Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

ТрендБути IT-girl: про що розповідає TikTok-естетика впевненої дівчини

Тренд із фокусом на внутрішній стан, а не зовнішність

Бути IT-girl: про що розповідає TikTok-естетика впевненої дівчини — Тренд на Wonderzine

Вираз IT-girl часто можна прочитати онлайн. Хтось досі думає, що це стосується лише відомих жінок, які привертають увагу суспільства харизмою, стилем та естетикою. В уяві одразу повстають образи Кейт Мосс, Джейн Біркін, Белли Гадід, Алекси Чанг і багатьох інших. Хоча така думка досі може вважатися актуальною, у 2023-му естетика все ж представляє набагато більше. Поступово обмежене уявлення про цей стиль розширювалося завдяки трендам. Зокрема, тенденція розвинулася за стрімкого розвитку TikTok. 

Текст: Анастасія Матрунич

 

 

 

Естетика, також відома як that girl («та сама дівчина»), набула популярності онлайн ще наприкінці 2021 року. Тоді її асоціювали з інфлуенсерками й відомими жінками, які здаються недосяжними через свої досягнення й оточення, але водночас такими близькими, що уявляєш їх на місці подруги. Та все ж вираз почали використовувати задовго до того, а саме серед вищих класів Британії ще в другій половині 20 століття. Зокрема, у 80-х про IT-girls писала журналістка Мередіт Етерінгтон-Сміт. 

Усі стилі, які поширюються соцмережами, мають характерні деталі, як-от гардероб або хобі. За пошуком IT-girl у пінтересті платформа досі видає естетичні зображення з книжками, смузі-боулами й образами в стилі мінімалізм. Але ця ідеалізована картинка й очікування набридли користувачу, тож на зміну прийшло індивідуальне бачення IT-girl. Після темної академії й barbie core образ впевненої дівчини, яка може бути взірцем, став більш доступним, ширшим і заразом цікавішим для користувача. Розбираємо, чому тренд IT-girl повернувся і які його типові складові у 2023-му.

 

 

 

Любов до себе

Сьогодні основою естетики IT-girl є не зовнішні фактори, а внутрішні почуття. Така дівчина впевнена в собі, незважаючи на чинники навкруги, і залишається вірна своїм принципам, навіть якщо вони й змінюються з часом. Принаймні, вона намагається дотримуватися цього, але приймає, що ідеал не досяжний. І хіба це цікаво? IT-girl не соромиться знімати відео в метро (чули про тренд tube girl?) або хоча б фотографуватися в людних місцях, проявляє себе через сміливі або вишукані образи і старається балансувати різні сфери життя. Вона пріоритезує своє здоровʼя й намагається знаходити час для себе між роботою, соціальним життям й активністю онлайн. 

З огляду на внутрішню впевненість IT-girl також проявляє любов до себе зовні в простих діях і догляді за собою. Вона веде щоденник, не соромиться виділяти час на себе й лінуватися, збалансовано харчується, змиває макіяж перед сном, розмовляє з рідними, фільтрує джерела інформації, організовує фінанси

 

 

 

Краса

Як щодо beauty-звичок IT-girl? Тут усе зводиться до власних уподобань, але догляд за шкірою – найважливіший компонент. Така дівчина знає, які продукти потрібні її типу шкіри і створює рутину, яка підходить найбільше. У дні, коли можна виділити більше часу на догляд, вона робить маски з натуральних інгредієнтів і масаж гуаша. На кожен день IT-girl обирає простий макіяж, який підкреслює її риси обличчя. У її косметичці – bb-крем, помада або блиск улюбленого кольору, туш, олівець для брів. Вона також любить розбавити рутину, зробити smokey eyes, додати трохи глітеру або акцент на яскравій помаді чи кольоровій підводці.      

 

 

 

 

Стиль

А який вигляд має капсульний гардероб IT-girl? Вважалося, що він має складатися з базових речей: джинси улюбленої посадки, лонгсліви, костюм, сукня, пальто, чоботи й кросівки. Зазвичай речі виглядають просто, ніби їх можна знайти в магазинах різних цінових категорій. І це ще одна ознака IT-girl: кожен може наблизитися до естетики. 

Тож основний момент – стилізація. Мета полягає в тому, щоб створити гардероб, де майже все може поєднуватися, незважаючи, чи це універсальні речі базових кольорів або ж яскравий гардероб у стилі Y2K. Та все ж гардероб, натхненний IT-girl, можна й потрібно розбавляти принтами, аксесуарами, грати з текстурами й шарами одягу. Замість кросівок для денного образу обираємо клоги або лофери, а замість базової однотонної сорочки – модель із вишитим коміром. Зокрема, популярності набули відтінки рожевого, жовтого й фіолетового. 

 

 

 

 

Щоб відтворювати образи IT-girl, комбінуйте сорочку, джинсову спідницю максі, обʼємний бомбер, бейсболку й пару кросівок або ж оберіть класичний костюм і доповніть його лоферами. Цікавим поєднанням буде міні з ботфортами, адже IT-girl також люблять експериментувати й відтворювати популярні образи минулого. 

Не забуваймо про прикраси: моносережки, буси, каблучки різних стилів. З аксесуарів спробуйте додати берет, бейсболку або популярні цього сезону пухнасті навушники зі штучного хутра. IT-girl знає, що персоналізовані образи мають найцікавіший вигляд, тож тут єдине обмеження – уява. 

РЕЧІ: Bobkova, JUL, Gunia Project, Sayya, Oliz, DAFF, Syndicate, Ksenia Schnaider, Circul

 

 

 

 

Повернення тренду

У 2023 році тренд на дівчину, яка виділяється своїм стилем й індивідуальністю, повернув TikTok. Інтерес до цієї естетики виріс завдяки пісні, яка розлетілася платформою. Трек IT GIRL від Aliyah’s Interlude запустив тренд, де дівчата з різних куточків світу танцюють, діляться своїм кар’єрним шляхом, а ще показують, що не все має бути так серйозно.

Авторка ритмічного треку – 20-річна Алія Бах з Атланти, яка вже запустила власну естетику Aliyah Core, натхненну стилем Y2K. Її творчі образи виділяються яскравими кольорами, сміливими поєднаннями й аксесуарами. Алія ділиться, що своїм контентом прагне розвивати безпечний простір для спільноти темношкірих жінок, які захоплюються альтернативною модою. Історія дівчини показала, що сьогодні користувачі хочуть бачити естетику IT-girl більш інклюзивною й різноманітною.  

Різноманість стилів жінок, які надихають онлайн сьогодні, – доказ, що образ IT-girl не має меж і його основним компонентом залишається індивідуальність дівчини. Адже єдина спільна якість усіх IT-girl – їхня здібність залишатися собою попри що.

 

 

 

 

 

@cloverskate Promise I never smacked anyone with my purse ever #itgirl #rollerskate ♬ IT GIRL - aliyahsinterlude

 

 

 

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.