Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

СитуаціяПонад 50% жінок у 2021 році загинули від рук чоловіків або партнерів – ООН

Щогодини п'ятьох жінок чи дівчат убивають удома

У 2021 році щогодини понад п'ять жінок чи дівчат помирали від рук одного з членів їхньої родини. Про це йдеться в новому дослідженні Управління ООН і структури ООН Жінки, яке опублікували напередодні Міжнародного дня боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок.

З усіх жінок і дівчат, які були вбитими у 2021 році, близько 56% загинули від рук їхніх партнерів або інших членів сім’ї. Така статистика свідчить про те, що для багатьох жінок власний будинок не є безпечним місцем.

Зі звіту також випливає, що більшість убивств у світі (81%) відбувається проти чоловіків і хлопчиків, проте вони наражаються на найбільший ризик бути вбитими кимось за межами сімейного кола. У 2021 році лише 11% убивств чоловіків було скоєно партнером чи родичем.

Наголошується, що впродовж останнього десятиліття загальна кількість «феміцидів» майже не змінилася. Попри високі показники, справжні масштаби можуть бути набагато більшими.

У 2021 року найбільшу кількість убивств жінок від рук їхніх родичів зафіксували в Азії – 17,8 тисячі смертей. Однак згідно з дослідженням ООН жінки й дівчата в Африці наражаються на більший ризик бути вбитими членом своєї сім’ї. В Африці рівень убивств за статевою ознакою у сім’ї оцінюється у 2,5 на 100 тисяч жінок. Для порівняння: у Північній і Південній Америці цей показник дорівнює 1,4, в Азії – 0,8, а в Європі – 0,6.

«За статистикою вбивств жінок стоїть історія кожної окремої жінки чи дівчини, яку не вдалося вберегти. Ці смерті можна було запобігти: ми маємо потрібні для цього інструменти й знання. Жіночі правозахисні організації вже відстежують дані, виступають за внесення змін до політики й закликають до звітування. Тепер необхідні погоджені дії на всіх рівнях суспільства, спрямовані на реалізацію права жінок і дівчаток почуватися й бути в безпеці вдома, на вулицях й усюди», – зазначає виконавча директорка ООН Жінки Сіма Бахус.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.