Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

КнигиВід солісток «Один в каное» і «Florence and the Machine». 8 книжок, які рекомендують відомі жінки

Українська сучасність та американська класика

Від солісток «Один в каное» і «Florence and the Machine». 8 книжок, які рекомендують відомі жінки — Книги на Wonderzine

Книжкова полиця може багато сказати про людину: які цінності вона поділяє, які досвіди їй відгукуються, як вона мислить, що її сформувало. 

Тож якщо ви хочете дізнатися більше про своїх улюблених зірок, пропонуємо заглянути на їхні книжкові полички. Зібрали книжки, які рекомендують відомі блогерки, акторки та співачки.

Цей матеріал опубліковано за підтримки Європейського фонду за демократію (EED). Його зміст не обов’язково відображає офіційну позицію EED. Інформація чи погляди, висловлені у цьому матеріалі, є виключною відповідальністю його авторів.

Текст: Анастасія Микитенко

Ірина Швайдак

Своїми книжковими вподобаннями Ірина Швайдак, солістка гурту «Один в каное», поділилася з читачами The Ukrainians. Вона зазначила, що дуже любить твори Маркеса, адже колумбійський письменник «один із небагатьох, а, можливо, і єдиний автор, усі твори якого мені до душі».

Проте вона також звернула увагу на роман львівського журналіста Остапа Дроздова «Роман-вибух». Це історія трьох поколінь, у якій змішалися війна, репресії, нещасливе кохання, родинні стосунки, злість та теплота. А на їхньому тлі розгортається минуле, теперішнє і, ймовірно, майбутнє країни. Як зазначає Ірина, це роман, який можна прочитати на одному диханні.

Ярослава Кравченко

Ярослава Кравченко, ведуча «Телебачення Торонто» й шоу «Ебаут» і засновниця «Дикого Театру» розповідає, що під час повномасштабної війни читання стало для неї способом перенестися в іншу реальність. Наприклад, 24 лютого 2022 року вона поснідала, а потім сіла читати «Місто дівчат» письменниці Елізабет Гілберт, тому що не знала, що ще робити.

У романі 95-річна Вівіан розповідає про свою турбулентну молодість у передвоєнні роки на Мангеттені. У ній був театр (що відгукнулося Ярославі), пошуки себе та своєї сексуальності, помилки та свобода діяти так, як хочеться тобі, а не комусь.

А ще ведуча любить читати книжки Іларіона Павлюка, а зараз додатково цікавиться працями про історію України, щоб усвідомити себе як частину українського народу та його культури.

Олена Зеленська

В інтерв’ю для Yakaboo перша леді Олена Зеленська поділилася доволі широким списком літератури. Наприклад, вона розповіла, що її велика любов до читання почалася з «Таємничого острова» Жуля Верна, а найбільше емоцій у неї викликає «Володар перснів», бо його вона читала, коли була вагітна першою дитиною.

Окрім класики Гарпера Лі, Селінджера й Кіза, Олена також радить книжку «Смажені зелені помідори в кафе "Зупинка"» Фенні Флег. Це солодка й щемка історія одного містечка та його жителів: хороша кава, неймовірне барбекю, розбите серце красуні Рут, жага до життя та сміх серед непроглядної бідності. Якщо ви ще не додали цю книжку до списку літніх читань, то саме час це зробити.

Маріам Найєм

Культурологиня Маріам Найєм ділиться, що найбільше любить читати книжки, що дають їй змогу пережити досвід людини, якою вона ніколи не буде.

Зокрема, вона згадує книжку «The Ice Palace» норвезького письменника Тар'єй Весос. Це історія двох дівчат, які дуже різні і які проводять разом лише декілька годин. Проте коли одна з них зникає, інша горює та замикається в собі. Як зазначає Маріам, це книжка про почуття, яке ти не можеш зрозуміти, тому що ти ніколи не відчував його раніше.

Монро

Невгамовна Монро розповіла, що її сформували казка «Попелюшка» та численні детективи Конана Дойла, Крісті та Чейза. А її улюблена книжка – «Граф Монте-Крісто», адже, як зазначає блогерка, «сенс цієї книжки в тому, що зло завжди буде покаране».

Якщо брати новіші книжки, то Монро рекомендує «(Не)помітні» Івана Байдака. У ній автор зібрав історії людей, яких суспільство майже не приймає, адже їх вирізняють вітиліго, синдром Туретта, алопеція, гемангіома. Це про їхню щоденну боротьбу та намагання бути нарешті непомітними, звичайними. Як зазначає Монро, це змусило її подивитися навколо та зрозуміти, що дискримінують не тільки ЛГБТ-спільноту, а й багатьох інших – людей з інвалідністю, людей із зовнішніми відмінностями та представників інших рас.

Грета Гервіг

Коли прем’єра «Барбі» ось-ось за рогом, не можемо не поділитися книжковими рекомендаціями режисерки фільму Грети Гервіг. До списку її найкращих 10 входять авторки – Вірджинія Вульф, Джордж Еліот, Елізабет Бовен.

Проте своєю справжньою покровителькою вона називає Джоан Дідіон. Письменниця часто з’являється в добірках зірок – її рекомендують Обрі Плаза («Білий лотос»), Гаррі Стайлс, Емма Стоун та Емма Робертс. У збірці есеїв «Білий альбом» Джоан повертає читача в 60-ті, розглядає яскраві та жахливі тренди того часу через призму свого власного бачення та досвіду. Грета Гервіг зазначила, що ця книжка допомогла їй зрозуміти час, у якому вона не жила, проте який її сформував. «Її істини – це крихітні ножі, що пронизують поверхню й знекровлюють ілюзію життя, особливо в Каліфорнії», – ділиться режисерка.

Флоренс Велч

Солістка «Florence and the Machine» Флоренс Велч зазначає, що перед тим, як стати співачкою, вона насамперед була завзятою читачкою: «Читання було моїм першим коханням. Я любила тікати від реальності в дитинстві».

Одна з рекомендацій Флоренс – «В дорозі» Джека Керуака. Це роман-подорож покоління бітників, що наповнений джазом, поезією та наркотиками. Головні герої шукають себе, відкривають нове й досліджують, що таке свобода та любов до інших. Співачка зазначає, що ця книжка – одна з тих, яка змінила її життя та змусила плакати.

Емма Макі

Мейв Вайлі, одна з персонажок, яку зіграла акторка Емма Макі, обожнює читати. Ми постійно бачимо її з класикою та книжками про права жінок – Остін, Вулф, Еліот, «На захист прав жінок» Волстонкрафт і «Як бажає жінка» Емілі Нагоскі.

Сама Емма також дає чудові рекомендації, у яких перетинаються класика, сучасна й дитяча література. Однією з її улюблених книжок стала «Дівчата» Емми Клайн. У ній 14-річна Іві бачить вільних і невгамовних Дівчат і бажає до них якнайшвидше приєднатись. Так вона потрапляє до культу, у якому свобода дорівнює алкоголю, наркотикам і стосункам, до яких не мав би мати стосунок підліток. Це емоційно складна книжка про байдужість дорослих і самотність підлітків.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.