Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

СитуаціяУ французькій школі виник конфлікт, бо учням показали картину із зображенням оголених тіл

Це обурило учнів і батьків, які є мусульманами

В одній зі шкіл Франції вчитель показав учням картину із зображенням оголених тіл, і це викликало обурення серед учнів і батьків, які є мусульманами. Про це пишуть France 24 і BBC.

Випадок трапився в середній школі Жака-Картьє в муніципалітеті Іссу, за 45 кілометрів на захід від Парижа. Учитель французької мови показав учням картину «Діана й Актеон» італійського художника XVII століття Джузеппе Чезарі. На ній зображено фрагмент міфу, у якому мисливець Актеон застав за купанням богиню Діану і її німф. У творі порушуються теми, які учні повинні вивчати згідно зі шкільною програмою.

Утім, деякі учні відводили погляди від картини й повідомили, що вона їх образила й шокувала. Про це розповіла Софі Венецітей із профспілки вчителів школи Snes-FSU. Як пише BFM TV, учні-мусульмани стверджували, що вчитель навмисно викликав у них дискомфорт, розпитуючи про картину, яка суперечить їхнім релігійним переконанням.

Також батько одного з учнів надіслав директору школи електронного листа, у якому звинуватив вчителя в тому, що він нібито заважав його синові висловлюватися під час уроку.

У профспілці вчителів сказали, що це стало «останньою краплею» для вчителів школи. Вони скаржилися на «дуже поганий клімат», а також на «відсутність підтримки» з боку керівництва, попри «неодноразові попередження» про небезпеку. Педагоги скористалися правом на «відкликання» і в понеділок, 11 грудня, не вийшли на роботу. Вони пояснили, що щодня «відчувають дискомфорт» і «збільшення випадків насильства». 

Після розголосу міністр освіти Франції Габріель Атталь відвідав навчальний заклад. Він повідомив, що «проти учнів, які винні в цій ситуації», розпочнуть дисциплінарну процедуру. Атталь додав, що до школи відправлять урядову команду, яка перевірить, чи в навчальному закладі дотримуються «цінностей республіки».

Напруга в навчальних закладах виникає після серії нападів на вчителів за останні роки у Франції. У п’ятницю, 8 грудня, французький суд визнав винними шістьох підлітків за участь у вбивстві вчителя Самуеля Паті. Його обезголовили у 2020 році за те, що він показав класу карикатури на пророка Мухаммеда із сатиричного журналу Charlie Hebdo.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.