Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

СитуаціяСтудентки зверталися в деканат щодо Талашка. В університеті заявляють, що скарг не було

Студентки зверталися в деканат щодо Талашка. В університеті заявляють, що скарг не було  — Ситуація на Wonderzine

«Нам пояснили, що ми не перші й не останні, що ця заява нікуди не дійде»

Викладача Київського національного університету театру, кіно і телебачення імені Карпенка-Карого й актора («В бій ідуть тільки «старики») Володимира Талашка звинуватили в сексуальних домаганнях. Сценарист Богдан Панкрухін (Ірвін) опублікував дві історії про такі випадки Юлії Бірзул і Вікторії Муштей.

За історіями жінок, викладач запрошував їх до себе додому, щоб порепетирувати чи прослухати програму, фотографував і домагався їх. Після цього на пост у приватні повідомлення відгукнулися інші дівчата, які мали подібний досвід із Талашком. Зокрема, журналістка Ірина Сампан розповіла, що Талашко домагався її після інтерв’ю.

Ми звернулися до університету за коментарем щодо того, яка буде реакція на подібні заяви. Проректорка з наукової роботи Галина Миленька сказала, що Талашко категорично заперечує звинувачення. За її словами, в університеті планують створити робочу комісію для розслідування ситуації, яка буде складатися з керівництва та юридичного відділу. Миленька підкреслила, що «університет різко засуджує прояви харасменту як зі сторони викладачів, так й абітурієнтів».

Також у коментарі виданню представниця університету зазначила, що до того, як ознайомилася з постом [Богдана], про подібні випадки не чула. «Ніколи такі питання не ставилися». На противагу заявам університету про відсутність інформації про подібні випадки раніше акторка Анастасія Вергелес написала, що під час навчання вони з одногрупницями зверталися в деканат і написали заяву про випадки з Талашком.

«Нам пояснили, що ми не перші й не останні, що ця заява нікуди не дійде, тому що в нього є «криша» та що нам треба буде або змиритися, або шукати інші рішення, але Володимир Талашко залишиться нашим майстром». Ми детальніше розпитали Анастасію про це.

Анастасія Вергелес

акторка, випускниця КНУТКіТ ім. Карпенка-Карого

Я вступила в Карпенка-Карого у 2009 році на спеціальність «Диктор та ведучий програм телебачення» до майстерні Володимира Талашка. Я дуже мріяла про це й тому перший рік вірила всьому, що відбувалося. У нас були різні ситуації, коли нам казали «ти занадто товста для цієї професії» або «ти негарно виглядаєш в кадрі». Через це хтось змінював зачіски, хтось худ.

Згодом особисто на мене почався психологічний пресинг: Талашко казав, що я не талановита і таке інше. Я дійсно почала дуже сумніватися в собі. Почалися розмови: «Тобі треба підтягнути акторську майстерність, поїхали до мене додому, будемо репетирувати». Тоді ми збирали групи студентів і їздили разом.

На другому курсі ми репетирували етюд і Талашко три години різними способами пояснював, що мені треба роздягнутися. І він, і вже студенти, яких не випускав у туалет, хотіли, щоб це все закінчилося, тому я роздягнулася та зробила цей етюд у білизні. Також Талашко міг підійти на репетиції погладити по нозі або волоссю. І це зовсім не було як підтримка.

У нас почалися різні сварки й непорозуміння. Мені було не окей, коли викладач дозволяє собі гладити мене по нозі чи змушувати мене роздягатися перед усіма, коли я цього не хочу. Якось під час однієї з розмов він казав, що поставить мені двійку. І далі продовжив: «Ти ж хочеш нормальну оцінку? Давай будемо репетирувати, я знаю, що тобі порадити. Приїжджай до мене додому, будемо індивідуально працювати». Я спитала, чому для цього треба їхати до нього, хіба не можна в аудиторії попрацювати? Він відповів, що треба до нього, індивідуально.

«Ви ж маєте майстра? Хочете мати головні ролі та працювати на телеканалі? Значить, вам треба робити все, що говорить ваш майстер»

Я попросила в одногрупника, щоб він зі мною поїхав, бо знала, які про викладача ходять чутки, і мені було стрьомно. Одногрупник сказав, щоб я їхала сама, як він запросив. Я зателефонувала викладачці, яка працювала в його команді, і спитала, чи ок, що він мене запрошує саму. Це я себе накрутила, чи дійсно так? Вона сказала: «Ви ж маєте майстра? Хочете мати головні ролі та працювати на телеканалі? Значить, вам треба робити все, що говорить ваш майстер». І я зрозуміла, що це просто дно.

Ми вирішили втрьох з дівчатами піти писати заяву в деканат в Інститут екранних мистецтв на Щорса. Розповіли, що Талашко поглажує, психологічно тисне, змушує роздягатися, запрошує до себе додому. Про роздягання нам сказали, що ми самі знали, куди вступали. Про запрошення додому – що це нормальна практика. «Ви не перші, попередній курс теж писав заяву. У Володимира є «криша», тому вам краще ухвалити рішення: або ви підете з університету, або переведетеся на інший курс, або приймете ці правила». Попросили забрати заяву, бо вона однаково нікуди не піде.

Я пам’ятаю це відчуття, що навіть університет не може надати тобі безпеку й упевненість в тому, що з тобою все буде окей. Хтось перевівся на інший курс, хтось взяв академвідпустку. А я перевступила заново на цю ж спеціальність на перший курс до іншого майстра.

Я знаю історії про домагання Талашка до інших дівчат із мого курсу. Я за них не можу ці речі розповідати, прийде час – і вони самі поділяться. У мене ще лайтова версія історії з Талашко. Я не хотіла про це розповідати, але потім прочитала історії інших дівчат. Я вже долучилася до розслідування Мінкульту та написала скаргу. Вважаю, що така людина не повинна викладати в університеті.

У межах роботи комісії, яка розслідує ситуацію, виконувачка обов’язків ректора Інна Кочарян написала у Facebook, щоб постраждалі зверталися до неї з такою інформацією. Утім, коли редакція звернулася за зазначеним номером, Кочарян відмовилася давати коментар і зазначила, що у відпустці.

Галина Миленька, ​​проректорка з наукової роботи, прокоментувала заяву, що деканату озвучували скарги про домагання Талашка: «Деканат це спростовує. [Виходить] слово проти слова. Деканат каже, що вони не говорили. Директор інституту каже, що деканат [про це] не доповідав, я всіх розпитала: ніхто не приходив. Не було ніяких скарг до деканату».

На запитання, чи є процедура, як звертатися до університету з подібними зверненнями: «Якщо анонімно, то нехай звертаються після 27 серпня до Інни Сергіївни [Кочарян]. Якщо офіційно, то нехай пишуть на університет, у канцелярію».

У Міністерстві культури та інформаційної політики заявили, що ініціюють службове розслідування. Богдан Панкрухін опублікував зразок скарги та поштову адресу, куди можна направляти звернення в Мінкульт. Також Олександр Ткаченко зазначив, що буде організована можливість анонімного збору інформації про випадки харасменту в мистецькій сфері.

Володимир Талашко заперечує звинувачення в домаганнях студенток та абітурієнток, повідомляє «Суспільне». За його словами, історії нібито потерпілих дівчат – це «наклеп», і він «нікого не домагався». Проте виданню «Заборона» він сказав, що дійсно запрошував студентів додому, бо це «учбовий процес».

Текст: Софія Пилипюк

Фото: Владимир Талашко/Facebook

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.