Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

СитуаціяДослідження: українські батьки дедалі частіше відбирають дітей у матерів через суд

Так вони хочуть уникнути мобілізації

Від початку повномасштабної війни в Україні різко зросла кількість батьків, які через суд відбирають дітей у матерів. Про це йдеться в дослідженні NGL media. 

Торік у липні до редакції звернувся юрисконсульт однієї з військових частин, що дислокуються на півдні України. Упродовж короткого періоду близько десятка військовослужбовців тієї частини подали рапорт на звільнення з армії на підставі, що після розлучення вони залишились єдиними опікунами своїх неповнолітніх дітей. Юрисконсульт запідозрив, що ці розлучення були фіктивними.

NGL.media провели розслідування й підтвердили обґрунтованість цих підозр. Вони виявили, що більшість розлучень, у яких батько отримував право на виховання дитини, були фіктивними, і судді це розуміють. Такі рішення ухвалюють по всій країні, але понад 30% ухвалили в Білгород-Дністровському міськрайонному суді. 9 січня НАБУ провело операцію в Білгороді-Дністровському.

«Тепер уже можна сказати, що діяльність основних фігурантів нашого розслідування задокументована належним чином, проведені обшуки, вручені офіційні підозри», – ідеться в повідомленні.

Зазначають, що до 2022 року українські суди нечасто розглядали сімейні спори про місце проживання дитини в разі розлучення. Тобто батьки переважно самостійно вирішували це питання, без окремого звернення до суду. За даними аналітичного звіту «Фундації DEJURE» і «ЮрФем», у 2019 році було загалом лише 589 таких судових рішень і лише в 133 випадках рішення були на користь батька.

У 2022 році ситуація кардинально змінилася: судові рішення про спільне проживання й утримання дітей на свою користь отримали 859 чоловіків. А за 2023 рік в українських судах зафіксовано вже 2708 таких рішень.

Ці дані свідчать, що тепер саме чоловіки проявляють ініціативу. Аналітики ГО «Фундації DEJURE» припускають, що це зумовлено мобілізацією, а також можливістю для чоловіків виїхати з країни.

Згідно зі статтею 26 закону «Про військовий обов’язок і військову службу» та статтею 23 закону «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», якщо батько самостійно виховує й утримує дитину, то отримує відстрочку від мобілізації, поки дитина не стане повнолітньою.

Упродовж 2023 року Білгород-Дністровський міськрайонний суд ухвалив понад 850 таких рішень про розлучення. Це понад 30% від усіх рішень по країні. Майже усі ці рішення ухвалили лише четверо суддів цього суду: голова Олександр Боярський (364), Сергій Савицький (312), Валентин Заверюха (124) і Юлія Шевчук (30).

«Охочих отримати фіктивне судове рішення підшуковували, серед іншого, через рекламу в соціальних мережах, зокрема TikTok, месенджері Telegram, а також завдяки особистим контактам», – розповів NGL.media один із детективів НАБУ, який веде цю справу.

За його словами, така послуга коштувала від 3500 доларів США, які клієнти виплачували адвокатам згідно з офіційними договорами про надання правової допомоги, а вже адвокати передавали гроші суддям.

Фото: Rawpixel

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.