Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Розмова про грошіВідмова від кави із собою та «клуб інвесторів». Як заощаджує менеджерка з росту Анна Мізіна

Відмова від кави із собою та «клуб інвесторів». Як заощаджує менеджерка з росту Анна Мізіна  — Розмова про гроші на Wonderzine

Як розібратися в інвестиціях і навіщо фіксувати витрати

У РУБРИЦІ «ІНВЕСТИЦІЇ» розпитуємо героїнь про те, як вони заощаджують гроші. Нещодавно ми запитали в наших підписників в Instagram, чи є в них цікаві підходи до менеджменту особистих фінансів. На це відгукнулася Анна Мізіна, яка стала героїнею цього матеріалу. Вона розповідає, що зрозуміла після фіксування всіх своїх витрат, як училася читати фінансові новини та розбиралася в інвестиціях разом із друзями.

Анна Мізіна

менеджерка з росту (growth manager)

Побачити на екрані повідомлення: «Вам прийшли виплати з дивідендів» – класне відчуття


Як вчилася розпоряджатися грошима

Моє дитинство припало на 90-ті й у моїх батьків, як переважно у всіх тоді, було дуже мало грошей. Мабуть, саме це створило відчуття, що кошти не настільки важливі, але треба вміти розумно їх використовувати. Наприклад, розставляти пріоритети, що насправді потрібно купувати, а без цього можна обійтися.

Перші гроші я заробила ще у школі: підробляла, роздаючи листівки, писала дурні технічні SEO-тексти. Хоч батьки казали: «Краще не працюй. Ти ще встигнеш у житті напрацюватися». Але мені хотілося самій собі щось купувати. Наприклад, я збирала гроші на гітару, яку мені не купували батьки.

Я вступила в університет у Запоріжжі на бюджет і почала отримувати стипендію. Це була перша постійна сума, яку я отримувала. Тоді я не сильно вміла ними розпоряджатися, але паралельно підпрацьовувала й відкладала гроші, щоб переїхати в Київ.

З переїздом я повністю відділилася від батьків, мені довелося навчитися самостійно розпоряджатися бюджетом. З грошей у мене були лише ці заощадження й мінімальні 4500 гривень на місяць за стажування. Добре пам’ятаю момент: у мене в кінці місяця залишається на картці лише 7 гривень, я заходжу в магазин купити собі щось смачне на цю суму.

Пізніше, зі зміною роботи, мій дохід почав збільшуватися, я подумала, що треба цей момент не проґавити й почати відкладати гроші. У мене була сума, на яку я вже навчилася жити, тому намагалася ці екстракошти, які в мене з’явилися, заощаджувати. Для цього я на початку місяця почала відкладати частину зарплати на депозит, щоб у мене не було можливості її витратити. Зі збільшенням рівня зарплати в мене, звісно, збільшилися витрати, але не так сильно, як це могло би бути без цієї практики.

Добре пам’ятаю момент: у мене в кінці місяця залишається лише 7 гривень, я заходжу в магазин купити собі щось смачне на цю суму


Перша таблиця для обліку витрат

Якось я потрапила з подругою на лекцію про фінансову грамотність і вперше почула слово «облігації». Навіть не знала, що таке існує. Нам розповіли, як вигідно вкладати в них гроші й що у США молоді люди ще у 20 років починають збирати кошти, щоб раніше вийти на пенсію. Я почала замислюватися над великими фінансовими цілями. Наприклад, зрозуміла, що хочу мати власне житло. Не в сенсі вкласти гроші в нерухомість, а саме як дім, який належить мені.

Це підштовхнуло мене сісти й порахувати, на що я витрачаю гроші. Я зробила Google-таблицю та просто виписала всі витрати зі своєї картки за категоріями. Коли я вперше це зробила, це був для мене шок. Особливо, скільки йде на харчування в закладах і каву із собою – вона ж узагалі нічим не відрізняється від того, що я її приготую вдома й візьму із собою. Це змусило мене задуматися, що є сенс доплачувати хіба що саме за цей момент відпочинку, коли ти п’єш каву в самій кав’ярні. Також я зрозуміла, що одяг – це те, що не потребує постійних покупок. Я ще паралельно перебрала свої речі та зрозуміла, що немає необхідності купувати зайві речі. Перший місяць після цього я записувала все, на що витрачаю гроші. Для мене це була гра, скільки я зможу зекономити. Я почала в рази менше ходити в заклади й перестала брати каву із собою. Мої витратити на цю категорію зменшилися вдвічі: раніше я витрачала 12% бюджету, а тепер 6%.

Також я почала відстежувати відсоток свого бюджету, який іде на заощадження. Раніше це було 16–17%, зараз – 25–30%, які йдуть на депозит. Окрім цього, я окремо відкладаю на подорожі. Але так, аби могла зразу забрати ці гроші й поїхати, куди хочу. Це зручно робити за допомогою «Банки» в Monobank.

