Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

СитуаціяУ Києві на двох хлопців напали після акції проти насильства на ґрунті ненависті

Постраждалих заливали сльозогінним газом, вигукуючи гомофобні фрази

У київському кафе на двох хлопців напали через їхній зовнішній вигляд. Постраждалих заливали сльозогінним газом, вигукуючи гомофобні фрази. На місце події приїхали три наряди поліції. Про це виданню ZMINA повідомив один із потерпілих – активіст Міжнародного кліматичного руху Fridays For Future Ільєсс Ель Кортбі.

Напад стався ввечері 5 червня, у день проведення мирної акції «Тисни, аби не тиснули на тебе» проти свавілля радикалів і нападів організованих злочинних угруповань на мирних активісток та активістів, а також із вимогою ухвалення законопроєкту 5488 щодо боротьби з проявами дискримінації. Постраждалі також брали участь в акції.

За словами Ільєсса, коли вони відпочивали в кафе, до них підійшли троє невідомих молодиків, які почали вигукувати нецензурні гомофобні образи та погрожувати фізичною розправою через їхню зовнішність. Він зазначив, що вони мали схожий одяг, як представники праворадикальних угруповань.

«У нас питали, що ми тут робимо, чого в мого друга нестандартний колір волосся, у мене питали, чому я підтримую ЛГБТ, говорили, що вони не люди. Вони пролили на нас каву, кинули мені в обличчя пляшку з молоком і забризкали сльозогінним газом. Із метою самозахисту я теж дістав газовий балончик. Потім нападники збіглися довкола мене. Я їх затримував, щоб мій друг утік, зрештою я забіг усередину кафе», – згадує активіст.

Працівники кафе намагалися вигнати потерпілого, а коли той попросив викликати охорону та поліцію, вони відмовилися, бо «не хотіли проблем». Ільєсс додав, що згодом у заклад зайшла охорона з ринку поряд, яка також намагалася вигнати потерпілого. Нападники продовжували ображати активіста, але в закладі були свідки, які стали на бік Ільєсса й викликали правоохоронців.

Коли до кафе прибула охорона закладу, нападники втекли. На місце інциденту приїхало три наряди поліції. Тоді патрульні почали питати в постраждалого, чи не перебуває він у стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння.

«Я сказав, де працюю, після чого поліція стала серйозніше сприймати те, що розповідаю. Мене забрали у відділок, де я написав заяву», – зазначив Ільєсс.

Потерпілому не видали скерування на судово-медичну експертизу, однак наступного дня після нападу його доставили в лікарню через погіршення стану й зафіксували струс мозку.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.