Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

СитуаціяМедійниці попросили омбудсменку скорегувати комунікацію щодо зґвалтувань під час війни

Вони зауважили, що статеві злочини – важка та травматична тема

Українські медійниці звернулися до уповноваженої Верховної Ради з прав людини Людмили Денісової з вимогами скорегувати її комунікацію про статеві злочини під час війни.

«Статеві злочини під час війни – це трагедії сімей, важка та травматична тема, а не тема для публікацій в дусі «скандальної хроніки». Потрібно памʼятати про мету – привернути увагу до фактів злочинів», – ідеться в листі.

Авторки звернення наголосили, що деталі злочинів, які повідомляються публічно, скеровують увагу суспільства на роботу слідчих органів, системи правосуддя, люди вимагають розслідувань і покарання.

«Ми очікуємо зміну в комунікації теми статевих злочинів з боку Людмили Денісової. Будь-яка інформація, поширена від імені Уповноваженої або її офісу, зокрема на сторінках у соцмережах, для журналістів має статус підтверджених фактів. До того ж, зазвичай інформацію, яка стосується статевих злочинів загарбників, неможливо перевірити в інших джерелах. Дуже важливо, аби вона справді була підтвердженою», – розповіла Wonderzine Україна Ліза Кузьменко, голова ГО «Жінки в медіа» і членкиня Комісії з журналістської етики.

Саме тому у відкритому листі медійниці вимагають від Денісової:

  • оприлюднювати тільки ту інформацію, щодо якої є достатньо доказів; перед публікацією перевіряти факти;
  • повідомляти, які матеріали ви передали до системи правосуддя;
  • вивіряти й ретельно продумувати кожне слово, щоб уникнути сенсаційності в повідомленнях;
  • уникати надмірної деталізації злочинів;
  • користуватися коректною термінологію, наприклад, вживати слово «вцілілі» або «потерпілі» замість «жертви»;
  • дбати про конфіденційність і безпеку потерпілих. Пам’ятати, що потерпілі можуть бути ідентифіковані, якщо мешкають у невеликих селах чи містечках;
  • нагадувати про мережі підтримки потерпілих (адвокат(к)и, правозахист, професійна психологічна допомога);
  • будуть корисними також рекомендації «Сексуальне насильство і медіа. Як писати про зґвалтування під час війни» та Рекомендації КЖЕ щодо висвітлення загибелі людей під час війни.

«Як посадовій особі омбудсману надважливо передусім дбати про права та гідність уцілілої людини і її близьких. А отже, дотримуватися етичних стандартів у поданні інформації, оскільки надалі медіа поширюють її у власних публікаціях, зберігаючи оригінальні формулювання та публікуючи їх на широку аудиторію. Сенсаційні матеріали, стигматизація, інсинуації та «чорнуха» навколо людських трагедій не допоможуть нам подолати ворога й оприявнити проблему статевих злочинів під час війни», – наголосили в листі.

Наразі Денісова поки ніяк не відреагувала на лист, який підписали більше 40 людей. Як зазначає «Громадське радіо», звернення відкрите до підписання. Якщо ви хочете залишити свій підпис, пишіть на адресу [email protected] (назвіть у листі своє прізвище й ім’я, організацію, у якій ви працюєте, або свою професію / статус).

Фото: УНІАН

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.