Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниУ Києві представлять документальний проєкт про художницю Поліну Райко

Це реакція на руйнування будинку-музею мисткині в Олешках

У Національному центрі «Український дім» 10 серпня презентують документальний проєкт «Поліна Райко. Зникоме». Це реакція на руйнування будинку-музею художниці в Олешках внаслідок підриву Каховської ГЕС російськими окупантами. Про це повідомили на сторінці центру.

На виставці-документі представлять архівні фотографії, відеоінсталяцію, фільми про художницю й плакати від провідних українських ілюстраторів. У день відкриття, о 17:00, відбудеться публічне обговорення «Культура у часи війни. Переосмислення», а о 18:30 – кураторська екскурсія експозицією проєкту.

У дискусії візьмуть участь директорка Національного центру «Український дім» Ольга Вієру; юристка і членкиня наглядової ради «Ощадбанку» Роза Тапанова; мистецтвознавець, колекціонер, куратор виставки «Марія малює. 100 творів Примаченко» Едуард Димшиц; заступник генерального директора Українського інституту Алім Алієв і кураторка й мистецтвознавиця Маріанна Джулай.

Виставка триватиме до 27 серпня в усі дні, окрім понеділка, з 11:00 до 19:00.

Пелагея Андріївна Райко (Поліна Райко) – українська художниця-самоучка, яка працювала в жанрі наївного мистецтва. Народилася 1928 року в Олешках, де прожила все життя й померла у 2004 році.

Райко малювала сюжети з фантастичними звірями, зображала свої сни, перемальовувала родинні портрети з фотографій, також використовувала сюжети, які відсилали до досвіду Другої світової війни. Будинок-музей художниці особливий тим, що вона розписала його власноруч.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.