Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниКартина Куїнджі й розписи Райко. Випустили колекцію хусток із творами, які знищила або вкрала росія

Кошти з продажів спрямують на відновлення будинків на Київщині

Бренд OLIZ і платформа UNITED24 запустили благодійну колекцію хусток «Викрадене мистецтво». На них зображено твори, які викрала або знищила росія. Кошти з продажів спрямують на відновлення будинків на Київщині.

На одній із хусток зображено мозаїку «Святий великомученик Димитрій Солунський», яку створив невідомий художник у XII ст. для Свято-Михайлівського Золотоверхого монастиря. У 1937 році радянська влада підірвала собор, а демонтовану мозаїку вивезли до москви. Сьогодні вона перебуває в третьяковській галереї.

На іншій хустці зображена картина Архипа Куїнджі «Червоний захід». Її оригінал знаходиться в нью-йоркському Музеї мистецтва Метрополітен, а ескіз картини зберігався в Маріупольському художньому музеї ім. Куїнджі. Навесні 2022 року його зруйнували російським авіаударом, а ескіз картини викрали. Його доля наразі не відома.

На ще одній хустці відтворено фрагмент розпису будинку української художниці Поліни Райко в Олешках на Херсонщині. 6 червня 2023 року росіяни підірвали Каховську ГЕС, і будинок підтопило. Більшість розписів втрачена назавжди.

Переглянути інші хустки й придбати їх можна на сайті бренда.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.