Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Запитання експертуЩо спричиняє варикоз і як його лікують

Що спричиняє варикоз і як його лікують — Запитання експерту на Wonderzine

Чому розширення вен – це не косметична проблема

Помітні вени на ногах можуть бути симптомом варикозного розширення вен. Це поширене захворювання: наприклад, у США з ним стикається до 35% людей.

Разом із флебологом Борисом Ковалем з’ясовуємо, що обумовлює розвиток варикозу, чому не варто покладатися на розрекламовані мазі та яку терапію можна вважати ефективною.

Борис Коваль

судинний хірург, флеболог, член спільноти «Свій.Док»


Що таке варикоз?

Варикозна вена – це розширена й подовжена вена, для якої характерний звитий хід і сповільнений рух крові.

У нормі венозна кров має повертатися від кінцівок до серця. Цей напрямок руху забезпечують венозні клапани. Якщо клапани перевантажені та пошкоджені, вони починають «пропускати» кров у зворотному напрямку.

На розвиток варикозу впливає кілька суттєвих факторів. Що довше протягом доби людина перебуває на ногах чи сидячи, що важчі фізичні навантаження, що більше надлишкових кілограмів – то більший об’єм крові, яка перевантажує клапани та стінку вен і пошкоджує їх.

Дається взнаки й слабкість венозної стінки внаслідок генетичних, харчових факторів, інфекцій, інтоксикації, гормональних зрушень і стресів.

Процес пошкодження й переходу нормальної вени у варикозну може тривати довгі роки. Поступово змінюється структура венозної стінки, послаблюється її каркас – «м’який скелет» вени.

Зазвичай цей процес непомітний. Людина може після роботи спостерігати набряки ніг або навіть судоми, але видимих варикозних вен у неї може й не бути.

Коли вени перевантажені, вони перебувають у стані запалення, яке стимулює перебудову венозної стінки та спричиняє подальше пошкодження венозних клапанів. Так вени трансформуються у варикозні.

За якими ознаками можна розпізнати варикоз?

Збільшена та звивиста вена, окремі вузли-«шишки» – ознаки, за якими можна запідозрити варикозну хворобу. Зазвичай варикозні вени добре видно, але бувають і винятки – наприклад, у пацієнтів із надлишковою вагою.

Нерідко варикоз супроводжують «судинні зірочки». Вони теж добре видимі, але можуть бути верхівкою айсберга варикозної хвороби.

Інші симптоми не такі специфічні й можуть супроводжувати різні захворювання. Це набряки, больові відчуття й тяжкість у ногах, свербіж, нічні судоми. Для варикозу характерна поява й посилення цих симптомів у другій половині дня.

Усі ці симптоми – привід звернутися до лікаря.

Які фактори впливають на розвиток варикозу?

Науково доведено, що факторами розвитку варикозу є вік, генетика, стать, вагітність, надлишкова вага тіла, характер роботи й сидячий спосіб життя.

Пік розвитку варикозу припадає на вік 40–60 років. Частота поширення збільшується пропорційно віку.

Хворі з варикозом удвічі частіше мають родичів із цією проблемою, ніж пацієнти без нього. Якщо обоє батьків мають варикоз, то ризик цієї хвороби в дитини приблизно 80%, якщо хворіє один із батьків – понад 40% і приблизно 20% – якщо жоден із батьків немає ознак варикозної хвороби.

Професії, пов’язані з перебуванням в положенні стоячи, сидячи чи в нерухомій позі, мають підвищений ризик розвитку варикозу. Цей ризик збільшується в залежності від професійного стажу й умов роботи (наприклад, підйому вантажів і роботи у спекотних приміщеннях).

Серед додаткових факторів, які не призводять до варикозу, але погіршують перебіг хвороби: вживання оральних контрацептивів, порушення функції стопи (наприклад плоскостопість), високий зріст, куріння.

Чи правда, що жінки схильні до варикозу більше, ніж чоловіки?

За статистикою, жінки стикаються з варикозом частіше. Але ці дані можуть бути завищені просто через те, що жінки частіше за чоловіків звертаються з цією проблемою до лікарів (зокрема через естетичну складову).

На розвитку варикозу в жінок суттєво позначається надлишкова вага. Вагітності й пологи також є обтяжувальними обставинами, особливо якщо ознаки захворювання вен у жінки були вже до вагітності.

Вагітність створює екстремальне навантаження на венозну систему. Стиснення магістральних вен тазу збільшеною маткою сповільнює відтік рідини від ніг.

Під час вагітності збільшується об’єм крові, що спричиняє навантаження на вени та їхнє розширення. Прогестерон, розслабляючи гладком’язові волокна, призводить до зниження тонусу венозної стінки. Підвищується в’язкість крові.

Чому важливо лікувати варикоз?

