Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

ТрендНоги для лосин. Як TikTok повернувся до просвіту між стегнами та нереалістичних стандартів краси?

Схоже, естетика 2014 дійсно повернулася

Ноги для лосин. Як TikTok повернувся до просвіту між стегнами та нереалістичних стандартів краси? — Тренд на Wonderzine

TikTok став платформою зумерів – покоління, яке вважають сповненим прийняття та любові до себе. Після фетфобних нульових і десятих, здавалося б, усім обридла культура дієт і нереалістичних стандартів краси. На подіумах з’явилося більше розмаїття тіл, а інфлюєнсери почали показувати, як відрізняються ідеальні фото від реального життя. 

Проте зараз у TikTok з’явилися нові тривожні тренди. Один із найбільш нещодавніх – ноги для лосин, що ідеалізує тоненькі ноги в легінсах, у яких обов’язково має бути просвіт між стегнами. Розбираємося, які останні тренди TikTok повертають до ідеалів краси героїнового шику та чому це шкідливо. 

Текст: Анастасія Микитенко

 

 

 

Повернення нереалістичних стандартів краси для зумерів

На початку 2022 року в TikTok повернулася естетика Tumblrcore. Тоді говорили здебільшого про повернення моди на грубе взуття на платформі, футболки з рок-гуртами та чорної підводки. Тоді міленіали, які насамперед застали Tumblr 2014 року як підлітки, одразу почали діалог про те, що якщо одяг і музика того періоду були цікавими та приємними, то від стандартів краси платформи варто відмовитися. Вони закликали до більшого різномаїття тіл і рас.  

Проте наприкінці 2022 року з’явився тренд на героїновий шик нульових. Джинси з низькою посадкою та короткі футболки, що облягали тіло, повернулися в моду, а разом із ними – тіло, якого така мода вимагала. Тоді Кардаш’яни відмовилися від великих стегон і сідниць, і це було першим дзвіночком про те, що низька вага та дієти повертаються. 

Одним із найобговорюваніших методів схуднення 2023 року став Оземпік, який застосовують при лікуванні цукрового діабету 2 типу. Хештег #ozempic набрав понад 1,3 мільярда переглядів у TikTok, де користувачки розповідали про його дію та власний досвід схуднення за допомогою лікарського засобу. Видання Variety опитало власні джерела та виявило, що він дуже популярний серед зірок Голлівуду та став ледве не рутинним кроком у підготовці до подій, попри те, що він має неприємні побічні ефекти – нудоту, виснаження, діарею та запори й головні болі. Телеведуча Меган Маккейн написала обурену колонку після того, як її заохочували приймати Оземпік, щоби вона якнайшвидше скинула вагу, що вона набрала після народження дитини. 

З 2023 року лікарський засіб у дефіциті через його непряме використання, через що людям, що мають цукровий діабет, стало складно його отримати. Компанія, що виробляє ліки, прогнозує дефіцит аж до 2025 року. 

Стало очевидним, що бренди також почали забувати про тренд на інклюзивність різних тіл. Vogue підрахував, що з 9137 образів на показах Осінь\Зима 2023 лише 0,6 відсотка були плюс-сайз і 3,8 відсотка – мідл-сайз. Великі бренди були найменш різноманітними у своїх шоу, а мідл-сайз моделі були ближче до розміру S. «Репрезентація більших тіл дійсно пішла у зворотному напрямку», – прокоментувала плюс-сайз модель Фелісіті Гейворд для Vogue. 

Усі ці тренди відобразилися й на інтернет-культурі. Наприклад, з’явився такий термін, як руки для коротких топів. Начебто якщо ви маєте великі руки, то вони негарно виглядають у топах і необхідно худнути або ж змінювати підхід до тренувань, якщо ви набрали занадто багато м’язів. З’явилися спеціальні тренування за тим, як зробити руки візуально худішими. 

Також у 2023 році в TikTok обговорювали, як позбавитися жиру на щоках і досягти ідеального тіла до літа. Користувачі часто публікували відео, показуючи свою фігуру, популярності набрав і тренд «що я їм на день», у якому разом із фото страв і перекусів вказувалися калорії. Повернулися в соцмережі також розтяжки та hip dips, тобто маленькі впадини по боках між животом і стегнами. Це особливості тіла, які взагалі ніяк не залежать від людини та її ваги. 

Тоді ж одне з досліджень виявило, що користування TikTok може мати негативні наслідки для відчуття тіла та заохочує користувачів порівнювати свої тіла з іншими.  

 

 

 

 

Ноги для лосин – новий просвіт між стегнами

У цьому місяці в TikTok з’явився новий тренд – ноги для лосин. У ньому користувачі зазначають, що ідеально в лосинах виглядають тільки стрункі дівчата з худими ногами, у яких яскраво виражений просвіт між стегнами. Під хештегом #legginslegs користувачки показують свої ноги в лосинах, розповідають, що це їхня ціль на 2024 рік або ж шкодують про те, що їхні ноги начебто не виглядають красиво. 

