Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

СитуаціяЯ чую сирени, а їх немає: що таке синдром фантомної сирени

Я чую сирени, а їх немає: що таке синдром фантомної сирени — Ситуація на Wonderzine

І як із ним впоратися

Війна та хронічний стрес мають сильний вплив на нашу психіку. Після перших сирен багато українців тепер дослухаються до кожного звуку. Що робити, коли довкола вас тиша, а ви чуєте сирени?

Синдром фантомної сирени – це стан, коли людина чує звуки сирени, хоча насправді їх немає.

Група активістів із Черкас разом із психологом розповіли трохи більше про синдром і зібрали інструкції, як із ним впоратися.

Чи це нормально?

Так, абсолютно. Поява цього синдрому є цілком природною реакцією нашої психіки на хронічний стрес. Головна задача – мінімізувати симптоми, щоб бути в ресурсі та мати змогу ухвалювати швидкі рішення та діяти ефективно.

Що я маю робити?

Повернутися до реальності. Зосередьте свою увагу на маленьких діях, які допоможуть відчути реальність і світ навколо себе та зрозуміти, що звуку сирен немає. Наприклад, можна поговорити з людиною, яка знаходиться поруч із вами, або доторкнутися до свого тіла. Також може допомогти порахувати предмети в кімнаті або вимити обличчя та руки холодною водою. Такі дії допомагають нам повернутися в реальність через тіло.

Закрити базові потреби. У час постійного стресу та загрози життю це може бути складною задачею. Однак, якщо у вас є можливість, спробуйте трохи поспати, поїсти теплої їжі або випити чаю, обійняти тих, хто поруч. Також може допомогти година без новин і телефона (заздалегідь попросіть близьких зателефонувати вам у разі тривоги).

Розробити план для екстрених ситуацій. Поговоріть зі своїми близькими, друзями, сусідами. Складіть чіткий план, хто що робитиме в разі екстрених ситуацій (зробіть чергування, покладіть найнеобхідніші речі в тих місцях, де їх буде легко знайти, підготуйте одяг).

Наша психіка впорається, якщо ми хоч трохи закриватимемо наші базові потреби й будемо мінімізувати симптоми.

Ілюстрація: icons8

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.