Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

СексВерхні, нижні, світчі: які ролі в сексі практикує квір-ком’юніті й чи актуальні вони зараз

Задля комунікації й самовираження

Верхні, нижні, світчі: які ролі в сексі практикує квір-ком’юніті й чи актуальні вони зараз — Секс на Wonderzine

У 3 сезоні «Секс-освіти» Адам говорить своєму хлопцю Еріку: «Я не хочу займатися з тобою сексом. Я хочу, щоб ти зайнявся зі мною сексом». У такий непрямий спосіб він висловив бажання бути bottom, тобто «нижнім». У квір-спільноті вже десятиліттями побутують терміни, якими позначають улюблені ролі в сексі. Серед них основними є три. Верхня (top) для тих, хто більше любить вести процес; нижня (bottom) для тих, хто любить отримувати стимуляцію, і світч (switch) для всіх, хто не проти перемикатися між сторонами. 

Розповідаємо, як виникли ці маркування, чи актуальні вони зараз і як практикувати кожну роль.

Авторка: Леся Королюк

Ілюстрації: Олеся Ковальчук

 

 

 

Звідки походять ці терміни?

Терміни «верхні» й «нижні» виникли у 50–60-х роках ХХ століття в середовищі БДСМ-культури, зокрема ними послуговувалися геї. Ці слова позначали динаміку влади в сексі, де верхні відігравали більш домінантну й агресивну роль, а нижні підкорялися й могли бути покараними в різні способи. 

Хоч у раніші часи таких термінів не існувало, проте в суспільстві ще до цього панували певні уявлення про динаміку влади в одностатевому сексі. Наприклад, тривалий час панувала ідея про те, що верхнім бути більш авторитетно; такий чоловік міг навіть вважатися більш маскулінним. Яскраво такі уявлення відродилися під час сплеску захворюваності на ВІЛ/СНІД: вважалося, що нижня позиція в сексі була більш ризикованою. Відголоски такого ставлення можемо побачити навіть зараз, коли подекуди трапляються вислови про секс як акт приниження і встановлення влади над кимось / чимось. Саме з нижніми ролями можуть асоціювати більшість стереотипів про буцімто пасивних, вразливих і неодмінно фемінних геїв. 

Згодом терміни ввійшли в ширші кола, їх почали використовувати й лесбійки. Ці слова позначали вже не стільки динаміку влади, скільки загалом персональні вподобання в ліжку: комусь більше подобається віддавати себе партнеру чи партнерці, а комусь – підтримувати й здобувати насолоду. У часи до застосунків для знайомств люди використовували зовнішні атрибути на позначення таких вподобань. Наприклад, поширеним варіантом було зав’язувати хустинки на одній з половин тіла. Права половина символізувала бажання бути верхніми, а ліва – нижніми. Символічними були й кольори хустинок: наприклад, червоний означав зацікавлення фістингом, а чорний – садомазохістські уподобання. Нині повідомляти про такі речі в профілі застосунку для знайомств дедалі більше стає нормою.

З часом практики, пов’язані з ролями, розширилися, переплелися й сформували ще більше варіантів того, як можна проявити себе в сексі. Також дедалі більше людей заявляють, що їм подобається бути світчами, себто тими, хто не проти виконувати обидві ролі залежно від настрою й ситуації. Нині всі ці терміни використовують і гетеросексуали, хоча й початково їхнє призначення саме для одностатевих стосунків. 

 

 

 

 

Навіщо використовувати ці терміни?

Дехто критикує використання термінів на кшталт «нижні» й «верхні», адже вони, по-перше, переносять динаміку гетеросексу на одностатеві стосунки, а по-друге, продовжують розмову про секс як про встановлення влади й не рівноправні взаємини. Проте це не завжди так. 

Після того, як ці терміни перестали використовуватися суто в БДСМ-культурі, вони набули ширшого значення й суттєво змінилися. Тепер їх можна розглядати як спектр різноманітних практик, що можуть варіюватися від жорсткої динаміки підкорення / оволодіння до такого сексу, де ці ролі майже розмиваються й переплітаються між собою. 

А втім, ці терміни досі існують радше заради зручності. Адже у квірному сексі, зокрема лесбійському, де часто в партнер_ок однаковий набір геніталій, доводиться розмежовувати сексуальну динаміку між тими, хто веде й приймає. До слова, варіанти «верхні» й «нижні» можна на бажання замінити на «ті, що приймають» і «ті, що віддають / ведуть». Також варто розуміти, що не всі сексуальні практики можна легко помістити в цю систему: наприклад, у позі «ножиці» складно знайти чітку динаміку віддавання і приймання. Також оральна стимуляція може бути як нижньою, так і верхньою практикою залежно від того, як партнер_ки визначають її для себе, як оформлюють процес, що говорять одна одній тощо. А ще ці ролі можуть бути як постійними й ситуативними: наприклад, можна бути здебільшого верхнім, а можна назватися так лише для конкретного сексуального акту. 

Тому до цих термінів варто ставитися як до допоміжних і таких, що дозволять партнер_кам краще порозумітися. І навряд чи варто намагатися втиснути все, що відбувається в ліжку, у ці межі.

 

 

 

Що значить бути нижніми

Нижні, або ботоми, у сексі відіграють приймальну роль у різних практиках. Хоч такі учасники чи учасниці справді часто можуть бути фізично внизу, під партнер_кою, це насправді зовсім не обов’язкова умова.  

