Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

СитуаціяХарківський ТРЦ й бренд одягу OliaGarho звинуватили в сексизмі через рекламу магазину. Що відомо

Журналістка звернула увагу, що рекламний ролик порушує закон України

Журналістка й фемактивістка Євгенія Дишлева звернула увагу на рекламу магазину бренда OliaGarho, який незабаром відкриється в ТРЦ «Нікольський» у Харкові. Журналістка стверджує, що рекламний ролик містить сексизм і порушує закон України.

Євгенія пояснює: сексизм у відео проявляється у використанні сексуальних підтекстів без релевантного контексту й недоречному зображенні оголеного тіла. Це, пише журналістка, є проявом сексуалізації, яка заборонена законом №1750-IX «Про внесення змін до Закону України «Про рекламу» щодо протидії дискримінації за ознакою статі».

«Я опублікувала у своєму інстаграмі сторіс із посиланням на Закон України «Про рекламу» й підкреслила, що мені хотілося б, щоб у рідному Харкові ставилися до жінок з повагою й розуміли небезпеку таких меседжів», – написала Євгенія.

Вона повідомила, що її Instagram-сторіз подивилися акаунт ТРЦ «Нікольського», акаунт бренда OliaGarho, а також редакорка соцмереж харківських брендів Наталія Златослава. За словами Євгенії, та надіслала їй в особисті повідомлення емодзі клоуна.

«Наскільки я зрозуміла з контексту, Наталія Златослава співпрацює з OliaGarho. Я відправила пані Златославі посилання на статтю Міністерства юстиції, де йдеться про те, що сексизм у рекламі карається штрафом відповідно до закону «Про рекламу». Проте СММ подякувала мені за мою думку, яка нікого не цікавить, і підкреслила, що сказане мною є особистою думкою диванної критикеси, що бачить сексизм там, де просто є гарна жінка», – зазначила Євгенія.

У коментарях до допису журналістки гендерна експертка й головна редакторка ресурсу «Гендер в деталях» Тамара Злобіна порадила подати скарги на цю рекламу. 

«Як присудять штраф, то так смішно вже не буде», – додала вона.

У 2021 році Верховна Рада підтримала законопроєкт № 3427 щодо протидії дискримінації за ознакою статі в рекламі. Це посилило відповідальність за сексизм у рекламі. 

Закон забороняє демонстрацію насильства за ознакою статі, а також рекламу, у якій тіло людини або частини її тіла подають виключно як сексуальний об’єкт, щоб залучити увагу споживача. Під заборону також підпадає реклама з натяками на сексуальні стосунки (слова, звуки, зображення), які не мають прямого зв’язку з рекламованим продуктом або способом його споживання.

У разі порушення рекламодавець повинен сплатити штраф у п’ятикратному розмірі мінімальної заробітної плати. Якщо впродовж року він знову вчинить таке правопорушення, то це призведе до штрафу в 30-кратному розмірі вартості розповсюдженої реклами.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.