Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниМОЗ розгляне можливість продажу препаратів екстреної контрацепції без рецепта

Премʼєр-міністр відповів на петицію з проханням скасувати рецепт на ЕК

Премʼєр-міністр Денис Шмигаль відповів на петицію про скасування рецепта на препарати екстреної контрацепції. 

Шмигаль зазначив, що в Міністерстві охорони здоровʼя не заперечують переведення препаратів для екстреної контрацепції до групи лікарських засобів, які відпускаються без рецепта. Однак їх мають відпускати з обмеженнями відповідно до віку пацієнтів.

Також прем’єр зауважив, що засоби для екстреної контрацепції сьогодні є безрецептурними у 23 країнах Європейського Союзу. Але в деяких досі відпускаються за рецептом, зокрема в Хорватії, Німеччині, Греції, Угорщині, Італії, Ліхтенштейні й Польщі.

Прем’єр-міністр доручив МОЗ вивчити можливість продажу препаратів екстреної контрацепції без рецепта. 

Що передувало

19 травня на сайті Кабінету Міністрів України з’явилася петиція з проханням дозволити продаж препаратів екстреної контрацепції без рецепта. У серпні вона зібрала необхідні 25 тисяч підписів.

Авторка петиції Анна Туманян наголошує, що препарати екстреної контрацепції безпечні й ефективні в запобіганні вагітності, а також допомагають жінкам, які постраждали від зґвалтування. Препарати найбільш дієві впродовж перших 12 годин після статевого акту, а далі їхня дієвість знижується.

Анна стверджує, що перешкоди в доступі до засобів ЕК призведуть до збільшення кількості абортів, народження небажаних дітей і «страждань жінок і дітей». Вона підкреслює, що обовʼязкова консультація лікаря для отримання рецепта затримує час прийому препаратів і робить їх менш ефективними.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.