 

 

@fl0rabutter Replying to @Darc_spiers:) not fully sure what this means but got the leggings out anyway #leggings ♬ IF YOU SEE THIS FOLLOW ME - Female Rap Verses

@megsblair

dont beef me i dont care i want them

♬ Time to pretend - fucc will

 

 

Це точно повторює тренд із 2010-х, коли в інтернеті були популярні картинки дівчат із просвітом між стегнами, підбір вправ із мінімум трьома підходами махів і випадів і дієти з назвою «Тонка».  

З огляду на останні тренди на схуднення стає зрозуміло, чому молодші покоління знову звертають увагу на свої стегна. Іноді старші зумери та міленіали також підключаються, оскільки старі звички та комплекси, нав’язані з підліткового віку, відпускати нелегко. Проте багато користувачів і медіа таки виступають проти тренду: вони зазначають, що всі, у кого є лосини і є ноги, автоматично мають ноги для лосинів. 

 

 

 

 

«Я така зла. Мені боляче, що це стало темою для соцмереж. Це просто каталізатор для розладів харчової поведінки… Я говорю за своє покоління: ми вже проходили це г*вно, воно нас травмувало, а тепер молоді жінки роблять контент про ср*ні ноги для легінсів… Я пропоную, щоб кожен раз, коли ви бачите такі відео, ви скаржились на них заради себе, заради всіх жінок, які побачать їх і підуть міряти та зважувати себе… Це щось, що лишається з тобою надовго», – прокоментувала інфлюєнсерка Шеннон Колл. 

Просвіт між стегнами залежить здебільшого від положення кісток – ширини тазу та розміщенням стегон у його межах. Також його наявність залежить від того, де тіло найбільше зберігає жир. Іноді навіть дуже худі жінки не мають цього просвіту лише тому, що їхня природна будова тіла його не передбачає. Іноді товстіші жінки мають просвіт тому, що в них ширший таз, а жир здебільшого відкладається в животі. Просвіт фактично не є показником ні для чого, окрім будови тіла. 

Водночас, коли просвіт між стегнами ідеалізують і вважають ознакою краси та здоров’я, то багато людей можуть почати тяжко працювати над собою, щоб таки його отримати. Проте Елізабет Гарднер, докторка медичних наук та ортопедка з Yale Medicine, зазначає, що через природу просвіту між стегнами заледве можна зробити щось, щоб отримати його, і краще й не намагатися. Вона вказує, що різка втрата ваги та різноманітні вправи для ніг навряд чи спрацюють, а постійний дефіцит калорій може призвести до проблем із кістками та хвороб серцево-судинної системи. 

 

 

 

 

Чи культура дієт кудись зникала?

Таке різке повернення тренду на худі тіла після ери бодіпозитиву може дивувати, проте чи справді жінки були колись вільні у своєму харчуванні та своїх тілах? У 2015 році дійсно спав тренд на худорлявість, проте натомість з’явився інший стандарт краси, багатьом недосяжний без пластичних операцій. Це була ера slim thiсс із тоненькою талією та пишними стегнами, тобто однаково існували обмеження в тому, як варто виглядати, щоб вважатися красивою.

Хоча і спав попит на низькокалорійні дієти, на заміну прийшли інтервальне голодування, детокси, смузі-дієти, багатогодинні тренування, які мали б допомогти скинути вагу, яку люди набрали під час пандемії. Загалом відбувся ребрендинг схуднення на підтримку здорового способу життя, але методи не змінилися: відмова від цукру, хліба та навіть бананів, замінники «нездорової, поганої, некорисної» їжі «правильною, здоровою та природною». Насправді здорове харчування мало б бути про раціональне харчування, яке відповідає потребам конкретної людини.

Фетфобні фрази також нікуди не поділись, проте вони стали прихованішими. Якщо раніше говорили про те, що пишним жінкам не можна носити джинси з низькою посадкою, тому що в них «висять боки», то тепер такий вигук ховатиметься під «порадою», що начебто такі джинси не дуже личать певному типу тіла й що варто спробувати фасони А, Б і В. Мода досі продовжує обертатися навколо того, як можна виглядати стрункіше за допомогою одягу та як можна «приховати свої недоліки», знову ж таки повторюючи стереотип про те, що всім варто прагнути до худоби. 

З кожним новим трендом у TikTok з’являється ще один «недолік», який необхідно приховати, але про який ніхто раніше навіть не задумувався. Потік такого контенту складно ігнорувати, оскільки в TikTok працює стрічка «Для тебе», у якій час від часу з’являються відео, необов’язково пов’язані з вашими інтересами. Отож такі тренди в соцмережах можуть лякати. 

Та принаймні наразі від платформ вимагають більшого захисту від контенту, який може негативно впливати на ментальне здоров'я користувачів. А самі тіктокери виходять з критикою нових трендів, стаючи на захист себе та молодших поколінь, які тільки починають формувати своє світосприйняття та стосунки з власним тілом. 

 

 

Фото: Rawpixel, Oysho, Freepik

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.