Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Запитання експертуЧи шкідливо користуватися щоденними прокладками?

Чи шкідливо користуватися щоденними прокладками? — Запитання експерту на Wonderzine

На думку гінекологині та екоекспертки

Сама назва «щоденні прокладки» начебто передбачає необхідність у їхньому постійному використанні. Однак, чи дійсно їх необхідно використовувати регулярно, чи лише в певні дні циклу? Як вони можуть упливати на здоров’я жінок і забруднення планети? Розбираємося разом з експертами – гінекологинею та координаторкою екологічної компанії EnvironMenstrual Week в Україні.

Тетяна Осауленко

лікарка-гінеколог, ендокринолог


Чи потрібно використовувати щоденні прокладки?

Я часто запитую пацієнток, чому вони носять щоденні прокладки, і більшість відповідає, що це звичка: «А хіба можна інакше?» чи «Мама привчила». З моєї точки зору, щоденні прокладки – маркетинговий хід. Реклама розказує, що вони «дарують свіжість», але це не так. Фактично щоденні прокладки захищають не жінку, а її білизну від виділень. Є сенс використовувати їх перед початком або в останні дні місячних. Але щоденно в цьому немає потреби.

Якщо у вас об’ємні виділення [у будь-який день циклу], варто звернутися до лікаря та з’ясувати причину. Є жінки, у яких велика кількість виділень є нормою. І тоді, якщо неможливо виявити причину та скорегувати цей стан, заради комфорту можна використовувати щоденні прокладки. Тоді змінювати їх варто кожні 3–4 години, незалежно від того є якісь виділення / запах чи немає.

Водночас коли я відмовляла пацієнток, у яких були об’ємні виділення, від використання щоденних прокладок, ці виділення зменшувалися. У цих випадках збільшена кількість виділень була відповіддю на щоденне використання прокладок.

Чи може шкодити здоров’ю щоденне використання прокладок?

Усе, з чого складається прокладка – це видозмінений пластик. Відповідно, нічого натурального, як нам розповідає реклама, там немає. А важливим моментом для здоров’я вагіни є циркуляція повітря. Коли ми кладемо прокладку, ця циркуляція припиняється: може навіть утворюватися «парниковий ефект», промежина перегріватиметься. Часто це відбувається влітку чи коли жінка довго сидить.

Підвищення температури, своєю чергою, може порушувати баланс мікрофлори й викликати такі стани як бактеріальний вагіноз. Це відбувається не в усіх жінок. Є ті, хто щодня носить щоденні прокладки, й у них усе окей. Але радити їх використовувати я не можу.

Також з особливою обережністю варто ставитися до ароматизованих прокладок, а особливо тих, які, за словами виробника, просочені відварами, лікарськими травами. Вони з більшою ймовірністю можуть викликати подразнення чи алергію.

Чи є альтернатива щоденним прокладкам?

Є ряд виробників, які виготовляють щоденні прокладки з бавовни. Тоді ефект, пов’язаний із пластиком, мінімізуються. Я вважаю, якщо вже зовсім не обійтися без прокладки, то краще заплатити більше, але придбати й використовувати сертифіковану органічну продукцію.

Є ще варіант багаторазових прокладок, але він вимагає самоорганізації, прання, що не для всіх є комфортним. Деяким пацієнткам я раджу просто носити із собою запасну білизну, на випадок виділень.

Софія-Юлія Сидоренко

координаторка кампанії EnvironMenstrual Week в Україні


Чи шкодять щоденні прокладки екології?

Коли ми говоримо про вплив одноразових засобів гігієни на довкілля, то дуже важливо пам’ятати про повний цикл їхнього виробництва. Для виготовлення одноразових прокладок використовуються полімери, клеї, різні ароматизатори та барвники, які несуть шкоду довкіллю, але це ще не все. Під час виробництва також використовується значна кількість деревини, бавовни та інших матеріалів, за допомогою яких виготовляється суперпоглинальний полімер (так званий, SAP – super absorbent polymer). Звичайно, варто також пам’ятати про такі ресурси як вода, енергія, пальне, які теж активно використовуються під час виробництва.

Іншим важливим аспектом негативного впливу на довкілля є утворення відходів. Одноразові засоби менструальної гігієни – а також одноразові щоденні прокладки – дуже складно переробити, відповідно, немає сенсу організовувати роздільний збір цього типу відходів.

І останні два аспекти негативного впливу – це забруднення водойм і вплив на зміни клімату. За даними дослідження «Екологічний вплив та економічна вартість одноразових засобів менструальної гігієни, дитячих підгузків та вологих серветок», одноразові засоби менструальної гігієни, включно з щоденними прокладками, складають від 5 відсотків відходів, які потрапляють на узбережжя морів та океанів. А викиди вуглецевого газу становлять близько 240 000 тонн на рік, чим вносять вагомий внесок у зміни клімату.

Текст:

Софія Пилипюк

редакторка Wonderzine Україна

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.