Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Кіно«Земля кочівників»: що треба знати про фільм-переможець «Оскара»

«Земля кочівників»: що треба знати про фільм-переможець «Оскара» — Кіно на Wonderzine

І чому перемога Хлої Чжао важлива

Найкращим фільмом року на 93-ї премії «Оскар» назвали стрічку «Земля кочівників» (Nomadland). Фільм також відзначили в категоріях «Найкращий режисер» і «Найкраща жіноча роль».

Хлоя Чжао стала другою в історії жінкою, яка здобула режисерську нагороду Американської кіноакадемії. Розповідаємо, що треба знати про режисерку та чим особливий фільм «Земля кочівників».

Хто така Хлоя Чжао

Хлоя Чжао народилася в Пекіні. У віці 14 років режисерка поїхала на навчання до Британії, а до США потрапила у 2000 році. У коледжі Хлоя вивчала політологію, але скоро зрозуміла, що більше зацікавлена в людях, а не політиці.

Свій перший повнометражний фільм «Пісні, яких мене навчив мій брат» Чжао зняла в індіанській резервації Пайн-Рідж. Головний герой стрічки – підліток, який вагається, чи залишатися йому вдома після випуску зі школи. З одного боку, він не бачить майбутнього в резервації та хоче переїхати до Лос-Анджелеса слідом за своєю дівчиною, з іншої – не може залишити молодшу сестру на маму з алкоголізмом. Після прем’єри на «Санденсі» фільм отримав номінацію як найкращий дебют у Каннах.

В основу другої стрічки Чжао, «Наїзник», лягла історія Брейді – молодої зірки родео, який отримав травму під час катань. У фільмі, який згодом потрапив до списку улюблених стрічок Барака Обами, Чжао досліджує страждання хлопця, який більше не може займатися улюбленою справою, але не бачить себе ні в чому іншому.

В обох фільмах Чжао працювала з непрофесійними акторами. У профайлі Vulture Хлоя пояснює це тим, що надає перевагу будуванню фільму навколо людей, які вже перебувають у цікавих їй обставинах: «Я не та сценаристка-режисерка, яка може створити такого персонажа сама, сидячи десь у темній кімнаті».

Прихильницею «Наїзника» виявився не тільки 44-й президент США, а й акторка Френсіс Макдорманд. Френсіс запропонувала режисерці разом адаптувати книгу «Земля кочівників: Виживання в Америці 21-го століття», правами на яку володіла. Співпраця виявилась успішною та вивела Чжао на новий рівень: за Nomadland Хлою відзначили Гільдія кінорежисерів США, «Золотий Глобус» і BAFTA.

Сама номінація Чжао на «Оскар» стала історичною подією: уперше за понад 90 років існування премії в цій категорії опинилися дві жінки (Чжао й Емеральд Феннел); уперше номінували не білошкіру режисерку.

Тепер Хлоя Чжао – друга в історії жінка-режисерка зі статуеткою «Оскар». Першою 11 років тому «скляну стелю» подолала Кетрін Біґелоу, яку відзначили за стрічку «Володар бурі». Крім того, Чжао стала лише третім режисером-переможцем азійського походження після Енга Лі («Горбата гора», «Життя Пі») та Пон Чжун Хо («Паразити»).

Ще до тріумфу «Землі кочівників» Чжао «захантили» Marvel Studios. Минулого року Хлоя завершила роботу над своїм першим блокбастером – супергеройським фільмом «Вічні» з Анджеліною Джолі, Кумейлом Нанджіані та Сальмою Гаєк. Прем’єра стрічки про безсмертну інопланетну расу запланована на листопад 2021.

Про що фільм «Земля кочівників» і чим він особливий

«Я не бездомна. У мене просто немає будинку. Це не одне й те саме, правда?», – говорить героїня Френсіс Макдорманд у «Землі кочівників».

Nomadland – фільм про сучасних американських кочівників. Це люди старшого віку, чимало з яких присвятили життя пошукам «американської мрії», але втратили все через світову фінансову кризу 2008 року. Сюжет стрічки розгортається у 2011 році навколо жінки, на ім’я Ферн. Після смерті чоловіка Ферн опинилася на вулиці: містечко, у якому вони жили, перестало існувати після закриття заводу. Триматися за спорожнілу землю більше немає сенсу, тому жінка збирає речі в мінівен і вирушає в подорож західними штатами. На шляху вона час від часу робить зупинки: щоби мати гроші на утримання фургону та їжу, Ферн бере сезонну роботу та підпрацьовує на складах і в забігайлівках.

