Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниВерховна Рада проголосувала за законопроєкт про медичний канабіс у першому читанні

Тепер його мають ухвалити в другому читанні

Верховна Рада в першому читанні проголосувала за законопроєкт №7457 про легалізацію медичного канабісу в Україні. Про це повідомила народна депутатка Ірина Геращенко, пише hromadske.

Законопроєкт підтримали 268 депутатів. Щоб він набув чинності, депутати мають ухвалити його в другому читанні, а тоді відправити на підпис президентові.

Більше про законопроєкт №7457

Закопроєкт про використання медичного канабісу розширить доступ пацієнтів до необхідного лікування низки хвороб, зокрема, онкологічних захворювань і посттравматичних стресових розладів, отриманих унаслідок війни. Законопроєкт також пропонує:

  • урегулювати питання щодо забезпечення доступу пацієнтів до препаратів з канабісу для лікування хронічного болю, хвороби Альцгеймера, хвороби Паркінсона й інших захворювань;
  • створити умови для повноцінного застосування рослин у медичній і науковій діяльності, зокрема для розроблення клінічних досліджень і державної реєстрації дієвих лікарських засобів чи протоколів лікування, що передбачають використання продуктів з умістом канабіноїдів;
  • забезпечити контроль за обігом таких засобів з метою запобігання вживання їх не за медичним призначенням;
  • встановити вимоги й визначити особливості контрольованого обігу коноплі, вимоги до тих, хто може здійснювати операції, пов’язані з обігом канабісу;
  • сприяти підвищенню рівня і якості медицини шляхом застосування більш ефективних лікарських засобів і методів лікування, зокрема у сфері паліативної медицини.

У липні 2021 року Верховна Рада не підтримала законопроєкт про медичний канабіс, його повернули на доопрацювання. Згодом МОЗ винесло законопроєкт на громадське обговорення. Низка українських громадських організацій вимагала від Верховної Ради ухвалити законопроєкт, оскільки він допоможе забезпечити безболісне життя для багатьох людей, зокрема для постраждалих від бойових дій.

У червні 2022 року законопроєкт №7457 підтримав Кабінет Міністрів України, а 28 червня 2023 року – президент Володимир Зеленський.

Читайте наш матеріал про те, що таке медичний канабіс та хто його потребує.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.