Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниБлогерку критикують за позитивний огляд компанії Shein, яку звинувачують у порушенні прав людини

Вона відвідала одну з фабрик компанії й заявила, що не побачила проблем

Американська інфлуенсерка Дані Карбонарі зазнала критики за свій візит на одну з фабрик компанії швидкої моди Shein, що розташована в Гуанчжоу, Китай. Компанію неодноразово звинувачували в порушенні прав людини.

Видання Business Insider пише, що Карбонарі зняла відео про свій візит на фабрику й виклала його в соцмережі. Зараз відео недоступне – імовірно, блогерка видалила його через хвилю критики.

«Я була дуже схвильована і вражена, коли побачила умови праці. Я думаю, найбільший висновок із цієї поїздки – мати незалежну думку, збирати факти й бачити все на власні очі. У США нам нав'язують певний наратив, а я з тих, хто завжди любить бути відкритою та шукати правду. Я вдячна собі за це і сподіваюся, що ви будете такими ж», – сказала Карбонарі в уже видаленому відео.

Окрім неї, на фабрику їздили й інші інфлуенсери, які записували схожі відео. У них вони говорять, що чули «багато дезінформації» про фабрики Shein і що насправді під час відвідин вони були «приємно здивовані» умовами на робочому місці.

Водночас у соцмережах Карбонарі розкритикували за те, що вона змовчала про порушення прав людей на фабриках Shein.

Є низка розслідувань, що показують, як Shein порушує права своїх працівників:

  • Розслідування 2021 року швейцарської наглядової групи Public Eye на 17 фабриках, які постачали товари для Shein, показало, що люди часто працювали в небезпечних умовах, до 75 годин на тиждень й отримували лише один вихідний щомісяця. Вони працювали без трудового договору, що є порушенням законодавства Китаю.
  • У 2021 році Велика Британія розкритикувала Shein за нерозкриття інформації про умови праці на фабриці. Згідно з даними Reuters, компанія неправдиво стверджувала на своєму вебсайті, що отримала міжнародну сертифікацію за безпечні трудові практики.
  • У жовтні 2022 року британський телеканал Channel 4 дослідив трудові практики компанії й виявив, що працівники щонайменше двох фабрик Shein працювали по 18 годин на день і заробляли еквівалент $0,02 цента за одиницю продукції.
  • У листопаді 2022 року агентство Bloomberg опублікувало звіт, у якому з'ясувалося, що одяг, виготовлений Shein, містив бавовну, вироблену в Сіньцзяні – регіоні Китаю, відомому тим, що там відбуваються утиски уйгурської етнічної меншини.

27 червня Карбонарі опублікувала відео в Instagram, у якому спробувала пояснити свій вчинок і вибачитися, однак користувачі знову розкритикували її в коментарях до відео.

Компанія Shein була заснована 2008 року в Китаї та здобула популярність завдяки продажу модного, проте низькоякісного одягу. Станом на 2022 рік Shein був найбільшим у світі роздрібним продавцем одягу.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.