Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

ПсихологіяПитання психологу: Що робити з почуттям самотності

І як розрізнити усамітнення і самотність

Питання психологу: Що робити з почуттям самотності — Психологія на Wonderzine

Почуття самотності часто спричиняє тривогу, бо за ним стоїть багато переживань. Адже нам важливо відчувати зв’язок з іншими людьми, їхню підтримку, поділяти емоції. Тож коли потреба в соціалізації не задовольняється, це може бентежити.

Водночас потяг до усамітнення є цілком природним – кожен із нас час від часу має відпочити від соціуму та перезавантажитись. 

Разом із психотерапевткою й засновницею платформи психологічної допомоги «ЇЇ підтримка» Анною Хаєцькою ми спробували розібратися, у чому причина самотності, що робити, якщо ви тривалий час відчуваєте себе самотніми й чи можна цей стан подолати.

 

 

 

 

Анна Хаєцька

психотерапевтка, засновниця платформи «ЇЇ підтримка»

 

 

Останні десятиліття проблема самотності стає все більш глобальною. Ще у 2017-му Генеральний хірург США Вівек Мурті заявив про «епідемію» самотності. А 2018 року Трейсі Крауч стала першою в історії Британії міністеркою з питань самотності. Тоді ж британський уряд опублікував пресреліз, у якому зазначалося, що лікарі відтепер призначатимуть пацієнтам, які страждають від самотності, участь у громадській і волонтерській діяльності як ліки. Для зниження почуття самотності в Північній Америці і Європі набули популярності терапевтичні групи й навіть з’явилися спеціальні місця на вулицях для таких людей.

У 2021 році уряд Японії ухвалив програму, спрямовану на боротьбу із самотністю, і запропонував цілодобові консультації телефоном і в соцмережах, щоби допомогти одиноким та ізольованим особам відчувати себе потрібними. А у Швеції запровадили кампанію Säg hej! («Скажи привіт»), щоби заохотити людей вітатися одне з одним. Торік у нас було проведене дослідження, згідно з яким практично кожен п’ятий киянин відчуває самотність. 

Як бачимо, проблема наскільки глобальна, що її намагаються розв’язати на державному рівні. Для цього застосовують різноманітні інструменти, що поліпшують соціалізацію. Для багатьох самотність стає справжньою трагедією, адже вона часто обтяжується депресією та ментальними захворюваннями. Ба більше – одинокі люди потерпають від дискримінації з боку суспільства: вони відчувають тиск, що бути самотнім – це ненормально.

Тож знецінювати проблему самотності не варто, проте з багатьма її причинами точно можна впоратися.

 

 

 

 

Усамітнення чи самотність?

Спочатку розмежуймо поняття усамітнення й самотності. Чимало людей люблять усамітнюватися, щоб відновитися й відпочити від соціальних зв’язків.

У нашу гіперактивну добу ми постійно спілкуємося в соцмережах, сотні разів на день перевіряємо електронну пошту, гортаємо твіттер, фейсбук, інстаграм, намагаючись хоча б підтримувати відчуття, що не одинокі в цьому світі. Ми прагнемо спілкування й забуваємо, що інколи важливо виділити час і місце для усамітнення. Це важлива навичка, адже, щоб підтримувати стосунки з іншими, необхідно навчитися підтримувати стосунки передусім із собою. Тож якщо час від часу ви відчуваєте бажання усамітнитися, не варто хвилюватися – це абсолютно нормальна потреба, що дає змогу перезавантажитися. 

Що ж до самотності, то словники характеризують її як соціально-психологічне явище, емоційний стан, пов’язаний із браком близьких людей, позитивних емоційних зв’язків із людьми та/або зі страхом їх втратити через вимушену або психологічну причину соціальної ізоляції. 

Хоча самотність не є проблемою психічного здоров’я, вона може на нього впливати. Подекуди вона змушує нас почуватися сумними, пригніченими або стає причиною формування низької самооцінки й думок, що ми нікому не цікаві, ніхто не хоче з нами товаришувати. А от наявність проблем із психічним здоров’ям збільшують імовірність того, що ви відчуєте самотність. 

Однак усі ми сприймаємо феномен самотності по-різному: для когось це можливість жити так, як хочеться, розслабитися, а для когось – фактично тортури.

 

 

Чому ми почуваємося самотніми

Є дві основні групи причин, що формують почуття самотності, – психологічна й соціальна. 

Психологічні причини

Інтровертивний тип особистості

Таким людям загалом властиві закритість, складнощі у спілкуванні. Вони часто відчувають утому після перебування у великих компаніях, наприклад, на дні народження чи якійсь корпоративній зустрічі. Після цього їм потрібно кілька днів побути самим, щоби відновитися. 

