Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

СитуаціяУПЦ КП анулювала нагороду військовому, бо дізналася, що він відкритий гей. Що відомо

У церкві заявили, що Філарет «не знав про гріховні схильності» військового

Патріарх Філарет Української православної церкви Київського патріархату відзначив нагородами за «Жертовність і любов до України» весь особовий склад медичного пункту 1-го механізованого батальйону 72-ї окремої механізованої бригади імені Чорних Запорожців Збройних Сил України.

Серед відзначених військовослужбовців є бойовий медик і відкритий гей Віктор Пилипенко. Після того, як УПЦ КП дізналася про сексуальну орієнтацію військового, вона анулювала його нагороду.

Нагороди вручали 15 лютого. Віктор Пилипенко згодом написав у Facebook: «Я щиро радий, що, зважаючи на те, що патріарх Філарет зробив такий крок і подякував мені, відкритому гею й активісту правозахисту за захист, вручив мені медаль зі своїм підписом і печаттю, він й очолюваний ним Київський патріархат кардинально змінили свою позицію щодо ЛГБТ+ людей».

Пилипенко також нагадав, що судовий процес ЛГБТ-організації «Інсайт» щодо гомофобних висловів Філарета тривав якраз у дні, коли його підрозділ переживав одну з найтяжчих фаз боїв на Донеччині. Фінальне рішення Верховного суду у цій справі було торік у березні.

«Я міг загинути, і патріарх Філарет, певне, не відав би й далі, що говорив такі нераціональні речі про мене й таких, як я. У той час загинули, були поранені, взяті в полон чимало учасників нашої ЛГБТ-спільноти, які воювали по всій лінії фронту в різних підрозділах», – написав військовий.

Реакція церкви

25 лютого пресслужба УПЦ КП відреагувала на публікацію Пилипенка. Там заявили: слова військового про те, що церква змінила свою позицію щодо ЛГБТК+ людей – це «відверта брехня й маніпуляція». У церкві також наголосили, що Пилипенко «отримав подяку виключно як захисник України, а не як активіст ЛГБТ» і що Філарет «не знав про гріховні схильності» військового.

«Ми дякуємо воїну Вікторові Пилипенку за його військові заслуги, але не розділяємо його гріховних уподобань й агітацію ЛГБТ. Повідомляємо, що, зважаючи на відкриту пропаганду гріховної ідеології й заперечення існування Бога, вважати церковну нагороду Віктору Пилипенку від 08.02.2024 р. указ № 27468 анульованою», – ідеться в повідомленні.

Відповідь ЛГБТК+ військових і Пилипенка 

На ситуацію відреагувала, зокрема, ГО «Військові ЛГБТ+», яку очолює Пилипенко. Вони наголосили, що «така дискримінація є дикістю і, на жаль, поки лишається безкарною, адже в законодавстві відсутній захист від гомофобії та трансфобії».

«Ми закликаємо владу впровадити нарешті необхідні законопроєкти на захист спільноти, яка захищає державу», – заявили в організації.

Сам Пилипенко також прокоментував анулювання нагороди: «Я написав слова вдячності Філарету, наївно уявляючи собі, що він свідомо мене нагородив і показав своїм колегам християнський безперечно благородний жест-дороговказ до примирення та взаємної поваги до геїв, атеїстів, людей інших вірувань. Але все виявилося прозаїчнішим: Філарет просто жменями засівав свої нагороди як піар-акцію своєї конфесії. Навряд він узагалі вникав, що кожному з бійців довелося прожити за два роки війни і скільки разів нас ледь не забрала смерть».

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.