. 

Може статися так, що у вас як у клієнта немає можливості говорити про конкретне непорозуміння. Навіть у відповідь на поставлене питання психолога про те, що зараз із вами відбувається. 

Це може означати, що тема, яка зачіпається, занадто болюча. Можливо, обговорити її вдасться пізніше. Утім, клієнт має уважно поставитися до своїх відчуттів: чи можливо йому бути із цим далі без обговорення? Зазвичай обговорення приносить полегшення. Натомість залишатися з непорозумінням на самоті на тривалий час може бути важко й некорисно.

 

Припинення співпраці з психологом

Непорозуміння та претензії, що не були озвучені, є поширеною причиною для припинення роботи з психологом. Якщо ви підійшли до цього моменту, зважте для себе, наскільки корисна й важлива для вас робота з цим фахівцем. Чи значить вона для вас достатньо, щоб підняти тему непорозуміння? Чи, навпаки, потрібен привід її припинити? 

Іноді робота закінчується. Причиною може бути й неготовність клієнта працювати далі (спротив), і помилки психолога, його неуважність або некваліфікованість. Іноді робота не складається через те, що клієнту не підходить саме цей фахівець або саме цей метод. Іноді й психолог відмовляється працювати з конкретною людиною з професійних або особистих міркувань. 

Іноді відбувається плідна робота, клієнт наближається до цілей, які обговорювалися на початку роботи. Але раптом розуміє, що йому не подобаються ці зміни. Саме в цей момент часто виникають непорозуміння, що стають приводом для припинення роботи. 

Найкраще, звісно, обговорити з вашим психологом бажання припинити роботу й можливі причини цього. Іноді доречна перерва, під час якої клієнт може зрозуміти, чи подобаються йому зміни, які відбуваються, чи все ж таки ні. Цей варіант дає змогу проявити повагу як до своїх почуттів і потреб, так і до людини, яка супроводжувала вас на шляху ваших змін протягом певного часу. 

 

 

Ілюстрації: Rawpixel

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.