Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

СексЕмоційний зв’язок і секс. Як зберегти стосунки на відстані?

Емоційний зв’язок і секс. Як зберегти стосунки на відстані? — Секс на Wonderzine

Пояснює психологиня-сексологиня

Підтримувати стосунки на відстані нелегко навіть у простіші часи. У парах втрачається тактильний зв’язок, вони не можуть поговорити віч-на-віч і бути фізично присутніми на важливих і не дуже життєвих подіях. Зокрема, вони можуть відчувати, що вони взагалі ведуть окремі життя.

Під час війни це ще більше загострюється. У пар майже немає можливості зустрітися, розлука була різка та вимушена, іноді їм важко порозумітися, бо в них різні проблеми та рівні безпеки.

Ми поспілкувалися з психологинею та сексологинею платформи «ЇЇ підтримка» Аліною Сісошвілі про те, як зберегти стосунки на відстані, де краще будувати комунікацію, що робити з ревнощами та як урізноманітнити сексуальне життя, коли ви не поруч.

Текст: Анастасія Микитенко

Ми створили цей матеріал за підтримки наших читачів

Аліна Сісошвілі

психологиня «ЇЇ підтримки» та сексологиня


Як зберегти стосунки на відстані?

Працюйте над стосунками зараз, а не під час зустрічі

Нам може здаватися, що ми можемо просто перечекати цей період, а потім зустрітися з партнером або партнеркою, і все стане на свої місця. Проте це так не працює: життя продовжується кожен день, ми знайомимося з новими людьми, і стосунки, які ми лишили без уваги, погіршуються, ми віддаляємося одне від одного.

Тому насамперед варто обговорити, що ви очікуєте одне від одного, чи ви хочете взяти паузу, чи спробувати відкриті стосунки. Важливо, як часто ви хочете списуватися чи зідзвонюватися, запланувати зустрічі. Водночас варто домовитися про м’які правила. Тобто якщо партнер або партнерка не має змоги зідзвонитися або в них немає на це ресурсу, то вони можуть завчасно попередити, і ніхто ні на кого не буде ображатися.

Комунікуйте креативно

Коли ми думаємо про стосунки на відстані, то це часто про переписки та відеодзвінки про життя, нові проблеми й емоції. Вони мають також бути, але не тільки. Класно поєднувати й старі, і нові, технологічні способи спілкування.

Ви можете ходити на побачення онлайн: замовляти одне одному улюблене доставлення або готувати разом через відеозв’язок, запалювати свічки та красиво одягатися, дивитися фільми разом, обговорюючи їх паралельно в переписках, читати одне одному книжки тощо.

Ви можете надсилати одне одному довгі електронні або навіть паперові листи, висилати фізичні подарунки, встановити застосунок, де можна надсилати віртуальні обійми, поцілунки або кусь, або купити парні браслети та каблучки тощо.

Піклуйтеся про партнерку або партнера

На відстані все відбувається не так близько, не так легко та не так природно. Іноді стосунки вимагають більшої уваги та старань від нас, у порівнянні зі звичайними стосунками, іноді партнери відчувають себе більш самотніми.

Саме тому не забувайте робити компліменти, нагадувати, як ви кохаєте одне одного, хвалити партнерів і помічати їхні успіхи ще більше. Дуже важливо не знецінювати проблеми другої половинки, бо ви, наприклад, не можете задовольнити базову потребу в безпеці, а вона не може вивчити мову або знайти роботу. Спробуйте вислухати та підтримати кохану людину, не порівнюючи її досвід з іншими.

Говоріть про проблеми

На відстані приховати свої переживання та розсваритися через неправильно відчуте повідомлення легше. Тож комунікація про свої проблеми, розчарування, відчуття самотності або надмірності спілкування надважлива, щоб легке непорозуміння або накопичений пласт проблем не стали причиною розриву.

Найкраще обговорювати щось через відеозустріч, коли ви можете бачити одне одного, реагувати на емоції, бути якомога ближче. Якщо ви губитеся в таких розмовах віч-на-віч, то можете завчасно зібрати нотатки того, що ви хотіли б обговорити, і попросити кохану людину вислухати. Якщо такий варіант вам теж не підходить, можна перейти на повідомлення – краще хоча б голосові, щоб правильно зрозуміти тон одне одного.

Чому ми більш схильні ревнувати у стосунках на відстані та що з цим робити?

Коли нас розділяють країни, то нам важче впоратися з ревнощами та невпевненістю в собі та своїх стосунках. Ми не контролюємо ситуацію на місці, не бачимо нових знайомих коханої людини, які проводять із нею більше часу, аніж вона з нами. Відповідно, наша уява починає працювати на повну та малювати будь-які сценарії. Не полегшує ситуацію й те, що ми постійно чуємо, начебто стосунки на відстані не працюють.

