Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниУ віці 102 років померла дизайнерка інтер’єрів Айріс Апфель

Вона відома своїм ексцентричним стилем

У віці 102 років померла бізнес-леді, дизайнерка інтерʼєрів й ікона моди Айріс Апфель. Вона відома своїм ексцентричним стилем і стала натхненням для документального фільму 2014 року «Айріс» американського кінорежисера Альберта Мейслеса.

Айріс Апфель померла у своєму будинку в місті Палм-Біч штату Флорида. Про це виданню The Hollywood Reporter повідомила її представниця Лорі Сейл.

«Айріс була провидицею у всіх сенсах цього слова. Вона дивилася на світ крізь унікальний об’єктив, прикрашений гігантськими характерними окулярами на носі. Через ці лінзи вона бачила світ калейдоскопом кольорів, полотном візерунків і гравюр. Її мистецьке око перетворювало буденне на надзвичайне, а її здатність поєднувати нестандартне з елегантним була не чим іншим, як чаруванням», – сказала Сейл.

Більше про дизайнерку

Айріс Апфель народилася 29 серпня 1921 року у Квінзі штату Нью-Йорк. Ще в юному віці вона порушувала модні канони, не боячись експериментувати зі своїм стилем.

Апфель вивчала історію мистецтва в Нью-Йоркському університеті, а потім продовжила навчатися в Університеті Вісконсину. Після навчання вона почала працювати в модному журналі Womenʼs Wear Daily. Також Апфель працювала на дизайнерку інтер’єру Елінор Джонсон, відточуючи свої навички декору.

Апфель вийшла заміж за Карла Апфеля в 1948 році. Разом вони брали участь у багатьох бізнес-проєктах. Зокрема, працювали над дев’ятьма проєктами реставрації Білого дому.

У 1950 році Апфель запустила власну текстильну компанію Old World Weavers. Вона продовжила подорожувати світом зі своїм чоловіком, досліджуючи нові культури в пошуках натхнення.

Найкращі колекції Апфель згодом потрапили на виставки по всьому світу, зокрема до Технологічного інституту моди в Нью-Йорку, Музею мистецтв Метрополітен, Музей Пібоді в Ессексі.

Упродовж своєї кар’єри Апфель мала різні амплуа: гуру текстилю, дизайнерки інтер’єру, запрошеної професорки, ікони стилю, амбасадорки бренда. У 97 років вона підписала контракт із головним міжнародним модельним агентством IMG Models. Апфель говорила, що це дизайнер Томмі Гілфігер зв’язав її з агентством.

Незадовго до своєї смерті Апфель разом із текстильною компанією Ruggable планувала запустити свою нову колекцію. Вона також працювала над книгою Art Book, що має вийти згодом цього року.

«Я відмовляюся ставати старою відьмою. Я прозвала себе найстаршим підлітком у світі, і я ніколи не хотіла б, щоб це змінилося», – говорила про себе Айріс Апфель.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.