Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

СитуаціяУ Польщі українки, які пережили сексуальне насильство з боку окупантів, не можуть зробити аборт

На кордоні волонтери намагаються надати допомогу постраждалим

У Польщі українські переселенки, які пережили сексуальне насильство з боку росіян і змогли врятуватися, стикаються з перешкодами в процедурі переривання вагітності через закон про аборти. The Quint розповіли про волонтерів, які намагаються допомогти постраждалим, надаючи засоби контрацепції.

Олександра, українська волонтерка у Варшаві, заявила, що випадки зґвалтування та сексуального насильства з боку російських військових щодо українок «масово занижені». За її словами, за 4 тижні роботи вона зустріла принаймні десяток біженок, які мали подібний досвід.

Волонтерка розповіла про 29-річну Ольгу, мати-одиначку, яка зазнала сексуального насильства під дулом зброї з боку двох російських солдатів у її будинку на околиці Києва.

Також Олександра згадала історію Юлії з Ірпеня, яку зґвалтували російські солдати. Юлія, яка має двох дітей, не хотіла приймати допомогу від гуманітарних організацій у Польщі, бо була занадто травмована. Коли гуманітарні працівники намагалися їй допомогти, вона наполягала, щоб це були лише жінки.

У матеріалі розповіли, що польський закон проти абортів становить ризик для лікарів і волонтерів, адже вони передають пігулки екстреної контрацепції жінкам, які пережили зґвалтування.

«Ми йдемо на колосальний ризик, роблячи ці пігулки доступними для тих, хто пережив зґвалтування. У Польщі вони легальні лише за рецептом. Українським біженкам майже неможливо отримати цей рецепт», – розповів польський гінеколог, який передає пігулки волонтерам.

Окрім надання екстреної контрацепції на кордоні, волонтери відправили пігулки постраждалим, які знаходяться на окупованих територіях в Україні.

«У Польщі, оскільки аборт не є варіантом для тих, хто пережив зґвалтування, зрозуміло, що життя жінок не має такого значення, як клітина, яка ще навіть не розвинулась у плід. Ми всі йдемо на величезний ризик, але за відсутності уряду, який піклується про подібні випадки, у тих, хто вижив, залишаються лише таємні групи, як наша, які можуть допомогти», – поділилася волонтерка.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.