Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

СексРозслаблення та зниження лібідо. Чи корисний секс під час вагітності

Протипоказання на різних триместрах

Розслаблення та зниження лібідо. Чи корисний секс під час вагітності — Секс на Wonderzine

Під час вагітності в організмі жінки відбуваються багато змін. Відповідно до відчуттів у тілі, стану здоровʼя та емоційного стану жінка усвідомлює, наскільки їй зручно займатися сексом, які пози для неї є комфортними, чи є в неї бажання продовжувати статеве життя. Усі ці моменти мають проговорюватися в парі, щоб уникнути негативних наслідків для здоровʼя вагітної.

Разом із гінекологинею Вікторією Барановською зʼясовуємо, які є протипоказання для сексу на різних етапах вагітності, яку користь він може принести та які пози й секс-іграшки є допустимими для статевих стосунків.

Текст: Ольга Дуденко

Ми створили цей матеріал за підтримки наших читачів

Вікторія Барановська

акушерка-гінекологиня


Протипоказання в перші місяці вагітності

Під час вагітності є стан, коли відбувається розшарування хоріона – майбутньої плаценти – у першому триместрі вагітності та в наступних. Під час статевого контакту низьке розташування хоріона може викликати кровотечу.

У першому триместрі, поки ви не зробили УЗД, ви не знаєте, де буде розташована майбутня плацента. Порожнина матки має трикутну форму, і запліднена яйцеклітина виходить з однієї сторони труби й найчастіше прикріплюється у верхній частині матки. Але якщо це жінка, яка народжувала декілька разів, або жінка, у якої були попередні втручання в порожнину матки через операції чи переривання вагітності, у неї розташування плаценти може бути нетиповим.

Частина пацієнток, котрі в першому триместрі потрапляли до стаціонару зі скаргами на переривання вагітності, яке проявлялося кровотечами через відшарування хоріона, – це жінки після статевого контакту. Тому період вагітності до 8 тижнів – це час, коли все прикріплюється, усе формується, іде занурення ембріона в порожнину матки й формування хоріона. Це такий тендітний механізм, будь-яке втручання може викликати кровотечі.

Є жінки, які не дотримуються жодних правил, і в них немає ускладнень. Усе це дуже індивідуально, тому загальна рекомендація – уникати статевих контактів у перші місяці вагітності, коли йде формування майбутньої плаценти.

Після позитивного тесту на вагітність варто відвідати лікаря, який зробить УЗД. Якщо він побачить, що майбутня плацента має низьке розташування, то порекомендує втриматися від статевих контактів до першого планового ультразвукового обстеження в одинадцяті-тринадцяті тижні вагітності, коли буде чітко зрозуміло, де і як прикріпилася майбутня плацента.

Патології, які є протипоказаннями

Є така патологія, вона досить нечаста, – це передлежання плаценти. Низьке розташування плаценти унеможливлює статеві контакти, навіть у другому чи третьому триместрі.

Істміко-цервікальна недостатність – це вкорочення шийки матки під час вагітності. Наприклад, це може відбуватися, коли жінка очікує двійню або має багатоплідну вагітність. У цьому випадку теж краще утриматися від статевих контактів, тому що під час багатоплідної вагітності взагалі зростають усі ризики ускладнення вагітності, адже втримувати два плоди значно важче, ніж один. Жінка фізіологічно пристосована до народження саме одного плоду.

Лікар, який веде вагітність, детальніше розповість про ускладнення, які індивідуально можуть супроводжувати вашу вагітність. У жінки трапляється таке захворювання в другому періоді вагітності, як прееклампсія, коли в неї підвищується тиск. Усе ж таки статевий контакт – це фізичне навантаження, тиск під час нього буде підвищуватися, тому секс не рекомендований.

Коли можна займатися сексом

За статистикою, приблизно третина жінок зберігають статеве бажання протягом вагітності. У багатьох випадках воно зменшується. Але сексом можна займатися, якщо ви себе добре почуваєте і якщо лікар не побачив якихось протипоказів під час обстеження.

