Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

ПсихологіяРозмови про дітей на першому побаченні. Любовне бомбардування та чим воно небезпечне

Розмови про дітей на першому побаченні. Любовне бомбардування та чим воно небезпечне — Психологія на Wonderzine

Може, ваш партнер не такий ідеальний, як здається

Усе, як у кіно: ідеальні манери, постійні компліменти, купа подарунків, величезні букети з червоними трояндами, а ваші погляди в усьому збігаються. Уже після першого побачення здається, що ви знайшли свою рідну душу. Проте іноді не все так ідеально, як спершу здається.

Ми запитали в психотерапевтки Анни Шийчук, що таке любовне бомбардування, які бувають його ознаки та з якою метою люди створюють казкову картинку.

Текст: Анастасія Микитенко

Анна Шийчук

психотерапевтка, психологиня й авторка подкасту «Хтознаяк» на Urban Space Radio


Що таке любовне бомбардування?

Любовне бомбардування (від англ. Love bombing) – це надмірна демонстрація прихильності до іншої людини. Наприклад, коли вас дуже часто хвалять, дарують дорогі подарунки, постійно виявляють інтерес до ваших смаків або історій, хоча ви лише познайомилися або раніше такої поведінки за людиною не помічали. Таке може йти від романтичних партнерів, і друзів, і батьків, і колег з роботи.

Зазвичай любовне бомбардування – маніпулятивний прийом, тобто ним користуються, щоб досягти якоїсь своєї цілі та мати можливість контролювати іншу людину в майбутньому. Наприклад, щоби схилити її на свій бік, зробити так, щоби вона не могла відмовити або щоб змусити її щось зробити. Уперше цей термін придумала секта Церква Об’єднання, щоби швидше заслужити відданість своїх послідовників і далі вимагати в них гроші та змушувати залучати до спільноти інших людей.

Як розпізнати любовне бомбардування?

Любовне бомбардування можна визначити за власними відчуттями. Якщо уваги та проявів любові забагато, вони надто романтичні/сильні/яскраві, ніж ви могли б очікувати чи хотіли на цьому етапі стосунків із людиною. Наприклад, на другому побаченні ваш партнер починає будувати великі плани на майбутнє – обговорювати спільних дітей або у якій країні ви проведете пенсію. До інших ознак також належить надлишок:

  • подарунків, особливо якщо це останній айфон на першому побаченні або якщо нові колеги постійно купують вам обід
  • компліментів – можливо, ваша сукня і красива, але аж такого захоплення не має викликати. На роботі це може виявлятися як компліменти вашим результатам роботи або працьовитості
  • спілкування – ваш телефон постійно вібрує від повідомлень і дзвінків, бо вашому партнеру треба постійно обговорити ваші інтереси та бути в курсі того, де ви, що ви робите та який у вас настрій
  • збігів – здається, наче у вас абсолютно однакові інтереси та звички, і в партнера немає жодних рис, які б вас дратували
  • ревнощів – партнер не любить, коли ви проводите час з іншими людьми, він хоче, щоб ви весь час були разом. Іноді його аж злить, що у вас є якесь життя поза вашими стосунками
  • розмов про те, що ви ідеальна пара – партнер може постійно повторювати, що ви рідні душі, у вас купа спільного та що ви – його доля
  • швидкості – стосунки рухаються набагато швидше, аніж ви звикли. Наприклад, раніше вам починали розповідати секрети та запрошувати на ночівлі через місяць дружби, а тут це стається вже на другий день знайомства

Проте орієнтуватися саме на те, що чогось багато, не варто. Деяким парам дійсно нормально, що в них у стосунках купа уваги та що вони швидко рухаються вперед. Проте якщо саме ви відчуваєте, наче щось винні людині, вам ніяково від такої інтенсивності або здається, що все це нещиро, то варто задуматися про те, чи дійсно ця ідеальність не схожа на картковий будинок.

Тривожним дзвіночком є і відчуття, що вас тягнуть кудись не туди, куди хочеться, або змушують вас робити те, до чого ви ще не готові. Це як на ділових переговорах – якщо у вас цілковито ідеальні діалоги, і всі ваші інтереси збігаються, то висока ймовірність, що вами вміло маніпулюють.

Чим небезпечне любовне бомбардування?

