Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Секс«Під час йоги я не стрималася й у мене вирвався стогін». Якими бувають оргазми від напруження м’язів

«Під час йоги я не стрималася й у мене вирвався стогін». Якими бувають оргазми від напруження м’язів — Секс на Wonderzine

Міотонічний і коргазм

Можливо, вам доводилося несподівано для себе відчувати задоволення від лазіння канатом, схрещення ніг чи качання пресу? Не хвилюйтесь, це абсолютно нормально. Такий оргазм називають міотонічним і коргазмом. Пояснюємо, що про нього відомо, як це пов’язано зі спортом та що розповідають жінки, які мають такий досвід.

Ілюстрації: RawPixel

Як виникає та відчувається

«Деякі жінки ще в дитинстві випадково виявляють, що можуть отримувати приємні відчуття й навіть досягти сексуальної розрядки стискаючи ноги, під час виконання фізичних вправ, їзди на велосипеді, лазінні канатом, заняття йогою», – розповідає лікарка-гінеколог Аліна Главатських.

«Такий оргазм називають міотонічним. Він досягається через напруження м’язів стегон, тазу, пресу. Третина жінок відчувають міотонічний оргазм, і це абсолютно нормально.

Підвидом міотонічного оргазму є коргазм – оргазм від присідань, скручувань, напружень м’язового корсета завдяки інтенсивному притоку крові».

Що відомо з досліджень

Учені виявили такий різновид оргазму ще в 50-ті роки минулого століття. Першим його описав сексолог Альфред Кінсі в його книжці про сексуальну поведінку жінок. «Деякі хлопці та дівчата отримують оргазм, коли підіймаються по канату або жердині, підтягуються тощо. Дехто займається цими вправами саме для того, аби отримати таке задоволення», – йдеться в дослідженні Кінсі та його команди. Втім, після цього приблизно 60 років дослідники практично не вивчали такий різновид оргазму.

Одне з найбільших досліджень коргазму провели у 2012 році в Університеті Індіани. До нього залучили 530 жінок і виявили, що 246 із них хоча б раз відчували його раніше, близько 40% із них – понад 10 разів. У середньому, їхній перший подібний досвід відбувався у 18-річному віці. Одна з авторок дослідження Деббі Хербенік вважає, що і чоловіки, і жінки можуть отримувати такий оргазм, але все-таки він менш поширений серед чоловіків.

Більшість жінок почувалися ніяково, відчуваючи коргазм у громадських місцях, і приблизно 20% повідомили, що не відчували контролю над цим відчуттям. Дослідження також виявило, що в більшості випадків коргазм був не пов’язаний із сексуальними фантазіями чи думками про людину, яка приваблює. Тобто він має асексуальну природу. Хербенік вважає, через це можна припустити, що оргазм – необов’язково сексуальне явище, вивчаючи цю тему ми можемо більше дізнатися про те, як працює жіночий оргазм.

Серед жінок, які повідомили, що відчували коргазм раніше, за останні 90 днів : 51% – відчували оргазм під час вправ на прес, 26,5% – під час силових тренувань, 20% – під час йоги, 15% – під час їзди на велосипеді.

Оргазм і спорт

Немає чіткої залежності між певною фізичною вправою й оргазмом. Можливість відчувати коргазм може залежати від вашої анатомії, емоційного стану, напруження м’язів під час занять спортом. Хербенік каже, що поки невідомо, чи можуть фізичні вправи, які найчастіше призводять до оргазму, покращувати відчуття жінок під час сексу. Втім, такий потенціал є.

«Особливістю коргазму є те, що він виникає ненавмисно. Тому може призводити до дискомфорту під час занять спортом», – каже гінекологиня Аліна Главатських. Якщо вам некомфортно від того, що ви відчуваєте коргазм у громадському місці – наприклад, у спортзалі, ви можете призупинити або уникати виконання вправи, яка призводить до нього. Також можете спробувати фокусуватися на розслабленні тих м’язів, які пов’язуєте з виникненням подібних відчуттів.

Що кажуть жінки, які мають досвід коргазму

Тетяна

23 роки

Я відчувала жах ще у шкільному віці перед нормативом, коли треба видиратися на канат, бо це 100% станеться. Пам’ятаю, як це трапилось випадково під час йоги, коли мені було 16. Мені було соромно, бо я не стрималась і в мене вирвався стогін. Я злякалась і більше не займалась йогою довгий час.

Зі мною це досі відбувається під час деяких вправ. Наприклад, під час роботи над м’язами пресу, під час будь-яких вправ, які ведуть до схрещування ніг. Узагалі, я можу відчути оргазм просто від скорочення/напруження м’язів. Це дуже приємне відчуття, яке дуже швидко переходить якимсь поколюванням і теплом у ноги. А ще в мене трошки збивається дихання, можуть почервоніти щоки.

Раніше від цього було некомфортно, бо я боялась не стримати легкий стогін у залі з іншими людьми й узагалі не розуміла, чи помітна навколишнім ця зміна. Зараз я розумію, що, по-перше, всім в залі на мене пофіг. По-друге, всі мої зміни виглядають майже так само, як і просто виснаженість у залі.

Марина

26 років

Уперше це було в середній школі на фізкультурі під час вправ на канаті. Це відчуття незапланованого збудження повторювалося на заняттях, тож довелося пропускати ці вправи. Зараз я відчуваю це під час інтенсивних вправ на прес, «берізки», на канаті.

Це відчуття сильного збудження, як за крок до оргазму. Таке збудження не дуже комфортне на тренуваннях, там я не можу віддатися цим відчуттям. Доводиться просто брати перерву та йти по водичку. [сміється] Але це якось покращує настрій, мені подобається.

Катерина

23 роки

Уперше це сталося десь у 9 класі під час заняття фізкультурою. Тоді ми тренували прес на двох тренажерах, особливо нижні м’язи живота. Я була здивована, але дискомфорту не відчула.

Зараз я не стикаюся з цим постійно, адже не займаюся в залі з використанням тренажерів. Але такого самого ефекту можу досягти за допомогою звичайних вправ на нижній прес. Утім, для цього потрібно прямо довго й наполегливо потренуватись, на відміну від заняття із тренажером, де це виходить майже випадково.

Відчуття, по суті, ні з чим не сплутаєш – оргазм є оргазм. Але так, він відрізняється від оргазму від стимуляції клітора. Це не добре й не погано, просто він інший. Можливо, більш потужний у якомусь сенсі.

Я гадаю, що в більшості жінок так, тому це природно й усе ок. Ну, а якщо це не так, то тим паче кльово, що маю таку особливість тоді. Намагаюсь не ставитись до цього, як до чогось такого, щоб змусило мене почувати себе дискомфортно.

Влада

21 рік

Перший раз це було під час вправи на прес, найвиразніше під час підіймання прямих ніг (нижній прес) на турніку, також потім було під час цієї вправи на шведській стінці. За відчуттями – як оргазм, інакше й не знаю, як описати. Зараз це може повторитися і під час інших вправ, тільки відчуття тоді легші. Я думаю, це пов’язано з м’язами кору десь усередині.

Буває трохи некомфортно, коли це відбувається зі мною в залі, наприклад, а біля мене люди [сміється]. Ну й узагалі, це, звісно, прикольно, але трохи дивно, не зі спортом усе ж відчуття ці пов’язані.

Текст:

Софія Пилипюк

редакторка Wonderzine Україна

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.