Можна займатися сексом, якщо в парі немає ознак інфекцій. Якщо в партнера є хронічні захворювання, наприклад, генітальний герпес, то статеве життя під час вагітності може бути лише в презервативі. Наявність генітального герпесу в жінки перед пологами – це пряме показання до народження за допомогою кесаревого розтину. Це досить рідко трапляється, але на це варто звертати увагу, оскільки це спричиняє негативні наслідки, коли народжена дитина може заразитися герпетичною інфекцією.

Види сексу

Анальний секс під час вагітності можливий. Якщо в парі є потреба в анальному сексі, а в жінки немає проблем із гемороєм, анальними тріщинами, закрепами – тобто тим, що фізіологічно викликає дискомфорт, то протипоказань немає. Можна користуватися змазками, презервативами й обовʼязково замінювати презерватив після закінчення анального акту перед вагінальним.

Оральний секс дозволяється, якщо в партнера немає захворювань, які передаються статевим шляхом. У лесбійських парах під час орального сексу також можуть передаватися ІПСШ: герпетичні інфекції, вірус папіломи людини, сифіліс.

Незручності в сексі під час вагітності

Зміни під час вагітності впливають на тіло жінки. У другій половині вагітності, після двадцятого тижня, вона не може займатися сексом так, як раніше. Збільшується розмір живота, це тисне. Деякі пози, які раніше приносили задоволення, можуть стати незручними. Є жінки, які отримують задоволення лише при певному положенні під час сексу й стимуляції певних зон.

Можуть виникати болі внизу живота, адже вагітність – це не тільки матка, яка збільшується. Зʼявляються закрепи, здуття живота, що провокують болі. Є жінки, котрі перенесли якісь оперативні втручання, і в них можуть бути спайки в ділянці тазу. Це також спричиняє біль. Жінка має відчувати, як їй зручно в сексі, чого їй хочеться з огляду на свій стан здоровʼя.

Протипоказання в позах

Глобально немає протипоказань у певних позах, але з підвищенням терміну вагітності, у другій його половині, жінці не можна тривалий час лежати на спині.

Вона може відчувати, що їй погано, у неї паморочиться в голові, тому що вагітна матка починає тиснути на нижню порожнисту вену. Це спричинятиме дискомфорт. Тому, наприклад, ми радимо спеціальні подушки під час сну для вагітних, щоби вони не переверталися на спину.

Жінка може підкласти подушки під ноги, щоб їй було зручніше. Інколи пози в колінно-ліктьовому положенні можуть бути дискомфортними, тому краще регулювати ці положення за власними відчуттями.

Секс-іграшки та косметика для сексу

Їх можна використовувати, якщо ви дотримуєтеся правил знезараження. Це стосується і вагінальних, і анальних секс-іграшок – те, що потрапляє в пряму кишку, має бути захищене й не приносити інфекції в піхву. Є спеціальні засоби для дезінфекції, які допомагають у догляді за секс-іграшками. Не є забороненими сатисфаєри, які торкаються клітора, питання лише в глибині проникнення. Якщо немає протипоказань відповідно до статевих контактів і жінці зручно, секс-іграшки можна використовувати з проникненням.

Користь сексу під час вагітності

Секс під час вагітності корисний, якщо жінка цього хоче. Більшість жінок у цей період відчувають зниження лібідо – це фізіологічний процес під час вагітності. Десь лише 2 жінки з 10 можуть відчувати попередній рівень лібідо або його підвищення. Але є момент психологічного комфорту в парі: є жінки, які можуть займатися сексом не тоді, коли вони хочуть, а тоді, коли це потрібно партнеру чи партнерці. Тож користь від сексу під час вагітності буде лише тоді, коли жінка цього хоче й може отримати від цього задоволення.

У жінки будуть зміни в тілі, з продовженням вагітності в неї набрякатимуть і болітимуть груди. Те, що раніше подобалося в сексі, зараз може не сподобатися, і партнери мають це розуміти.

Секс під час вагітності корисний, тому що від нього можна отримати задоволення, і жінка почуватиметься краще. Це також приносить фізіологічне розслаблення.

Фото: instagram/loruponyo, instagram/staceykassandra

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.