Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

ТрендГероїновий шик повертається? Що не так із трендами на фігуру та вагу

Тіло – поза модою й часом

Героїновий шик повертається? Що не так із трендами на фігуру та вагу — Тренд на Wonderzine

Тренди мають вплив на будь-що: зачіски, форму нігтів, висоту підборів, відтінки кольорів і довжину спідниць. Вони також можуть визначати, яку музику слухати або які книжки читати, щоб вважатися «в темі».

Проте зараз усе помітніше стає, як тренди визначають і модний тип фігури – який має бути об’єм стегон і талії, яка пропорція між грудьми та сідницями актуальна. Якщо раніше ці тренди змінювалися раз на сторіччя, а потім раз на 30–40 років, то зараз жінка мусить себе змінювати що десятиріччя.

На початку листопада New York Post опублікували твіт, де проголосили повернення героїнового шику. Він викликав у користувачів багато неоднозначних реакцій – страх, розчарування, сум, лють, заперечення, іноді радість, що більше не треба робити операції, щоб створити собі ідеально широкі сідниці.

Проте багато користувачів почали дискусію про те, що мода не має визначати тип тіла. Розбираємося, як тренди почали відходити від BBL, що таке героїновий шик і чому мода на тип фігури має зникнути.

Текст: Анастасія Микитенко

Ми створили цей матеріал за підтримки наших читачів

Кінець ери BBL

У середині минулого десятиліття популярною стала така процедура, як BBL, або Бразильське підтягнення сідниць, під час якої підшкірний жир з інших частин тіла вводять у сідниці. Завдяки цьому вони стають більшими та набирають окреслену форму.

На підтяжку особливо часто стали звертати увагу після того, як Кім Кардаш'ян зробила цю операцію у 2014 році. Пізніше нею також скористалися Карді Бі, Кайлі Дженнер, Хлоя Кардаш'ян та інші.

Тоді ж у моду ввійшла фігура slim thicc – це про плоский живіт і тонку талію, але водночас широкі стегна та великі сідниці. Таке тіло зазвичай визначається генетикою, але іноді можливо досягти його за допомогою дієт і великих фізичних навантажень.

Часто жінки зверталися і до пластичних операцій, щоби мати тіло, як у Кім: у 2015 році запит на процедури зі збільшення сідниць виріс на 65,9%. Проте вони зазвичай дорогі та небезпечні: в 1 із 3000 випадків процедура BBL призводила до смерті. Навіть у часи, коли жінкам дозволялося мати більше жирової тканини, це однаково призводило або до надзусиль у залі та на кухні, або до необхідності хірургічних втручань. Жир вітався лише в певних, суворо окреслених місцях.

Проте у 2022 році Кім Кардаш'ян схудла більш як на 7 кілограмів, щоб одягти сукню Мерілін Монро, а фанати стали підозрювати, що і вона, і її сестра зменшили сідниці, адже пропорція між їхніми талією та стегнами вирівнялась. Це вважають ознакою кінця ери BBL і повернення до популярності худорби, а саме – героїнового шику.

Проте з’являлися й інші ознаки, що в моду повертаються худі тіла з помітними кістками. На початку 2022 року повернулася естетика Tumblr, яку часто критикували за романтизацію розладів харчової поведінки, а також тренди нульових – поєднання низької посадки джинсів і коротеньких футболок, які оголюють живіт – які вимагають плоского живота, щоб це вважалося естетично та привабливо.

Піднесення культури дієт і схуднення виявили й у TikTok, починаючи з 2020 року: хоча платформа забороняє хештеги #ed (РХП) і #thinspo (натхнення худими жінками), користувачки продовжують публікувати, що вони їдять за день, дають поради для схуднення та наголошують, що тільки худорба допоможе їм стати здоровими та щасливими.

Що таке героїновий шик?