Видимі варикозні вени, навіть якщо візуально вони вас не турбують, можуть відповідати запущеній стадії хвороби.

Варикоз – це хронічне захворювання, яке прогресує й може призвести до трофічних змін шкіри – екземи, виразки, шкірних інфекцій. Украй небезпечними є судинні ускладнення – кровотеча з вузлів, тромбоз поверхневих і глибоких вен.

Якщо пацієнт буде зволікати з лікуванням, це може швидше вивести з ладу основні вени, що розташовані більш глибоко. Тоді ефективне лікування майже неможливе.

Причини лікувати (оперувати) варикоз:

  • Лікування з косметичною метою (основна причина звернення пацієнтів на ранніх стадіях).
  • Усунення симптомів венозного застою (набряки, біль, судоми, дерматити) на більш пізніх стадіях.
  • Профілактика тромботичних ускладнень. Ризик тромбозу варикозних поверхневих вен суттєво вищий, ніж у вен без таких змін. Коли тромби з поверхневих варикозних вен розповсюджуються на глибокі, це може становити загрозу здоров’ю.
  • З метою уникнення трофічних розладів шкіри. Вчасне хірургічне лікування варикозу може вбезпечити пацієнта від виникнення трофічної виразки або прискорити загоєння виразки чи знизити ризик рецидиву.

Які методи терапії варикозу може запропонувати лікар?

Лікування варикозу тримається на трьох стовпах: консервативних методах (медикаменти та корекція способу життя), компресійному й оперативному лікуванні. Кожен метод окремо працює не так ефективно, як їхня комбінація.

Медикаментозне лікування. Йдеться про групу препаратів-флеботоніків (венотоніків). Ці препарати впливають лише на симптоми та не є засобом профілактики варикозу.

Компресійний трикотаж. Переконливих даних, що компресійний трикотаж є засобом профілактики розвитку варикозу, немає. Проте він може зменшити вже наявну проблему та допомогти перечекати до операції. А ще сповільнити прогресування захворювання, якщо пацієнт із певних причин не може отримати хірургічного лікування.

Правильно підібраний компресійний трикотаж буде чинити на кінцівку фізіологічний тиск (сильніший знизу та слабший згори), що покращуватиме венозний відтік від кінцівки за варикозу.

Сучасне хірургічне лікування. Найкраща технологія на сьогодні – це температурне закриття вени за допомогою лазера чи радіочастотного катетера в комбінації з видаленням вен через мікропроколи та склеротерапію.

Таке лікування виконується під ультразвуковим контролем, переважно амбулаторно та під місцевою анестезією. Боятися цієї операції не варто: пацієнти часто кажуть, що перенесли її легше, ніж візит до стоматолога.

Чому не варто вірити в мазі й гелі, які обіцяють «зупинити» варикоз?

У рекомендаціях авторитетних закордонних спільнот (Європейської судинної спільноти, Американського венозного форуму тощо) місцеві засоби не згадуються взагалі. Профілактичні властивості таких засобів науково не доведені.

Завдання місцевих засобів – зменшувати неприємні симптоми під час ускладнень варикозу чи загостренні захворювань вен. Ефект таких мазей можна пояснити їхньою охолоджувальною дією й упливом самомасажу під час втирання.

Нетрадиційні методи лікування теж неефективні, а подекуди й небезпечні. Гірудотерапія [лікування п’явками – ред.] може спровокувати запалення вени й викликати інфекційні ускладнення в пацієнта з варикозом.

Замість того, щоб витрачати гроші на засоби, які обіцяють швидкий і чудодійний ефект, краще відкласти ці кошти на похід у басейн, консультацію в судинного хірурга чи купівлю компресійного трикотажу.

Чи можна запобігти варикозу або полегшити його перебіг?

На жаль, у доказовій медицині немає жодного засобу, який може запобігти появі «судинних сіток» або варикозу. Якщо вена має схильність до варикозу, він проявиться, незважаючи ні на що – це лише питання часу.

Якщо вена вже має порушені клапани чи генетично слабку стінку, виправити це неможливо. Якщо здорова, зміцнити її додатково теж неможливо.

Утім, активний спосіб життя та корекція ваги можуть допомогти хворобі проявитися пізніше чи взагалі не виникнути.

Плавання, їзда на велосипеді, фітнес, динамічна йога – найкращі різновиди спорту для зміцнення тонусу м’язів, а отже – й тонусу вен. Корисним буде й легкий лімфодренажний масаж, який покращує мікроциркуляцію м’язів і тонус судин.

Особливо важливі ці поради для людей, які належать до групи ризику. Це представники професій, які передбачають важку фізичну працю, а також лікарі, офісні працівники й інші люди, які тривалий час перебувають стоячи та сидячи.

Редакторка:

Таїсія Куденко

редакторка Wonderzine Україна

Розповісти друзям
2 коментаряпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.