Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниDodo Socks створили нашивку на основі викраденої з Херсонського художнього музею картини

Твір мистецтва викрали російські окупанти

Український бренд Dodo Socks випустив нашивку, дизайн якої створили на основі картини Михайла Брянського «Портрет дівчини у вишиваній сукні». Картину з Херсонського художнього музею імені Олексія Шовкуненка викрали російські окупанти.

У Dodo Socks розповіли, що в процесі пошуку херсонської вишивки вони зіткнулися з відсутністю автентичних орнаментів регіону. «Джерела посилаються на зразки «брокарівської» вишивки із натуралістичними зображеннями квітів і птахів. Її вважають характерною для сходу й півдня України. Але це не зовсім так», – зазначає команда бренда.

Dodo Socks не хотіли використовувати «брокарівську» вишивку й натомість як альтернативу взяли «Портрет дівчини у вишиваній сукні» Михайла Брянського.

«На картині візерунки, які побутували у XIX ст. Тут поєднання лиштви: прямої лічильної гладі, хрестика й занизування характерних для традиційної української вишивки. Імовірно, такі сорочки були поширені на півдні України», – кажуть у Dodo Socks.

Як відомо, російські окупанти в листопаді 2022 року розграбували Херсонський художній музей. Із колекції, яка налічувала майже 14 тисяч експонатів, незаконно вилучили понад 11 тисяч творів мистецтва.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.