Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Ситуація«На вулиці Задньоприводній». Учасники Improv Live Show транслювали гомофобні жарти про ЛГБТК+ людей

Правозахисниця пояснила, який це несе ризик

В одному з нещодавніх випусків гумористичної програми Improv Live Show, яка виходить на «Новому канал», учасники вдалися до гомофобних і стереотипних жартів про ЛГБТК+ людей. Це помітило видання ZMINA.

Ідеться про випуск від 29 листопада, у якому як гості з’явилися ресторатор і телеведучий Даніель Салем й акторка Ганна Саліванчук. 

У першій імпровізації, під назвою «Повернення товару», імпровізатор Валентин Міхієнко й Даніель Салем мали вгадати, що вони «повертають» до магазину сексуальну орієнтацію. Інші імпровізатори, Володимир Шумко й Ірина Гатун, підводили їх до правильної відповіді, використовуючи стереотипи щодо ЛГБТК+ людей.

Зокрема, щоб пояснити слово «орієнтація», натякали на одностатеві стосунки між чоловіками й жінками, використовували стереотипну манеру поведінки. Видання наголошує, що орієнтація буває не тільки гомо- чи бісексуальною, а й гетеросексуальною. 

Також під час імпровізації Володимир Шумко, який відігравав касирку, що приймає «товар», пожартував: «Так, у мене обід. Пішла їсти голубці», – роблячи відсилку до слова «голубий», яким часто принижують гомосексуальних чоловіків.

Крім того, під час імпровізації між Іриною Гатун і Володимиром Шумко відбувся такий діалог:

– Скажіть, будь ласка, у вас тут є десь банк? Бо я не орієнтуюся за гугл-навігацією, узагалі не орієнтуюся.

– Банк? Є якийсь.

– Який є банк?

– Дивіться. Там на вулиці Задньопривод… заходите… 

Також учасники кілька разів зневажливо жартували над самим поняттям толерантності і своїми жартами створювали враження, ніби гомосексуальність – це щось «ненормальне».

Чому такі жарти небезпечні

У коментарі ZMINA правозахисниця, очільниця громадської організації «Інсайт» Олена Шевченко зазначила, що подібні жарти, трансльовані на широку аудиторію, унормовують стереотипи й дискримінацію, які зрештою призводять до насильства над ЛГБТК+ людьми. 

«Щодо шоу, взагалі-то воно, звичайно, орієнтоване на публіку, якій подобаються жарти нижче поясу. Шкода, що в Україні є попит на такий продукт. Дуже важливо розуміти, що з «невинних жартів» про людей, щодо яких існують стереотипи й негативне ставлення в суспільстві, починається насильство й дискримінація. Цікаво, про що далі вони будуть жартувати? Про колір шкіри, інвалідність чи, може, про права жінок?» – зазначила Олена Шевченко.

Правозахисниця також нагадала про піраміду ненависті, яка побудована за тим самим принципом, що й піраміда потреб Маслоу. Тобто кожен попередній рівень уможливлює наступний. Отже, випуск Improv Live Show від 29 листопада відповідає другому рівню – дії, базовані на упередженнях.

«Спочатку йдуть жарти, які люди сприймають як норму. Наприклад, «бʼє – значить любить». На цих жартах, зокрема, засноване ставлення до питання сімейного насильства як норми. Це призводить до нормалізації всього насильства, яке відбувається в сімʼї й уникнення відповідальності за нього. Далі суспільство вже сприймає це насильство як щось несуттєве й нормальне», – підсумувала Олена Шевченко.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.