Героїновий шик – це стиль, який набув популярності на початку 1990-х років. Він характеризувався хворобливою худорбою, блідою шкірою, темними колами під очима, виснаженим виразом обличчя. Приблизно такий вигляд мають ті, хто залежний від героїну або інших наркотиків.

Якщо людина не народилась настільки худа від природи, то, щоб ідеально підходити під цей опис, недостатньо займатися спортом. Потрібно виснажувати себе малокалорійними дієтами або голодуванням, щоби дійти до мінімальної ваги. Однією з відомих постатей того часу стала Кейт Мосс, яка сказала знамениту фразу: «Ніщо так добре не смакує, як відчуття худорби». Цю цитату часто використовували, щоб не зірватися з дієти, вона також домінувала у просторі Tumblr-блогів, які романтизували анорексію у 2014-му.

Так, повернення героїнового шику означає не тільки інтерес до якогось типу тіла, а й повного повернення культури дієт і, можливо, романтизації розладів харчової поведінки. Розлади харчової поведінки, які мають найвищу смертність з-поміж інших психологічних хвороб: кожні 62 хвилини у світі помирає одна людина від РХП.

Що не так із трендом на типи фігур?

Тіло не може бути трендом. Це не щось, що можна купити, швидко зняти й одягти або намалювати тінями. Зміна своєї фігури потребує значних зусиль, які можуть зайняти не один рік. Навіть тоді лише волі та зусиль може виявитися недостатньо, щоб отримати те тіло, яке наразі вважається ідеальним на подіумах, червоних доріжках і в інтернеті. Тоді залишається або ненависть до себе, або зміна зовнішнього вигляду за допомогою пластичних операцій.

Водночас не у всіх є доступ до досвідчених дієтологів і дорогих процедур, які допоможуть їм наблизитися до тренду. Як результат, люди можуть обирати найочевидніший, але не найбільш здоровий шлях, а також робити пластичні операції в небезпечних умовах, результати яких можуть бути летальними.

Важливо також те, що тренди стали змінюватися набагато швидше. Щойно людина змогла досягти однієї фігури, у моду входить зовсім інша. Тоді вона вимушена швидше реагувати на зміни та швидше змінювати своє тіло, вдаючись до радикальних дієт і безперервного відвідування спортзалів. Життя перетворюється на постійну гонитву за ідеальною картинкою, якої ти ніколи так і не встигаєш досягти.

Це може призвести до ненависті до себе та свого зовнішнього вигляду, постійного відчуття невдоволення та тривоги. А мода не мусить змушувати людей почуватися жахливо. «Такі тренди на тіла ні для кого не корисні, лише для дієтологів і пластичних хірургів», – наголошує Йомі Адегоке в колонці для Vogue.

Коли тіло «не в тренді», його немає на обкладинках у журналах, і його намагаються приховати на сторінках в Instagram. Ніби його потрібно соромитися або хоча б не заявляти публічно про повагу до нього.

Популярні тренди часто дають змогу отримати відчуття приналежності та розуміння контексту. Тому люди можуть намагатися відповідати якійсь оболонці, щоб вписати себе в суспільство. Іноді таке наслідування моди стає причиною її ще більшої популярності та неприйняття себе іншими, проте частіше це про жертв маркетологів, яких переконали, що їхнє тіло якесь не таке – непривабливе, недоглянуте, немодне. Проте, можливо, воно колись стане таким. У наступному десятиріччі. Або році. Або навіть сезоні, якщо цикл трендів зовсім скоротиться.

Проте тіло має позачасову природу. У будь-якій формі воно заслуговує на любов і дбайливе ставлення. Не варто чекати, коли тип тіла стане популярним, щоби знову носити улюблені речі та цінувати себе. Бажання змін у ньому має йти зсередини, а не зовні. Це нормально, якщо нам хочеться скинути чи набрати кілограми, проте те, який вигляд мають одні люди, не має диктувати всім іншим, якого тіла вони мають хотіти.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.