Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

ПсихологіяЧекліст: 5 вправ, що допоможуть заснути

У боротьбі зі стресом

Сон – важлива складова в боротьбі зі стресом. Організм має відпочивати, перезавантажуватися, щоб ефективно функціонувати. Критично важливо забезпечувати відпочинок тілу й розуму в складний період.

Ми поговорили з психологинею Дарією Сердюк і склали чекліст з порадами, що допоможуть побороти проблеми зі сном.

  • Використовуйте самонавіювання під час приготування до сну. Спокійно дихайте й повторюйте таку формулу:

«Я повністю відмовилася від турбот і вражень.

Настає відчуття повного заспокоєння.

Я заслужила спокійний відпочинок.

Приємна втома опановує моїм тілом.

Я спокійна.... Хочеться відпочити….

Глибоке почуття розслаблення охоплює все моє тіло».

  • Зручно сядьте, заплющте очі. Зробіть чотири максимально повільні оберти головою спочатку за годинниковою стрілкою. Потім чотири оберти проти годинникової стрілки. Дихайте спокійно.
  • Зручно ляжте на спину. Заплющте очі. Підніміть праву ногу на висоту довжини стопи. Напружте її від кінчиків пальців до стегна. Фіксуйте увагу саме на напруженій нозі. Поступово максимально збільшуйте напругу. Тримайте так ногу від 1 до 3–4 хвилин. Опустіть ногу та скиньте напругу. Те саме зробіть з лівою ногою.
  • Вправи можна виконувати й стоячи. Підніміть одну руку перпендикулярно тілу. Напружте її до самих кінчиків пальців. Тримайте напругу кілька хвилин. Скиньте напругу й змініть руку.
  • Ляжте на спину. Заплющте очі й уявіть на стелі коло. Подумки обведіть його поглядом чотири рази за годинниковою стрілкою та проти годинникової стрілки. Можете подумки перетворити коло на квадрат. Обведіть його подумки чотири рази за годинниковою та проти годинникової стрілки.
Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.