Інтровертам складно заводити нові знайомства, вести бесіду, підтримувати стосунки, регулярно зустрічатися. Тож вони можуть почуватися самотніми частіше, ніж їхні антиподи – екстраверти.

Уникаючий тип прив’язаності

Якщо в людини сформований такий тип прив’язаності, їй важко й боязно заходити в серйозні й тривалі стосунки, будувати міцні зв’язки. Адже є страх бути покинутою або, навпаки, повністю поглинутою стосунками. Це трапляється з людьми, яких виховували «холодні» батьки: вони не приділяли дитині достатньо уваги, любові, у стосунках не було близькості.

Ментальні розлади

Причиною самотності може стати клінічна депресія. У такому стані немає ані сил, ані бажання підтримувати соціальні зв’язки, тим паче – шукати нових знайомств. Буває, що від людини у важкій депресії відсторонюються близькі, адже їй складно розповісти про свій стан, а оточенню – зрозуміти й витримати поруч того, хто нічого не бажає й не хоче нікуди виходити. 

 

 

 

Соціальні причини

Позбавити звичних контактів і зумовити ізоляцію можуть певні життєві обставини.

Інвалідність

Через втрату звичних фізичних можливостей і внаслідок низької інклюзії наших міст і сіл людям з інвалідністю важко пересуватися місцевістю й бачитися з друзями. 

Пенсійний вік

З виходом на пенсію втрачається коло спілкування у професійному середовищі, губиться зв’язок із товаришами на роботі. Якщо водночас друзів чи партнера(-ки) вже немає серед живих, людина може почуватися зовсім одинокою.

Переїзд

На почуття самотності впливає зміна місця проживання. З цим стикнулося багато українських громадян, які через війну були змушені покинути домівки й почати життя з нуля за кордоном або в інших українських містах. 

Відірваність від ідеального життя

Соціальні медіа можуть змусити почуватися самотніми чи ізольованими, особливо якщо ви відчуваєте себе відірваними від того ідеального життя, яке бачите на фото/відео в інстаграмі або тіктоку.

Нові обставини життя

До соціальних причин належать і навчання в новій школі, університеті або зміна місця роботи. Буває, що в нових обставинах життя люди не можуть довгий час знайти друзів. 

 

 

 

Як подолати почуття самотності

Визнайте свій стан

Щоб не витрачати енергії на боротьбу зі своїми почуттями або на придушення емоцій, передусім визнайте, що почуваєтеся самотніми. 

Розкажіть про свої емоції. Наприклад, після зради партнерка(-ки) чи образи залишається багато невисловленого. Тож важливо поділитися переживаннями – це полегшує біль, допомагає набути впевненості, щоб рухатися далі.

Якщо поруч немає надійної людини, з якою можна поговорити, зверніться до психолога. Важко зважитися на такий крок? Занотуйте думки в щоденнику – це допоможе розібратися з причинно-наслідковими зв’язками, щоденник часто стає добрим співрозмовником. 

 

 

Спробуйте відновити зв’язки зі старими друзями

Коли вам самотньо, інколи легше налагодити зв’язок зі старими друзями, ніж знайти нових. Можливо, це буде колишній сусід за гуртожитком. Або родич, із яким ви нечасто спілкуєтеся. Спробуйте донести до людини, що ви хочете надолужити згаяне й відновити зв’язок. Спогади про минулі часи можуть допомогти відновити стосунки, у вас з’явиться шанс підтримувати спілкування надалі.

 

 

 

 

Цікаві спільноти або клуби

Окрім спілкування зі знайомими зі свого минулого, спробуйте комунікувати з новими людьми. Це може бути захопливим. Пошукайте заходи чи спільноти, які вам підійдуть. Розмаїття велике – від книжкових клубів і громадських проєктів до туристичних груп і мистецьких гуртків. Ви побачите, що є багато способів спілкуватися з людьми, і це може стати цікавим спільним проведенням часу.

 

Заповнення тиші

За даними дослідження Trusted Source, музика здатна покращити настрій, а аудіокниги – відвернути увагу й на якийсь час позбавити від почуття самотності. Подкасти й розмовні шоу інформують і розважають, а атмосфера спілкування в них створює відчуття соціального зв’язку.

Отже, звук, що заповнює простір у вашому домі та думках, робить відчуття самотності менш обтяжливим. 