Нижні найчастіше приймають насолоду від партнер_ок і стають тими, щодо кого відбувається сексуальна взаємодія. Це значить, що саме їх частіше пенетрують пальцями чи іграшками. Також ця роль передбачає, що такі учасни_ці зазвичай полюбляють віддавати контроль над процесом партнер_ці: вони не проти, щоби хтось інший брав на себе ініціативу, очолював секс й ухвалював рішення. Часом така взаємодія може опиратися на принцип «усе дозволено, допоки не пролунає стоп-слово», себто нижні готові приймати все від партнер_ки, але завжди можуть припинити секс, якщо щось перестане подобатися. Краще випробовувати такий принцип у тривалих стосунках, де партнери вже добре знають одне одного.

Нижня роль може стосуватися і прелюдії. Люди з такими вподобаннями можуть прагнути, щоб саме в них питали згоди на секс, щоб їх грайливо добивалися й пестили перед основним актом, а також щоб про них дбали й приділяли їм максимум уваги. Люди в такій ролі зазвичай очікують, що любов, бажання й пристрасть партнер_ки у всіх проявах буде направлена саме на них.

Якщо ж говорити про секс з елементами фетишу, нижні ролі в ньому набувають дещо іншого значення. У форматі БДСМ динаміка влади більш виразна й практично обов’язкова. У ньому нижні, або ж сабмісиви, насолоджуються відчуттями болю, пригнобленості, безпорадності й покараності, проте лише в контексті сексуальної взаємодії й за взаємною згодою.

 

 

 

Що значить бути верхніми

Верхні, або топи, у сексі відіграють роль тих, хто веде акт і більше віддає, аніж приймає. Вони хоч і можуть знаходитися фізично зверху, над партнер_кою, проте це незавжди так.

Верхні можуть вести себе в сексі більш активно й домінантно. Вони перебирають на себе відповідальність за насолоду іншої людини і процес загалом, ініціюють секс, беруть усе під контроль, пропонують практики й стимулюють партнер_ку. Саме топи частіше пенетрують, надягають страпон чи тримають іграшку. Вони можуть як самостійно ініціювати ті чи ті практики, так і виконувати побажання партнер_ки й отримувати насолоду, задовольняючи його / її. Існують також топи, які прагнуть лише віддавати себе, проте не отримувати жодних дотиків чи стимуляції у відповідь. Таких верхніх називають стоунами (stone top). Аналогічний термін можна застосовувати й до нижніх, які хочуть доторків лише у свій бік, не надаючи жодної взаємності (stone bottom). 

У БДСМ-культурі топи відіграють виразно домінантну роль і можуть завдавати болю, карати, принижувати чи зв’язувати партнер_ку, встановлювати жорсткий контроль і дисципліну. 

 

Що значить бути світчами

Світчі, або верси, – це роль, що може мати кілька проявів. У широкому розумінні такі люди не надають строгої переваги верхній чи нижній позиції, натомість вони відкриті до обох ролей. 

Світчі можуть любити обидві ролі по-різному. Буває, що вони практикують їх порівну, чергуючи між собою. Також світчами можуть вважати себе й ті, хто надає перевагу якійсь одній ролі, але водночас зовсім не проти виступити в іншій й насолоджуватися нею. А ще світчі змінюють ролі залежно від ситуації: від більш категоричних уподобань або певних характеристик партнер_ки чи просто від настрою. Вони також можуть перемикатися прямо під час сексу. Усі ці особливості стосуються й БДСМ-практик: світчі в ньому виступають і домінантами, і сабмісивами в різних пропорціях.

 

 

 

 

Чому не варто стереотипізувати ролі в сексі

Пробувати різні ролі, щоб визначитися з уподобаннями, а також лишатися вірними якійсь одній позиції нормально й захопливо. Водночас варто уникати надмірних узагальнень і стереотипних поглядів на цей елемент сексуального життя. Можна виділити два найпопулярніші упередження, що заважають повноцінно насолоджуватися сексом й іншими інтимними моментами в тій чи тій ролі.

Перше упередження – вважати ролі в сексі універсальними. Це означає узагальнювати й поширювати ці узагальнення на всіх людей: наприклад, якщо хтось визначає себе нижнім, отже, вони точно люблять пенетрацію й дещо грубе поводження. Варто пам’ятати, що кожна людина унікальна й має власні вподобання, про які однозначно треба запитувати заздалегідь. 

Друге упередження, якого варто уникати, – робити висновки про поведінку людини в ліжку залежно від її зовнішності / характеру / стилю поведінки поза ним. Побутують міфи про те, що людина поводиться під час сексу так, як і в інших сферах життя: наприклад, якщо вона скромна, сором’язлива й тиха, то однозначно має бути нижньою, а якщо гучна, активна й розкута – верхньою. Хоча науковці й виділяють деякі відмінності в інтересах і гендерних проявах верхніх, нижніх і світчів, усе ж між ними немає суттєвої різниці в площині особистісних рис. 

Тож, щоби дізнатися найважливіше про партнер_ку й отримати позитивний сексуальний досвід, варто пам’ятати про здорову комунікацію й уважне ставлення до вподобань й індивідуальних особливостей інших.

 

  

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.