Спочатку я думала, що буду збирати заощадження окремо на кожну свою ціль. Мій друг навіть створив Google-док, у якому автоматично його накопичення розбиваються за відсотками, за пріоритетністю цілей. Я пробувала так робити, але мені не дуже зайшло. Поки всі мої сумарні заощадження не досягнуть достатньо великої суми, не бачу сенсу розбивати їх. До кінця цього року я просто відкладаю, а потім буду дивитися.

Перший місяць після цього я записувала все, на що витрачаю гроші


Клуб друзів-інвесторів і перші дивіденди

Зрештою, я подумала, що депозит – це не найкращий спосіб примноження своїх заощаджень. Виявилося, що мої друзі також цікавляться цією темою і якраз активно шукають способи, як інвестувати. Ми зібрали такий собі «клуб інвесторів»: додалися в один чатик, зустрілися. Почали дивитися навчальні відео на YouTube про те, що таке акції, які є різновиди інвестицій. Там якраз згадували, що перший крок – це порахувати свої витрати з допомогою таблиці, я її досі веду.

Ми нічого не знали з цієї теми, але разом нам стало легше. Бо до цього було таке враження, наче навколо вже всі розуміються, а ти один відстав. Нам полегшало, коли ми зібралися, тому що всі разом нічого не розуміли, але хотіли розібратися. Ми поділили між собою теми: як обирати біржі, як надходять дивіденди. Потім збиралися й ділилися по черзі, хто що дізнався. З часом зрозуміли, що є деякі речі, які мають сенс, коли в тебе більша сума внесків. Зараз ми вже не збираємося особисто, але ділимося новинами, навчальними відосами.

Я зареєструвалася на біржі й купила акції, не надто велику суму. Перші мої купівлі – невдалий вибір компаній, бо я робила це навмання. Зараз у мене в портфелі чотири компанії. Одна з них уже навіть виплатила мені дивіденди, але на дуже маленьку суму, менше 1 євро, через те, що в мене маленький внесок. Але побачити на екрані повідомлення: «Вам прийшли виплати з дивідендів» – класне відчуття. Це означає, що я вклала у правильну компанію, яка мені щось повертає.

Нещодавно купила криптовалюту на 40 доларів. Мені просто хотілося зрозуміти, як її купувати, як слідкувати за графіками. Для мене це найскладніша тема, з акціями мені простіше розбиратися. Але для мене це історія про те, що раніше мені навіть складно було читати фінансові новини. Поступово я почала розуміти все більше й більше. Зараз щоранку заходжу читати добірки новин про те, що сталося на фінансових ринках.

Я розумію, що в мене досить профановий рівень. Поки я просто слідкую за акціями, але хочу диверсифікувати свої вклади. Мати їх не тільки в них, а й у криптовалюті, на депозиті, в облігаціях. Так я матиму набір того, якими способами вкладаю свої гроші, і буду збільшувати кожен із них. Але якщо з одним із цих каналів щось трапиться, я буду впевнена, що інший перекриє цю втрату.

Зараз у мене в портфелі чотири компанії. Одна з них уже навіть виплатила мені дивіденди


Поради для початківців:

  • Головне – почати. Спочатку буде важко змусити себе читати незрозумілі слова у фінансових новинах, але якщо щодня відкривати хоча б один ресурс, із часом починаєш читати з розумінням суті. Наприклад, можна підписатися на Telegram-канал Freedom Finance UA.
  • Аби розібратися у криптовалюті, раджу YouTube-канал Andrei Jikh, який у фановій формі робить складне простим. Хіба можуть бути незрозумілими криптовалюти, якщо їх пояснюють за аналогією до покемонів?

    Одразу двоє друзів порадили мені цей канал і за кілька тижнів перегляду я з ними повністю погоджуюсь. Також можна перемикатись ще й на канал його приятеля Метта.

    З подкастів підписана на такий – Millenial Money Podcast.
  • Аби слідкувати за розвитком галузей, які можуть бути перспективними для інвестування, можна переглядати, про що розказує Bloomberg.

    Почніть із галузей, за якими тобі просто цікаво слідкувати, і продукти, у яких ти купуєш (або хочеш купувати). Просто загугли назву своєї улюбленої компанії зі словом stocks, а ще краще пошукай її в додатку Simply Wall St. У нього є безкоштовний тестовий період, якого буде достатньо, щоб переглянути, як на ринку почуваються знайомі бренди та чи варто в них інвестувати.
  • Подивіться, як працюють додатки для купівлі криптовалют та акцій. Наприклад, є Binance, Coinbase, Tradernet, Interactive Brokers, але мого досвіду замало, щоб рекомендувати, який із них надійний – краще зробити власний рісьорч. Спробуйте спочатку вкласти невеликі суми та місяць-два просто познайомтеся з тим, як працюють біржі.

    На жаль, не всі застосунки доступні для українських користувачів або ж ставлять умови мінімального внеску, що можуть бути від 1000 доларів. Але зареєструватись зазвичай досить просто.

Текст:

Софія Пилипюк

редакторка Wonderzine Україна

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.