З ревнощами також допомагає комунікація. Вона не має починатися з обурення, якщо ваші підозри безпричинні, а з пояснення, як ви себе почуваєте та чому. Досить часто за ревнощами стоять якісь інші причини: що ви відчуваєте замало уваги, у вас немає життя поза цими стосунками, вас зраджували раніше тощо. Тож ви можете обговорити свою невпевненість із партнером чи партнеркою, звернутися до психотерапевта та пропрацювати свої ревнощі окремо або на парній терапії. Зараз є багато безоплатних ресурсів.

Якщо ж ваша кохана людина дуже ревнує, не дає спілкуватися з людьми та по-іншому обмежує вашу свободу, але водночас не хоче обговорювати проблему, то це може бути ознакою нездорових стосунків.

Як влаштувати сексуальне життя у стосунках на відстані?

Сексуальний аспект стосунків також дуже важливий, не варто його ігнорувати. Є багато способів – і нових, і старих – щоби задовольнити свої сексуальні бажання, проте не все може бути комфортним для вашої коханої людини. Вона, наприклад, може соромитися або переживати за свою кібербезпеку.

У таких випадках варто спробувати створити найкомфортніші умови одне для одного. Наприклад, із сором’язливою людиною ви можете почати з обміну текстовими повідомленнями з інструкціями, що ви хотіли б, щоби вони уявили або зробили зі своїм тілом, а потім перейти до більш відкритих форм, якщо їм буде комфортно. Якщо ж вони переживають за безпеку, то ви можете запропонувати секс через телефон у надійному застосунку на кшталт Signal або інші способи секстингу, які не включають фото або відеоматеріалів. Проте якщо вони й на це не погоджуються, то тиснути на кохану людину не можна.

Якщо ж ви маєте згоду, комфорт і бажання обох сторін, то можете скористатися такими способами віртуального сексу:

  • Повідомлення

Це можуть бути електронні листи, текстові або аудіоповідомлення томливим голосом про те, що на вас надягнуто, що ви мрієте зробити, якби були поруч, ви можете попросити партнера або партнерку щось зробити. Ви також можете обмінюватися інтимними фото, і рівень сексуальності може бути різним – від закушених губ, вигинів шиї та вирізу грудей до фото голого тіла.

  • Телефон

Секс через телефон – не щось нове, але дієве. Можна підігрівати одне одного повідомленнями весь день, а потім зідзвонитися ввечері або ж влаштувати щось спонтанне. Ви можете говорити про фантазії, запитувати партнера чи партнерку, чого хочеться їм, що їм подобається найбільше у своєму та вашому тілі, де вони хотіли б відчути ваш дотик, у яких ситуаціях чи місцях ви себе уявляєте разом. Не забувайте давати слово коханій людині, а також говоріть про те, що вам подобається, тому що в них є тільки ваш голос, щоби зрозуміти, як ви себе почуваєте. Ви можете про це сказати прямо або ж стогнати та робити короткі вигуки.

  • Відеозв’язок

Відеозв’язок дає, мабуть, найбільше можливостей. Якщо ви соромитеся почати із сексу на відео, то можете зідзвонитися у ванній, де ваше тіло буде трохи прикрите піною, наприклад. Тільки не забудьте про безпеку поводження з електроприладами: не під’єднуйте телефон або ноутбук до електромережі, не підносьте їх близько до води та ставте їх тільки на стійкі конструкції.

Ви також можете станцювати інтимний танець, дозволити партнеру чи партнерці керувати вашими діями, мастурбувати, але не дозволяти їм торкатися себе, показувати лише своє лице або лише свої геніталії, спробувати рольові ігри.

Також можна спробувати секс-іграшки, які можна контролювати на відстані:

Lush

Lovense

Cмартвібратор, яким можна керувати за допомогою Apple Watch і мобільного застосунку для Android та iOS, доступ до якого можна дати партнеру або партнерці.

Max and Nora

Lovense

Набір секс-гаджетів для гетеросексуальної пари: водонепроникний вібратор і силіконовий рукав для мастурбації. Можна керувати іграшками одне одного на будь-якій відстані.

Onyx + Pearl Set

Kiiroo

Набір із вібратора, рукава для мастурбації та м’якого тачпаду. Коли партнер його погладжує, вібратор «повторює» всі дотики.

У сексі на відстані правило обіймів також діє: не вимикайтеся, щойно все скінчилося, а подякуйте партнеру або партнерці, нагадайте, що ви їх любите або просто залиштеся на лінії, доки ви вдвох не повернетеся до норми.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.