Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниКабмін відреагував на петицію про скасування реорганізації «Довженко-Центру»

Реорганізацію Центру вважають фактичною його ліквідацією

Кабінет Міністрів України відреагував на петицію щодо скасування реорганізації «Довженко-Центру», яка у вересні зібрала понад 25 тисяч голосів.

Автор петиції вважає, що реорганізація «Довженко-Центру» – це фактична його ліквідація. Згідно з реорганізацією, кіноспадщину центру мають передати «сплячій» установі, яка з моменту заснування у 2011 році не здійснювала жодної діяльності.

У Кабміні зазначили, що «Довженко-Центр» – це неприбуткове підприємство, яке має «покривати всі видатки, пов’язані з основною статутною діяльністю за кошт доходу, отриманого від своєї господарської діяльності». Центр працює за кошт державної дотації й доходу від оренди приміщень. В уряді зазначили, що адміністративні й інші витрати перевищують обсяги бюджетного фінансування.

Крім того, у Кабміні вважають, що центр не є архівною установою й фільмофондом, а лише зберігачем фільмофонду.

В уряді пропонують зробити правонаступником майнових і немайнових прав й обов’язків «Довженко-Центру» «Українську кіностудію анімаційних фільмів» («Укранімафільм»). У 2019 році її ліквідували й приєднали до Центру. Також у Кабміні додали, що всіх працівників «Довженко-Центру» мають працевлаштувати на аналогічні посади до трьох підприємств, які створять замість Центру.

У «Довженко-Центрі» відреагували на відповідь Кабінету Міністрів. Представники Центру зазначили, що у своїй відповіді Кабмін повторив, місцями дослівно копіюючи, усі «маніпулятивні» тези Держкіно.

«Така відповідь на петицію – це відвертий і цинічний плювок в обличчя українській громадськості, кіноспільноті, нашим міжнародним партнерам», – зазначили вони.

У «Довженко-Центрі» закликали керівництво Держкіно піти у відставку.

Нагадаємо, 17 серпня стало відомо, що Державне агентство України з питань кіно видало наказ про реорганізацію «Довженко-Центру». У самому Центрі таке рішення вважають ліквідацією національного кіноархіву.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.