У цього роуд-муві немає фінального пункту призначення: Ферн не прагне пускати коріння в новому місці. Вона починає цінувати свободу, яку дає кочовий спосіб життя, але тягне за собою повний фургон спогадів: від сімейних фото до раритетних тарілок, подарованих батьком. Дорога безкраїми пустелями й рівнинами дає героїні змогу «зависнути» між минулим і майбутнім. Якщо деякі кочівники не полишають надії «заземлитися», то Ферн приймає цей транзитний стан як свою нову реальність.

Під час подорожі жінка зустрічається з такими самими кочівниками. Вони розбивають табори в пустелях, проводять вечори біля багаття, влаштовують барахолки – а за кілька днів знову вирушають у дорогу, кожен своїм шляхом. Більшість персонажів другого плану – реальні номади, які зіграли поетизовану версію себе. Як і в попередніх фільмах, Чжао поєднує художній задум із документальними елементами: лінія Френ переплітається з історіями інших американців, які почали жити на колесах через втрату роботи, трагічні події в родині або за власним бажанням.

Щоби знайти цікавих героїв серед реальних людей, продюсери приїжджали на локацію напередодні зйомок, знайомилися з номадами, знімали їх на телефон і надсилали ці відео режисерці. Чжао адаптувала сценарій під нових героїв та інтегрувала в сюжет історії, якими вони ділилися. «Хлоя дає людям обирати, як вони самі хочуть себе презентувати, – розповідає асистентка режисерки Ханна Пітерсон. – Думаю, художня зйомка насправді спонукає [героїв] до такого рівня щирості й автентичності, який не був би можливим у документальному фільмі, що претендує на правдоподібність».

Фільм заснований на книжці «Земля кочівників: Виживання в Америці 21-го століття» Джессіки Брудер. Журналістка The New York Times три роки документувала життя й культуру номадів і проїхала майже 25 000 кілометрів, досліджуючи цей феномен. У дорогу вирушила й команда «Землі кочівників»: чотири місяці вся знімальна група, включно із Френсіс Макдорманд, мешкала в таких самих фургонах, що й номади.

Чому хвалять і за що критикують фільм Хлої Чжао

Переможна хода «Землі кочівників» почалася з Венеційського кінофестивалю, де стрічка взяла гран-прі. Далі був «Золотий Глобус», BAFTA та нагороди професійних гільдій. Загалом із моменту прем’єри стрічка зібрала понад 200 нагород різного масштабу й у різних категоріях – від «Найкращого фільму» до «Найкращої операторської роботи» та «Найкращого монтажу».

Фільм, який пізніше виграв нагороду Critics’ Choice Awards, отримав позитивні рецензії критиків The Hollywood Reporter, Vanity Fair, The Guardian і Variety. «Земля кочівників» зажила слави «тверезо чесної» стрічки та «дивовижного прикладу емпатії й самоаналізу».

Роль кочівниці, у яку перевтілилася Френсіс Макдорманд, називають «найкращим перформансом» її кар’єри. «Макдорманд не розчиняється у [своїй героїні] Ферн; Ферн її розкриває, а вона розкриває Ферн», – пише у своїй рецензії критик The Los Angeles Times. Відзначили Френсіс і кіноакадеміки: усього через три роки після перемоги за «Три білборди за межами Еббінга, Міссурі» Макдорманд отримала свій третій «Оскар».

Чимало схвальних відгуків зібрала операторська робота Джошуа Джеймса Річардса, творчого партнера та бойфренда Чжао. Відзначив оператора й Терренс Малік: режисер «Древа життя» та «Тонкої червоної лінії», з яким часто порівнюють Чжао, переглянув стрічку одним із перших і дав колегам корисний фідбек.

Збити «Землю кочівників» зі шляху до «Оскару» не вдалося навіть критичним публікаціям. Невдоволення низки оглядачів викликало нібито комплементарне висвітлення роботи компанії Amazon. За сюжетом, Ферн має сезонний підробіток на їхньому складі, тому що це «хороші гроші». Контроверсійність цієї лінії полягає в тому, що Amazon має хитку репутацію через неприйнятні умови праці та проведення антипрофспілкових кампаній.

Де можна переглянути «Землю кочівників»

Українська прем’єра «Землі кочівників» мала відбутися 25 березня, але її відклали через локдаун. Як повідомляють представники дистриб’юторської компанії «Кіноманія» в коментарі Wonderzine Україна, фільм вийде у прокат одразу після поновлення роботи кінотеатрів. Переглянути Nomadland можна буде тільки в оригіналі, англійською мовою.

Текст:

Таїсія Куденко

редакторка Wonderzine Україна

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.