 

 

 

Прогулянки

Зміна середовища допомагає зменшити відчуття самотності. Коли ви виходите з дому й зустрічаєте інших людей, посміхаєтеся їм, то почуваєтеся вже не такими самотніми. Тож прогуляйтесь своїм районом, дослідіть вулиці, на яких раніше не були, вітайтеся із сусідами при зустрічі.

До того ж прогулянки покращують сон. Дослідження 2020 року, опубліковане в Health Psychology Open, свідчить: самотність може бути пов’язана, зокрема, і з погіршенням якості сну та безсонням. Отже, година на свіжому повітрі піде тільки на користь, цим не варто нехтувати, щоб покращити загальне самопочуття.

 

 

 

Домашні улюбленці

Тварини, хоч і не вміють розмовляти (звісно, якщо у вас не балакучий папуга), та вони однаково забезпечують потребу спілкування. Присутність живої істоти поруч утішає, а відданість і грайливість вихованця підносять настрій і позбавляють від стресу. Сила-силенна відеоконтенту з тваринами в соцмережах це доводить. 

Дослідження свідчать: домашні улюбленці можуть покращити як психічне, так і фізичне здоров’я. Ще один бонус завести, наприклад, собаку – мати чудовий привід регулярно виходити на вулицю та знайомитися з іншими людьми, які також вигулюють песиків. 

Якщо не маєте змоги тримати вдома тваринку, станьте волонтером у місцевому притулку. Це дасть подвійну користь, адже згідно з дослідженням Trusted Source, волонтерство також допомагає подолати відчуття самотності.

 

 

 

Що подивитися про самотність

 

«Земля кочівників»

Режисерка Хлоя Чжао

Головна героїня Ферн починає цінувати свободу, яку дає кочовий спосіб життя, але разом з тим, вона тягне за собою повний фургон спогадів: від сімейних фото до раритетних тарілок, подарованих батьком. Дорога безкраїми пустелями й рівнинами дають героїні змогу «зависнути» між минулим і майбутнім. Якщо деякі кочівники не полишають надії «заземлитися», то Ферн приймає цей стан як свою нову реальність.

 

«Труднощі перекладу»

Режисерка Софія Коппола

У Токіо зустрічаються двоє людей, які шукають сенс життя. Боб Гарріс – актор, який заробляє на рекламі віскі, але втратив інтерес до кар’єри й сім’ї. Шарлотта – молода дівчина, яка приїхала з чоловіком-фотографом, але почувається самотньою. Вони знайомляться в готелі й починають проводити час разом, відкриваючи для себе незвичайне місто та його нічне життя. У їхньому спілкуванні виникає особливе світло, яке допомагає їм знайти тепло й любов.

 

«Лобстер» 

Режисер Йоргос Лантімос

Фільм про Девіда, який опинився у світі, де самотність неприпустима. Він потрапляє в спеціальний готель, де мусить шукати нову партнерку. На людей, які не знайшли собі пару, чекає страшна доля: перетворення на тварину за власним вибором. Девід стоїть перед складним вибором: зрадити свою пам’ять про кохання, змиритися з імпровізованим союзом або стати лобстером-довгожителем. 

 

 

 

Що почитати про самотність

 

«Чоловік на ім'я Уве»

Фредрік Бакман 

Роман «Чоловік на ім'я Уве» шведського журналіста, блогера Фредріка Бакмана, вийшов ще у 2012 році й на сьогодні продано понад п'ять мільйонів примірників. Це іронічна, зворушлива та мудра історія про людей, які через ті чи інші причини стали непотрібними суспільству. Твір про щоденну мужність жити й бути собою. Книжку декілька разів екранізували. 

 

«Самотнє місто»

Олівія Ленг

Олівія Ленг вивчає самотність як феномен не стільки психологічного, скільки соціального характеру. Він виникає не у вакуумі чиєїсь голови, а під час взаємодії людей між собою та з простором. Крізь таку оптику самотні люди постають відчуженими, прямо чи опосередковано маргіналізованими. Наша самотність є політичною набагато частіше, аніж здається. Особливо на тлі великого міста. 

 

«Несподівана радість самотності»

Кетрін Ґрей

Книжка, що ґрунтується на особистому досвіді Кетрін. Авторка розмірковує, як прийняти самотність, знайти радість у ній та абстрагуватися від тиску громадської думки, що вимагає парних стосунків. Ґрей також підключає тему фемінізму, оскільки найбільше дістається саме самотнім жінкам, адже самотній чоловік – самодостатня людина. Самотня жінка не завжди дотягує до статусу людини. І це, безумовно, тисне. Авторка дає цілих 25 порад щодо того, як знайти радість у самотності. 



 

 

Ілюстрації: Rawpixel

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.