Любовне бомбардування тримається на почутті провини, тобто що ви щось винні автору чи авторці бомбардування. Наприклад, якщо ви отримали забагато любові, подарунків, компліментів або уваги, то можете відчувати, що мусите тепер віддячити: піти на ще одне побачення, переспати з партнером, залишитися подовше на роботі або прибігти допомагати новому другові, хоча вам цього не хочеться або на це просто немає часу та сил. А відповідно, маніпулятор досягає своєї цілі. До прикладу: неетичний пікапер отримує секс, для шефа починаєте безплатно перепрацювати, стаєте другом, якого можна використовувати. Вам буде складно відмовити цим людям або сперечатися з ними. Адже як узагалі можна суперечити тим, хто так добре до вас ставиться та перед ким ви винні за такий кредит любові?

Якщо ж говорити тільки про романтичні стосунки, то любовне бомбардування має ризик перерости в співзалежні стосунки, де з часом вина та взаємна несвобода стає основою стосунку.

Що робити, якщо здається, що вас топлять любов’ю й увагою?

Насамперед важливо розуміти, що не всі, хто інтенсивно до вас виявляє інтерес – це страшні маніпулятори. Є навмисне та ненавмисне любовне бомбардування. Ненавмисне – це коли ми дійсно когось дуже любимо, і ця людина викликає в нас багато цікавості, енергії, радості, а тому нам хочеться показати їй усю свою любов. Їхній мотив – простий, без будь-якого злого умислу, ви просто дійсно їм подобаєтеся. У підлітків таке буває особливо часто, бо це їхня перша любов, і вона так захоплює, надихає та вражає, що неможливо себе стримувати. Навмисне ж любовне бомбардування – це коли людина знає, що її дії викличуть якісь емоції та переживання, які пізніше можна використати.

Щоб відрізнити одне від іншого, варто це обговорити з партнером. Ви можете сказати, що вам ніяково і ви схвильовані, що ви на цьому етапі не готові ще говорити про майбутніх дітей або приймати такі дорогі подарунки. Не тому, що людина вам не симпатична, а тому, що ви просто ще не на тому рівні стосунків. Можна виявити здивування або пожартувати про це, якщо вас лякає відразу серйозна розмова. Тут найголовніше – прослідкувати за реакцією людини. Ті, хто віддає вам багато любові ненавмисно, найімовірніше зніяковіють, їм буде трохи незручно за свої дії, вони вибачаться та пояснять, що ви просто справді їм дуже подобається. А ті, хто хочуть досягти якихось своїх цілей, скажуть, що це нормально, і ви все придумуєте, що такий вигляд має любов. Вони також можуть звинувачувати вас, казати, що вони вас так люблять, а ви холодні, безсердечні та не цінуєте їх.

Від любовного бомбардування важко відмовитися, тому що ж вам так добре, і часто ці люди нам справді подобаються. Хочеться сказати собі, що все нормально, нічого страшного не станеться. Нам не хочеться зізнатися собі, що навколо граються якісь ігри, що хтось намагається до чогось вас примусити пізніше. До речі, саме небажання дослухатися себе може виявитися першою тривожною ознакою.

Щоби зрозуміти, справді ви так сильно закохані в людину чи це просто наслідки любовного бомбардування та рожевих окулярів, ви можете трохи віддалитися на деякий час. Наприклад, поїхати у відрядження, подорож або просто відвідати друзів, які десь у міру далеко живуть. Справжнє захоплення та пристрасть лишаться, а ейфорія від ідеалізованого партнера швидко розтане. Також варто дати собі час. Ви навряд чи почнете відчувати провину вже на другому побаченні, але можете помітити щось на десятому.

Ну і поговоріть із кимось – з друзями або близькими родичами, вони дадуть вам оцінку з боку. Легко маніпулювати людьми, яким ні з ким порадитися. Саме тому маніпулятори обирають самотніх людей або хочуть, щоби ви спілкувалися лише з ними – якщо у вас є коло підтримки, то ви можете звіритися, порадитися та набратися сил.

Як не попастися на любовне бомбардування?

Любовне бомбардування дуже добре спрацьовує на людях, які мають велику потребу в цій надмірній увазі: коли ми самотні, коли ми не чуємо та не говоримо собі компліментів, не даруємо собі подарунків, не черпаємо силу від стосунків із родиною або друзями. Якщо у вас достатньо любові всередині, то ви відчуваєте любовне бомбардування як надлишок. Якщо ж єдине ваше джерело емоцій – це ваш партнер, то така надмірність здається нормальною. Тому варто шукати реалізації та любові поза романтичними стосунками та прислухатися до власних почуттів.

Розповісти друзям
1 коментарпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.