Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

СитуаціяЕрдоган запропонував провести референдум щодо носіння хіджаба

І закріпити в Конституції країни право жінок носити хустку

Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган запропонував визначитися з правилами носіння жінками хіджаба й винести це питання на загальнонаціональний референдум.

Ердоган запропонував закріпити в конституції країни право жінок носити хіджаб. У лютому 2008 року, коли Ердоган обіймав посаду прем‘єр-міністра, були ухвалені поправки до двох статей турецької конституції, які скасовують заборону носіння хустки.

Це рішення викликало масові протести прихильників світської держави, які побачили в цьому загрозу поступової ісламізації Турецької республіки, заснованої 1923 року Кемалем Ататюрком. Однак пізніше Конституційний суд Туреччини скасував поправку до головного закону країни, яка затвердила зняття заборони на носіння хіджаба у ЗВО. Підставою такого рішення став той факт, що вона підриває основи світської держави.

2010 року заборону таки скасували. Пізніше, 2013 року, було знято заборону на носіння хустки в державних установах. У вересні 2014 року було скасовано багаторічну заборону на носіння хіджаба в старших класах державних шкіл.

«Для того, щоб повністю зняти цей вантаж із сердець наших дочок і сестер, я пропоную проголосити свободу носіння хусток. Що це означає? Я сказав: давайте зробимо це конституційною гарантією», – пояснив Ердоган.

За його словами, якщо ця ініціатива не отримає необхідної підтримки в парламенті, він готовий провести референдум.

Фото: Twitter/@RTErdogan

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.