Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Ситуація«Жіноча логіка загадкова». Викладач тернопільського ЗВО поширював сексистські наративи на парі

Про «несподівану жіночу логіку» й те, що «дівчата самі провокують зґвалтування»

Колишній ректор Тернопільського національного педагогічного університету ім. Володимира Гнатюка Володимир Кравець (який зараз є радником нового ректора) поширював на занятті сексистські й стереотипні наративи про жінок. Це відбувалося в межах дисципліни, під назвою «Педагогіка: підготовка молоді до сімейного життя». 

Про цей випадок розповіла одна зі студенток навчального закладу, Юлія. Вона виклала в TikTok кадри з презентації, яку Кравець показував студентам. Серед іншого, у цій презентації зазначалося, що «дівчата самі провокують зґвалтування», а чоловік і жінка «часто по-різному розуміють згоду на секс».

Також у презентації йшлося про «жіночу» й «чоловічу» логіку. Зокрема, що «чоловіча» логіка «правильна, побудована на фактах, призначена для адекватної оцінки навколишнього світу й прийняття на основі цієї оцінки правильних рішень».

Тимчасом «жіноча» логіка «служить для того, щоб приховано управляти чоловіком». Вона буцімто ґрунтується на принципі «як захочу, так і буде» й характеризується «загадковістю, несподіваністю, незавершеністю фраз, розмовою натяками, приписуванням іншої причини».

У коментарі для Wonderzine Україна Юлія розповіла, що наступного дня після лекції одна зі студенток поскаржилася на Кравця в спільному чаті університету. Однак офіційно скаргу проти викладача поки не подавали. За словами Юлії, студенти не вірять, що це дасть результат, бо Володимир Кравець – колишній ректор університету й викладає на багатьох факультетах.

Утім, Юлія впевнена, що подібним ситуаціям потрібно давати розголос.

«Я навчаюся на дизайнерку на платній основі, а мені замість корисних профільних предметів пропонують слухати лекції сексиста, який звинувачує жінок у тому, що вони жінки», – зауважила дівчина.

Сексизм в українських університетах

Подібні випадки не вперше трапляються в українських закладах вищої освіти. Наприклад, у червні 2023 року студенти Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького скаржилися на образливі й сексистські жарти з боку адміністрації університету. 

Тоді ректор університету Борис Зіменковський коментував прізвища студенток і їхню обрану спеціалізацію.

«Волкодав.. ох і фамілія. З таким прізвищем і до дітей», – говорив ректор на одному з відео, яке поширила студентка навчального закладу. Також Зіменковський пожартував над студенткою, яка обрала хірургічне спрямування: «Жінка, а хоче різати… Сумно. Я б такої знати не хотів… А якщо мене заріже вночі?»

Після цього Міністерство охорони здоров’я звільнило Зіменковсього з посади ректора.

Також торік у вересні ректор Львівського національного університету імені Івана Франка Володимир Мельник вдався до сексизму під час розмови з журналістами. Його питали, чому він надав звання почесного доктора Василю Кременю – колишньому міністру освіти, який перебував на посаді за президента Леоніда Кучми. За таке рішення Мельника критикували.

У розмові ректор ЛНУ зауважив, що медіа ігнорують «позитивні події, які відбуваються в університеті». Зокрема, він згадав досягнення науковиці Христини Гнатенко й додав, що боїться, щоб вона не виїхала за кордон.

«Які події позитивного характеру за пів року, які відбулися в університеті, ви висвітлювали? У 28 років Христина Гнатенко вже професор! Захистила по квантовій механіці. 28 років! Це ж унікальний феномен! І я тільки боюся, щоб вона не виїхала за кордон. Сказав їй: «Одружишся, тоді їдь», – сказав Мельник.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.