Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

СитуаціяУкраїнським компаніям погрожують за підтримку ЛГБТ-спільноти. Що відбувається?

Українським компаніям погрожують за підтримку ЛГБТ-спільноти. Що відбувається? — Ситуація на Wonderzine

Закликають бойкотувати та погрожують підпалом

У червні низка українських брендів долучилися до щорічного всесвітнього флешмобу на честь місяця прайду та підтримали ЛГБТ-спільноту. Компанії, як-от COMFY, Vodafone, Укрпошта, «Київстар», Lifecell, lun.ua, ЦУМ оновили статуси та логотипи в соцмережах, додавши до них елементи прайд-символіки. Зокрема, на офіційній сторінці у твіттері COMFY заявили, що їхня компанія «підтримує різноманітність і поважає свободу кожного».

Текст: Леся Королюк

Ми створили цей матеріал за підтримки наших читачів

Як відреагувало українське суспільство?

Компанії отримали змішані реакції в соцмережах. Частина була підтримувальною та загалом позитивною, натомість частина гомофобно налаштованих підписників обурилися й писали обіцянки більше ніколи не звертатися за послугами до цих брендів. А молодіжна громадська організація «Права Молодь» навіть запустила інфокампанію проти COMFY, обумовлюючи це «пропагандою ЛГБТ» із боку бренда. Учасники організації запустили акцію #BoycottComfy як онлайн, так й офлайн: поширювали пости з гештегом у соцмережах, роздавали листівки відвідувачам магазину та закликали покупців замовляти товари компанії, але не оплачувати їх, обґрунтовуючи це протестом проти підтримки компанією ЛГБТ.

«Для „Правої Молоді” та всього руху ПС українська сім’я та шлюб – сакральні традиції. Тому молоді націоналісти зреагували на шкідницьку витівку Comfy», – заявили у «Правому секторі».

Цього місяця погрози та хейт у соцмережах отримали й культурні заклади. Зокрема, кінотеатри «Жовтень» та КІNО42 нещодавно заявили про «заклики вчинити напад і навіть спалити кінотеатри». Вони поширилися на їхню адресу онлайн через проведення з 22 до 28 червня першого в Україні ЛГБТКІА+ кінофестивалю SUNNY BUNNY. У кінотеатрі «Жовтень» також нагадали, що 29 жовтня 2014 року на них уже скоювали напад із підпалом закладу зі схожих причин.

Чому бренди це роблять і чому саме червень?

Червень – усесвітній місяць прайду, під час якого ЛГБТ-спільнота вшановує багаторічну боротьбу активістів за свої права та видимість. Ця традиція відсилає до знаменитих Стоунвольських бунтів, що розпочалися 28 червня 1969 року в Нью-Йорку. Тоді поліція вчинила погром ЛГБТ-клубу Stonewall Inn, а члени спільноти почали п’ятиденний спротив: відповідали силою та протестували проти свавілля поліційних. Ця подія стала каталізатором руху за права ЛГБТ у США та світі.

У першу річницю Стоунвольських бунтів у Нью-Йорку провели перший марш на підтримку ЛГБТ, гаслом якого стали слова «gay pride» (гордість бути геєм). З того часу слово «прайд» стало асоціюватися з рухом ЛГБТ, особливо з маршами, акціями й освітніми заходами, які тепер традиційно відбуваються кожного червня. Підтримку прайду висловлюють і компанії та різноманітні організації, додаючи цього місяця до своєї айдентики символіку ЛГБТ-руху.

В Україні перший прайд відбувся 2015 року. А практика підтримки ЛГБТ брендами – це недавня традиція, яка щорічно об’єднує все більше організацій у підтримці толерантності, рівності й людяності.

Навіщо брендам підтримувати прайд-місяць?

Підтримка прайду – це вияв людяності та вже є синонімом до належності до цивілізованого світу. Використовуючи прайд-символіку, бренди повідомляють, що вони – за рівні права, толерантність і свободу самовираження.

На наш запит, чому організації підтримують прайд-місяць, в «Укрпошті» пояснили, що «демократичні компанії не дискримінують людей за їхньою сексуальною орієнтацією та будь-якими іншими ознаками. Наша компанія підтримує право кожної людини кохати та бути собою, адже всі ми різні, але всі ми рівні. Змінивши кольори нашого піна, ми в такий спосіб висловили підтримку ЛГБТ- спільноті в її боротьбі за право мати такі ж самі права, як і кожен громадянин України. Зараз в Україні ЛГБТ-спільнота не має жодних нормативно-правових можливостей врегулювати стосунки. Підтримуючи їх у цьому ми праві ми також показуємо Європі та всьому світові, що Україна вже робить важливі кроки до рівності в суспільстві».

ЛГБТ-люди – це вагома частина практично будь-якої аудиторії. Отже, підтримувати цю групу потенційних покупців брендам ще й вигідно: так компанії сигналізують про те, що вони безпечні, людяні та готові захищати інтереси своїх клієнтів. Дослідження стверджують, що бренди, які публічно підтримують ЛГБТ, є часто фінансово успішнішими за конкурентів, які цього не роблять.

Окрім цього, увага компаній, що мають велику аудиторію, до проблеми рівності підсвічує потребу в боротьбі за права, акцентує на цьому та підсилює видимість ЛГБТ-людей у суспільстві»

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.